Domača polnilnica

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.995
869
113
www.jernej.org
Jaz svojo polnilnico krmilim na podlagi P1 meritev. Seveda ne direktno, temveč preko home assistant integracij. Potrebuješ samo neko polnilnico, ki ji lahko preko home assistanta nastavljaš tok, vklopiš/izklopiš polnjenje in prebereš moč/tok polnjenja.... in dodatno še poljuben energy meter, ki je povezan na home assistant in meri import/export cele hiše (je lahko P1, od sončne, shelly, whatever). Ko imaš te pogoje izpolnjene, imaš vse potrebno za dinamično krmiljenje polnilnice.

Jaz sem si zadevo "vibe codal" tako, da mi nikoli ne preseže nastavljenih dogovorjenih moči. Lahko bi pa naredil tudi samo polnjenje na sonce, ali karkoli vmes...

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.121
14.162
113
Kako zgleda domača polnilnica - wallbox

metron
1778671798094.png

• Všeč mi je
Reactions: darjan

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.121
14.162
113
Ne ne ni moja slika. Na fb metron strani je bila kao neka primerjava, češ original tesla je smet... Dvomim sicer.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.661
5.514
113
Ja to je bolj tak.
Tesla in ostalo je elektronska stvar.
Pri metronu pa zgleda kot bi en električar omarico skupaj zvezal.
Ja to zadevo lahko popravljaš po želji ono pa ko shodi pač shodi.
Ampak roko na srce, po 5 letih si že itaq želiš novo igračko..

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.121
14.162
113
sej tudi nisem ziher da je na levi tesla, po obliki sem sklepal... pač primerjava elektronike, proti hard old school (beri - lokalni štromar) :D

Robert

Guru
21. jul 2007
2.745
575
113
Tolmin
Desno je sestavljanka iz bližnje železnine.
Kdor je le kaj štromarja ve, da so varovalke že pred vtičnico. Prav tako naj bi bil FID. Vidim vsaj 3x 6 odvečnih spojev, ki so možen izvor pregrevanja.
Edino kar lahko pohvalim je odlična uvodnica za kabel, ki preprečuje ostro zvijanje

Resna polnilnica ima dovolj samo en kontaktor in merjenje toka z tokovnimi "obročki" iz katerih dobiš trenutno porabo, FID in lahko še kaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.517
4.899
113
Enkrat sem šel službeno do Metrona oz. takrat je bil še Pečjak one-man-band pa je en tip (ne on) z rorcangami (klešče za zategovanje cevi za vodovod, ne vem kakšen je sploh uradni naziv .. cevne klešče?) neke konketorje zategoval na custom build EVju. Ne bom rekel da so nesposobni, samo tist vtis kako človek nekaj 100V DC konektor najbrž pod napetostjo zateguje z rorcangami ki nimajo nobene E-izolacije je bil pa epski.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.517
4.899
113
Veš da ne vem, najbrž ne ker rokavice za zaščito 1000V DC so kar konkretne pa ponavadi rdeče/rumene. V glavi mi je ostal samo ta prizor rorcang pa "električarja" ... sej najbrž je delal varno in po pravilih. Pa to je bilo v časih DIY in najbrz res ni bilo na trgu ustreznega orodja da zategneš.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.517
4.899
113
Desno je sestavljanka iz bližnje železnine.
Kdor je le kaj štromarja ve, da so varovalke že pred vtičnico. Prav tako naj bi bil FID. Vidim vsaj 3x 6 odvečnih spojev, ki so možen izvor pregrevanja.
Edino kar lahko pohvalim je odlična uvodnica za kabel, ki preprečuje ostro zvijanje

Resna polnilnica ima dovolj samo en kontaktor in merjenje toka z tokovnimi "obročki" iz katerih dobiš trenutno porabo, FID in lahko še kaj.
Desno je pač po (AC) "štromarski" logiki, težko bi rekel da je kaj posebno narobe če je vezava na omrežno opremo prej ustrezna (FID, varovalke). Ker je narejena z malo redundance dratov ipd. v zelo majhnem prostoru ne zgleda ravno lepo. Samo danes vsak štromar tako dela ker če je treba enkrat zamenjat recimo fazo varovalke je najlažje drat cuknit iz prve vrste, odrezat tulko in jo še enkrat sklemat, pa dat v tretjo vrsto na letev ... in toliko "viška" se predvideva danes.

Leva če je res original od tesle, ima prebrikan del vezja čez neko din letev varovalko/fid, tako da vse kar je tam noter delujočega je samo tist naknadno vgrajen FID/varovalka. Dvomim da je tako serijsko, če pa je, je pa to smeh na kvadrat.