Domač jabolčni sok

sandra

Majstr
10. dec 2007
1.717
103
63
Verjetno kdo pripravlja domač jabolčni sok. Kako se obnese varjanta s konervansi.
, oz. kaj kupiti.
Sok se bo hranil v cisterni, verjetno.
 

s_samotar

Pripravnik
5. feb 2010
364
9
18
Najdi kakega ki ima aprat za to in ti use naredi in da v steklenice. BP stojijo 2 leti. V cisterni je bil v 3 mesecih kis.
 

mcn

Fizikalc
3. sep 2007
1.171
11
38
Slovenija
lahko pa svežega vržeš v zamrzovalno skrinjo. Moj sorodnik ga pretoči v kanistre in direkt v mraz. Ko ga odtališ je kot bi pil svežega. Odlično. Jaz pa ga dam flaširat (+ pasterizacija). Drži par let b.p.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
8.347
925
113
Daš prešat k tistemu ki se s tem ukvarja. Če se prav spomnim smo dali 1eur liter v flašo in 0.75l v vrečko. V obojem jr uradno eno leto rok. Večina vrečk je še ok (lani polnjeno). Ene par je napihnilo.
 

mcn

Fizikalc
3. sep 2007
1.171
11
38
Slovenija
imaš pa sok iz lastnih jabolk :)
jaz tudi dam flaširat, pa plačamo okoli 60ct/L, flaše pa uporabim še od prejšnjih sezon. Meni je ok, ker se dogovorim za različne mešanice, npr. jabolka+ tepke, jabolka + grozdje.... Tale gospod, ki mu damo flaširat pa dela korenje+ jabolka, marelice + jabolka, odlično je.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

pocast

Fizikalc
13. maj 2014
1.736
27
48
Lahko narediš sama doma: Izstisneš jabolčni sok, ga pasteriziraš (vsaj 72 st.c) in še vročega preliješ v RES čisto cisterno (posebno higieno nameni pipici). Nato daš cisterno na hladno kolikor gre, ter zaliješ vrh z oljem.
Tak sok bo nekaj časa obstal, nikakor pa ne v nedogled, prej ali slej bo ciknil...

"življensko" dobo mu lahko znatno podaljšaš z raznimi prijemi:
- Da ga vliješ v nepredušno zaprto inox posodo (sod za pivo) in mu med točenjem dodajaš plin (CO2 ali dušik)
- imaš sod stalno hlajen na cca 4 st.c

Za domačo uporabo bi pa še najbolj svetoval sledeče:
- pasterizacija na 65 st.c, še vročega preliti v čiste steklenice (kak cm do vrha) steklenice nepredušno zapreti (kronski zamaški).
- stekelnice morajo biti kvalitetne (debelejše steklo). Nato jih za kako uro daš v kopel 72 st.c
- Nadaljno jih hraniš v kleti ali še bolje v hladilniku
Če narediš vse prav, lahko pričakuješ dolgo življensko dobo

Kot so že omenili: Super varianta, če imaš plac, svež sok (nič segrevati) preliješ v plastično embalažo in daš v skrinjo
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
35.307
713
113
pri taščici
Doma pasteriziran sok je obstal tudi tri leta v steklenici. Ugotovili po.nakljucju, ko smo zalozili gajbo s stekelnicami in jo čez ene dve leti odkrili.
S čim ga filtrirate? Če ga ne, je na dnu cm usedline.....odvisno kako ga prešate.
luka51 včasih sem pa tudi jaz sarkastičen ;)

Se vseeno je zanimiva ekonomija. Kozarec in pokrov za vlaganje stane več kot pa kozarec vložene rdeče pese in podobno
 

pocast

Fizikalc
13. maj 2014
1.736
27
48
Če narediš vse prav imaš kar veliko šanse da dolgo obstane
Filtracija se mi niti ne zdi smiselna, mogoče kvečjemu sedimentacija (počakaš da se v eni posodi delci posedejo, nato pa preliješ brez usedline)
S filtracijo tvegaš da ga zoksidiraš (postane zelo temne barve, tudi okus spremeni)
 

SHTF

Fizikalc
6. jan 2017
305
31
28
Za devetimi gorami
Mi smo mu dodali t.i. žveplo v prahu, proti vretju... isto sestavino, ki jo uporabljajo vinarji za ustavit vrenje. Se je kar obrdržal do porabe.
 

johan_blond

Pripravnik
19. jul 2007
622
19
18
Najbolje je pasterizirat v samem inox sodu. Če prelivaš, lahko pride do kontaminacije in nisi naredil nič.

Vzameš potopni grelec, nekaj za mešati in termometer. Med intenzivnim mešanjem segreješ do 65 °C, naliješ parafinsko olje na vroče, daš pokrov in pustiš da se ohladi in to je to.

PS: Meša se za to, da ne pregreješ lokalno (ne, da se ne prismodi).
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
9.424
512
113
Jaz sem pod inox sod dal plinski gorilnik, grel sem na 72 stopinj, ker je tako označeno na mojem termometru za pasterilizacijo različnih stvari. In jabolčni sok ima na tistem čudu 72 stopinj. Potem plavajoč pokrov, parafinsko olje in zaviti v dekco, da se je počasi ohlajalo. Enkrat od 10+ sezon se je pokvaril, ko smo cisterno premikali. Sicer pa smo se ga prej naveličali kot je zavrel. Tik pred nalivanjem svežega soka v cisterno sem najprej v njej zavrel slabih 10 litrov vode in jo stočil skozi pipco, da se to očisti, koliko se pač da.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
9.734
194
63
Kamnje
včasih so prodajali take zelo močne cisterne. sok je začel malo vreti noter ampak ni mogel do konca ker se je ustvaril velik tlak. cisterna je bila zaprta. v redu zadeva samo za ven točit je bil ponavadi malo problem