Brez skrbi, so kar knjige in članki v ozadju, povzetek pa je iz Geminija:Iz kje pa tebi to?
Nacisti so nas imel za poslavljene nemce, glede na vso zgodovino in pred vojno z Avstro-Ogrsko (naredite to deželo zopet nemško). Hrvatom je dal mir, še celo svojo državo so imeli z podrejeno vlado Berlinu. Bosna, tudi njih so puščali bolj na miru... Slovaki so tudi veljali za poslovanjene nemce.
Srbija po drugi strani pa je bila problematična, saj je po njihovem mišljenju aneksirala nekdanje Avstro-Ogrske dežele v umetno tvorbo Jugoslavijo po razdelitvi teritorijev z koncem prve vojne. Kar se represije tiče smo slovenci bili na nivoju nemcev ali drugih narodov, kateri so se upirali nacistom. Če si bil za sistem je bilo vse ok. Če si se upiral, so bile posledice (le kje smo to še videli?).
Belorusi, Čehi, Poljaki, Srbi, Ukrajinci, Rusi... ti so pa res veljali za podljudi.
Preden me označiš za Domobranca/Četnika/Ustaša si preberi kakšno tujo knjigo na to temo. Za naciste smo bili bolj cenjeni kot so nas cenili italjanski fašisti.
Nacistična rasna hierarhija je bila psevdoznanstven sistem, ki je ljudi razvrščal na podlagi njihove "biološke vrednosti". Na vrhu so bili tisti z domnevno čisto "arijsko" krvjo, na dnu pa skupine, ki so jih označili za nevarnost človeštvu.
Slovani so v tem sistemu zasedali zelo nizko in protislovno mesto.
1. Lestvica rasne hierarhije
Nacisti so človeštvo grobo razdelili v tri glavne kategorije:- Übermenschen (Nadljudje): Sem so uvrščali "arijsko raso", predvsem Germane (Nemce, Skandinavce, Nizozemce, Angleže). Verjeli so, da so ti edini pravi ustvarjalci kulture in civilizacije.
- Vredna ljudstva (nižja, a sprejemljiva): Sem so spadali nekateri drugi Evropejci, npr. Francozi ali Italijani (čeprav so jih imeli za manj vredne od Germanov).
- Untermenschen (Podljudje): To je bila kategorija za tiste, ki so jih nacisti želeli izrabiti ali uničiti. Sem so uvrščali Slovane, Rome in "mešance".
- Lebensunwertes Leben (Življenja nevredna življenja): Na samem dnu so bili Judje, ki jih niso šteli niti za "podljudi", ampak za "anti-raso" ali parazite, ki jih je treba popolnoma iztrebiti.
2. Položaj Slovanov
Slovane so nacisti videli kot "rasno manjvredno maso z Vzhoda". Njihov odnos do njih je bil mešanica prezira in strahu pred njihovo številčnostjo:- Delovna sila in prostor: Po načrtu Generalplan Ost so nameravali večino Slovanov (Poljakov, Rusov, Ukrajincev) izseliti v Sibirijo, jih pobiti ali spremeniti v nepismene sužnje, ki bi delali na nemških veleposestvih na Vzhodu.
- Različno obravnavanje: Nacisti niso vseh Slovanov obravnavali enako. Poljaki in Rusi so bili najbolj osovraženi. Po drugi strani so bili npr. Hrvati (NDH) ali Slovaki zaradi političnega zavezništva začasno obravnavani bolje, čeprav so jih v teoriji še vedno imeli za manjvredne.
- Ponemčenje: Verjeli so, da so nekateri Slovani (npr. nekateri Čehi ali Slovenci) skozi stoletja prejeli dovolj "germanske krvi", da jih je mogoče "ponemčiti" (t.i. Eindeutschung). Tisti, ki niso ustrezali rasnim standardom ali so se upirali, so bili predvideni za izgon ali uničenje.
3. Slovenski primer
Za Slovence je bil nacistični načrt posebej krut. Ker smo mejili neposredno na nemški rajh, je Hitler ukazal: "Naredite mi to deželo spet nemško."- Izobraženci: Slovensko inteligenco in duhovščino so takoj izselili ali pobili, saj so v njih videli nosilce nacionalne zavesti.
- Rasni pregledi: Prebivalstvo so razvrščali v skupine (od 1 do 4). Tisti v skupini 1 in 2 so bili "primerni za ponemčenje", tisti v skupini 4 pa so bili določeni za izgon v Srbijo ali na Hrvaško oziroma v taborišča.
Nacistična teorija je bila pogosto nedosledna – ko so potrebovali vojake, so hitro začeli razlagati, da so nekatere slovanske skupine v resnici "potomci Gotov" ali da imajo "arijski duh", samo da bi upravičili sodelovanje.

in tudi kdo v tem primeru je toleranten. To je država in ne ena ali druga verska skupina...pa je govora o faking Bosni, kjer se čas premika v nasprotni smeri...