DIY: Zbirka domačih projektov

apcih

Zelenc'
15. mar 2009
8
1
3
S termočleni se ne bom mučil, kaj šele s kompenzacijo hladnih spojev. Napaka PT100 = cca +-0,25C, DS18b20 pa +-0,5C, kar pa me sploh ne skrbi (boli), če bom sam delal termometre, saj jih na koncu umerim in popravim offset. Linearnost pa mislim, da bo tudi dovolj ravna. Tile kupljeni kažejo med seboj več kot 2 st. C drugače, pa imajo NTC, ki naj bi bili do 125C najbolj primerni senzorji, kot sem nekje prebral.
Sicer pa kot pravim, ko bom imel čas in seveda voljo se lotim teh termometrov. Saj je njihova vloga itak bolj informativne narave, kot je npr. vhodna in izhodna temperatura HERMS, in CFC ...
zdarvo , naredil si nekaj takega, kar sem tudi sam začel delat. Zanima me kje si dobil herms coil, ker drugje kot na kitajskem jo skoraj ni za dobit, vsaj ne za nek raumen denar.
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
zdarvo , naredil si nekaj takega, kar sem tudi sam začel delat. Zanima me kje si dobil herms coil, ker drugje kot na kitajskem jo skoraj ni za dobit, vsaj ne za nek raumen denar.
Bom poizkusil najti naslov od kod sem to naročil. Cena je bila okoli 70 funtov. Je bila pa cev na upogibu za izhod kar precej stisnjena, da sem jo dal lokalnemu mojstru ki krivi cevi, da mi jo je malo popravil. Sam sem še dogradil nogice in pritrditev razmaka med ovoji kot je na sliki.
 
Nazadnje urejeno:

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Včeraj sem končno napeljal trifazni tok do moje pivovarne. Sistem sem seveda moral takoj testirati in tukaj so rezultati.
V HLT natočil 60L vode s 17 st. celzija. Do 70 stopinj segreto v 37 minutah, do vretja pa 62 minut.
Nato sem v MT natočil 40 L vode s 17 st celzija in jo preko HERMS spirale segrel na 63 stopinj v 11 minutah. Voda v HLT je bila 100st oziroma je počasi padala.
Pri nastavljeni HLT temperaturi 65 stopinj, je bila v MT stabilna (nihanje za 0,3 st. celzija ) temperatura 63,4. Tukaj imam še preveriti koliko termometra lažeta.
Nato pretočil vodo v BK iz MT in HLT količina 60L , temperature 62 st. celzija in do vretja dogrel v 35 minutah.
Z rezultati sem zelo zadovoljen.
Danes bom delal še test hlajenja tekočine skozi HERMS. V HLT bom natočil mrzlo vodo in vročo vodo in BK skozi HERMS spiralo ohlajal. Hladno vodo v HLT bom vzdrževal z dotakanjem iz pipe in odtakanjem. Je kdo že hladil na tak način?
Prilagam še nekaj slik.

Za menoj je že druga kuha v treh dneh :) . Prva runda, 30L Belgijski blond ale, druga Ameriški amber ale 35L. S sistemom sem zaenkrat zelo zadovoljen, seveda pa so v glavi že dodatki in izboljšave. V nekaterih preteklih postih sem debatiral o črpalkah Rover Novax 20B, sedaj naj povem to, da mi je črpalka super. Še skozi 16 ovojev HERMS spirale premera 12 mm OD, moram zapirati ventil na izhodu črpalke, da ne cirkulira prehitro. Edino kar mi ni ravno všeč je glasnost. Ampak glede na opravljeno ji nič ne zamerim, pač dam radio bolj na glas pa je še bolj veselo :). Cena črpalke 95€. Deklarirana je za 95C, jaz pa sem skoznjo že 2x po 60min poganjal 100C. Morda se ji bo čez čas kje kaj poznalo, ampak, zaenkrat je vse ok.

Še vprašanje, če bo morda kdo od izkušenih uspel odgovorit. V Mash loncu imam lažno dno iz pločevine z luknjicami 1,5mm in kar hitro se dno zabije, da črpalka ne uspe črpati. Zrak mi zato potegne skozi nivometer noter :) . Ampak, če vsake toliko malo s kuhalnico pomešam slad, deluje super. Včasih celo po 15 min ni potrebno nič pomešati. In vprašanje je: Ali se to mešanje kaj pozna na kvaliteti piva? Se iz sladu kaj posebnega izloča?

V prejšnjem postu sem obljubil teste hlajenja skozi HERMS spiralo. Glede na rezultate posebej CFC še ne bom delal. Vsaj za enkrat še ne, saj sem 35L pivine iz vrelnega lonca ~100C skozi HERMS ohladil na 23C v 37 minutah z vodo iz vodovoda 17C. Naj počasneje je šlo proti koncu, kar je razumljivo, saj je delta temp naj manjša. Za naslednjič si moram pripraviti nekaj ledu v zamrzovalniku za ta finiš.
Trenutno sem v fazi spremljanja vrenja. Blond ale 30L z vrečko in pol BE-256 še po dveh dneh ni vrel. Dodal sem še vrečko in pol in se je le premaknil. Počasi vre. Medtem ko je Ameriški amber ale z 2 vrečkama US-05 že po 6 urah prebudil. Je BE-256 kaj počasnejši? Temperatura piva = 21 - 22C. Vonj v prostoru je pa kot vonj v vinski kleti :) Je to OK? Zračenje še ni realizirano.
 

Majkumilu

Pripravnik
14. maj 2018
41
5
8
Pozdravljeni! Zanima me, kaj gre lahko narobe, če so cevi pri kuhi piva bakrene in ne iz INOX-a? Res je, da so izgube temperature večje kot pri inoxu, ampak jih lahko izoliraš. Kaj drugega še lahko gre narobe? Mogoče kaj iz vidika kemije? Barvna kovina, loti itd... Hvala za odgovore!
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
776
195
43
Pozdravljeni! Zanima me, kaj gre lahko narobe, če so cevi pri kuhi piva bakrene in ne iz INOX-a? Res je, da so izgube temperature večje kot pri inoxu, ampak jih lahko izoliraš. Kaj drugega še lahko gre narobe? Mogoče kaj iz vidika kemije? Barvna kovina, loti itd... Hvala za odgovore!
Baker je bolj primeren od inoxa za kuhanje piva
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Načeloma skoraj vedno zaradi časovnega izkoristika pustim droizganje čez noč in imam tako cirkulacijo kot gretje (pretočni grelec). Drugače pri taki količini drozge (poln mash tun) bo stvar tudi 2h držala temperaturo v rangu padca pod 1C. Bistveno je da te kovinske mashtune dobro predogreješ in stabiliziraš target temperaturo.
Zdravo

Glede na to, da dogrevaš, imaš najbrž kak RIMS sistem vzpostavljen - kako preprečiš morebiten zastoj črpalke in posledično prekoračitev temperature v pretočnem grelcu? Ta "false bottom" od SS Brewtecha ni nek presežek.
Kako grobo zmelješ? In ali je zadeva uporabna tudi za mash z dodatki ovsenih kosmičev in pšenice? Počiš not kaj riževih luščin?

Hvala
LP