Državni spam in širjenje panike

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.660
4.479
113
Pri nas v mojih krajih siren že nekaj časa ni, pa kot je apolić povedal niso samo na GD oz. niso sploh del gasilerije (v mojem roj. kraju ki je razpotegnjen na skoraj 2km so na 3h mestih, eno je tudi stolp v GD).

Glede siren je še tako da so dejansko pred leti ugotovili da v primeru izrednih razmer ne funkcionirajo, ker so kot že omenjeno prožene na daljavo (mobilno omrežje) in vse rabijo elektriko. Pri nas ta praksa ne obstaja, ampak nekje v tujini so sirene obvezno na stisnjen zrak (=troblja) s cimer se zagotovi nemoteno delovanje tudi če odpovedo osnovni komunikacijski in napajalni kanali.

Glede opozarjanja je pa res da so gasilci LAHKO zadolženi za to (stvar CZ oz. občine), ni pa nujno. Lokalni PGD ima pri nas na rezervi ročne "sirene" ravno za potrebe v nujnih razmerah (tudi operativno imamo določene "ročne signaliste" v PGD, kar je BTW kar zahtevno delo ker moraš z ogromno inercijo sirene lovit timinge in intervale). Te ročne sirene so ponavadi v uporabi sicer za pogrebe/poroke, tako veš da delujejo 100% ne glede na zunanje dejavnike.

• Všeč mi je
Reactions: tony

kajn

Guru
5. okt 2007
3.076
1.999
113
Iskajoč brata
Fak.... kot s kolesarji.... pizd... povprešen telefon ima v eni uri 5, 6 obvestil.... Viber, Whatsupp, banke, aliexpress, Temu, facebook, instagram, gmail, službeni emaili...
vsi bombardirajo z obvestili na telefonu, reklame,....
Potem pa se tukaj bunite nad obvestili, ki te lahko rešijo iz hude štale... pa doktorat iz sirene, ki enkrat na mesec zatuli za 20 sekund... pa sosed ima preglasnega psa, motor ima moteč izpuh, otroci se igrajo preglasno, kosijo travo ravno v času sieste, pa še bi lahko našteval...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.962
647
113
43
povsod malo
Pri nas v mojih krajih siren že nekaj časa ni, pa kot je apolić povedal niso samo na GD oz. niso sploh del gasilerije (v mojem roj. kraju ki je razpotegnjen na skoraj 2km so na 3h mestih, eno je tudi stolp v GD).

Glede siren je še tako da so dejansko pred leti ugotovili da v primeru izrednih razmer ne funkcionirajo, ker so kot že omenjeno prožene na daljavo (mobilno omrežje) in vse rabijo elektriko. Pri nas ta praksa ne obstaja, ampak nekje v tujini so sirene obvezno na stisnjen zrak (=troblja) s cimer se zagotovi nemoteno delovanje tudi če odpovedo osnovni komunikacijski in napajalni kanali.

Glede opozarjanja je pa res da so gasilci LAHKO zadolženi za to (stvar CZ oz. občine), ni pa nujno. Lokalni PGD ima pri nas na rezervi ročne "sirene" ravno za potrebe v nujnih razmerah (tudi operativno imamo določene "ročne signaliste" v PGD, kar je BTW kar zahtevno delo ker moraš z ogromno inercijo sirene lovit timinge in intervale). Te ročne sirene so ponavadi v uporabi sicer za pogrebe/poroke, tako veš da delujejo 100% ne glede na zunanje dejavnike.
Ce jo ne slišiš še ne pomeni da se ne testira.
Se vsak dan samodejno testira s testnim signalom, ki ga človeško uho ne sliši.
Pa ne proži se jih preko mobilnega omrežja ampak ločenega radijskega kot rezerva se jih lahko še ročno v omarici. Pa rezervno napajanje drži cel teden ker je dost da se sproži alarm za začetek in konec. Med žledolomom in poplavami so delovale .
Pa nikoli se jih ne uporablja za pogrebe. Za pogrebe se jih uporablja sireno na avtu oz največ treh pa ne sme biti dlje od 15 sekund je prav pravilnik za to.
Pa še to nove sirene se stestira da predvajajo Avsenikovo Golico.

erikson

Guru
25. avg 2007
23.858
7.525
113
Stroški obveščanja o pošiljanju testnih sporočil ... 140.000 evrov. Več kot maketa drugega tira.

Poudarili so, da bo oglaševanje in tudi zakup medijskega prostora ministrstvo izvedlo samo neposredno pri ponudnikih, kjer bodo informativna sporočila objavljena. "Podlaga za sklenitev dogovora s ponudniki o zakupu medijskega prostora je doseg (največja klikanost, poslušanost) – skladno z javno raziskavo MOSS ter RTV Slovenija zaradi dosega narodnih manjšin," so še navedli na ministrstvu.

Za kreativni del kampanje, ki zajema pripravo televizijskih, radijskih in spletnih oglasov, oblikovanje ključnih sporočil, razvoj vizualnih elementov, pripravo infografik ..., pa so najeli zunanjo agencijo. Prek evidenčnega postopka – gre za oddajo naročila v višini do 40.000 evrov – je bila izbrana agencija Pristop.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.598
7.910
113
pri taščici
In vsako soboto, kolikor vem, niso nikoli tulile sirene… Odkar pomnim, je to samo na prvo soboto v mesecu (ne prvega v mesecu)…
V Jugoslaviji zagotovo.
Kdaj se je to spremenilo na 1x mesec pa ne vem, sele po letu 2000?
Nekoc so bili tudi po vseh javnih objektih navodila kaj pomeni dolocena oblika tuljenja. Zdaj pa tega ne vidim vec tako pogosto.
In nekoc v jugi je bilo vec teh oblik predpisanih (različne nevarnosti).

• Všeč mi je
Reactions: tony in Sokol

tony

Guru
23. jul 2007
10.550
1.793
113
V Jugoslaviji zagotovo.
Kdaj se je to spremenilo na 1x mesec pa ne vem, sele po letu 2000?
Nekoc so bili tudi po vseh javnih objektih navodila kaj pomeni dolocena oblika tuljenja. Zdaj pa tega ne vidim vec tako pogosto.
In nekoc v jugi je bilo vec teh oblik predpisanih (različne nevarnosti).
Nova navodila s prvo soboto v mesecu sem prvič videl obešena še v osnovni šoli, moralo je biti že nekje v poznih 90ih... Že takrat sem imel občutek, da so nova navodila povzročila zmedo, ker sirene več let skoraj nikoli nismo več slišali.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.602
843
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Sem našel informacijo… Pred letom 1997 so res preslusali sirene vsako soboto ob 12ih… Od leta 1997 dalje pa le še vsako prvo soboto v mesecu …

tony

Guru
23. jul 2007
10.550
1.793
113
Tako je, to je problem tistih, ki dajejo komando za testiranje sirene.

Res nimamo tle gor nobenega gasilca, ki bi znal povedati, če so kdaj dobili formalna navodila, naj nehajo testirati sireno vsak mesec ali pa jih je nekaj preprosto crknilo, pa ni bilo interesa države, da bi našli denar za popravila?

• Haha
Reactions: Samo Svoj

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.115
8.937
113
Model ti si neverjeten. Veckratnv tej temi ti je bilo razlozeno da tega ne testirajo gasilci, soforumas utisevalec se ti je se izmislil da se vse skupaj upravlja preko mobilnega omrezja (in bil ze n-tic demantiran), ampak ne…ti zdej isces gasilca ki bo zaprmej potrdil tvojo zmoto da to gasilci testirajo in sirene ne delajo

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.777
4.678
113
50
Na sončni strani ALP
Sem gasilec že preko 40 let. Sem ti napisal pravilnik glede siren. Ampak ne... Ti še vedno goniš svojo zmoto in misliš, če boš dovolj dolgo gonil eno in isto, bo morda tvoja zmota ratala resnica?! To mi sliči na Maršala Tvitona...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.115
8.937
113
Sem gasilec že preko 40 let. Sem ti napisal pravilnik glede siren. Ampak ne... Ti še vedno goniš svojo zmoto in misliš, če boš dovolj dolgo gonil eno in isto, bo morda tvoja zmota ratala resnica?! To mi sliči na Maršala Tvitona...
Mislim da sta vidva precej podobnih nazorov in prosim da ga ne obkladas s takimi pod pasom. Tud na levi morte met neka pravila no.

:) sorry mogu sem

• Haha
Reactions: mosseero

tony

Guru
23. jul 2007
10.550
1.793
113
Model ti si neverjeten. Veckratnv tej temi ti je bilo razlozeno da tega ne testirajo gasilci, soforumas utisevalec se ti je se izmislil da se vse skupaj upravlja preko mobilnega omrezja (in bil ze n-tic demantiran), ampak ne…ti zdej isces gasilca ki bo zaprmej potrdil tvojo zmoto da to gasilci testirajo in sirene ne delajo
Nikjer ne demantiram tvojega pisanja. Dedec, tvoje videnje mojega pisanja je konfliktno. Kaj naj zdaj?

Gasilce omenjam, ker jih je mnogo več od nekega odločevalca, ki daje komando, in morda imamo kakšnega na forumu, ki bi znal povedati, (a) če so kdaj dobili navodilo, da naj nehajo prožiti preizkusi siren in (b) če je kdo lahko potrdi mojo hipotezo, da so konci v SLO, kjer siren ne prožijo vsak mesec in (c) razloži zakaj ne.

In še, pardon my french, laiku, ki ne dela v tej veji družbe se zdi, da je daleč največ siren, vsaj na podeželju, od koder sem, našravfanih na domovih GDjev, in jih morajo ti presneti gasilci vsaj občasno tudi vzdrževati, in morda kaj vejo o tem, kaj se z njimi počne.

Kar me je zanimalo, je bilo, zakaj sirene ne slišim vsak mesec. Pa sem dobil, večinoma, le kup nakladanja:
-ne prožijo gasilci, debil R/Imtosexyforthisparty
-ne znaš brati, debil
-hahahaha, ker debil, ej
-ne znaš gledati na koledar, debil^2
-niti Slovenec nisi, ker noben Slovenec ne bi pisal kaj takega, debil
-imaš na bajti trislojna okna? (korektna replika... imam, ampak šele ene 8 let, pojav manjkajoče sirene pa traja dlje)
-tudi pri nas siren dolgo niso testirali (korektna replika)
-sirene prožijo z mobilnim signalom (nerelevantna replika)
-sirene testirajo neslišno (pojma nima, če me nekdo heca. Ajde, verjamem. Ampak, spet, ni relevantno za moje vprašanje.)

• Haha
Reactions: delavec44