DIY: Zbirka domačih projektov

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.647
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
*************************************

Predelava hladilne torbe v drozgalnik

Avtor: Utiševalec, link na temo

*************************************

Ok, ker vas veliko želi iz BIABa na drozgalnik še slikce mojega "poor man" setupa.

Celotna zadeva je narejena iz:
- hladilne torbe 25l -> kupljena v eurospinu za cca. 8 EUR
- opleta cevi za bojler -> klik za 14EUR oz. v lokalni štacuni s tako robo (vzemite največji zunanji premer kar obstaja), sam imam dolžino 1m
- pipice za fermentor - > klik za 3 eur
- konektorja za cev z navojem ki ustreza pipici za fermentor (ne vem na pamet a je 3/4, mogoče celo 1") -> stane EUR ali dva v vrtnem oddelku priljubljene trgovine za mojstre
- inox objemke (inox!!! večina jih je pocinkanih in bo cink pobralo zelo hitro potem pa sledi rjavenje) ali vezice za fiksacijo opleta

Cev z opletom odrežemo od prikjučkov in ven iz opleta potegnemo gumjasto cev. En del opleta zapremo (zvijemo skupaj in fiksiramo z objemko ali vezico), drug del nasadimo na priklop za cev. dobimo nekaj takega:


.. to je naš filter za slad.

V hladilno torbo zvrtamo luknjo za pipico. naj bo čimnižje da bo čimveč sladice odteklo ampak upoštevajte da morate spravit na navoj pipice z notranje strani še konektor za cev oz. oplet. Stvar na koncu zgleda nekako tako:


Ko sestavimo oba dela skupaj, lepo razporedimo oplet po dnu, če je potrebno lahko še dodatno fiksiramo z vezicami oz. uporabimo kakšen drugačen trik (sam zatlačim konec opleta pod konektor kjer pirde na pipico in stoji fiksno). Končni rezultat je tak drozgalnik za 25-30EUR:


Sam s tem drozgalnikom delam batche od 10l do 35l že par let, vsaj 50 jih je šlo skozi. Tako da zadeva deluje. Pomembno pri takem setupu je da se zavedate da je oplet "močan filter" ki ne prepusti nič skozi, niti malih delcev ne zato je potrebno pazit da opleta ne zabašemo z malimi delci takoj na začetku izpiranja. To naredimo tako da na začetku izpiranja začnemo počasi (res počasi, droben curek je prvo minutko čisto dovolj potem pa počasi odpiramo pipico) ali pa da prehodno vsaj 10 min ne mešamo sladu (debeli delci bodo prej potonili na dno in tvorili filter večje površine kjer se ulovijo drobni delci).

Glede varnosti oz. toksičnosti, hladilna toba, pipica in konektor za oplet so PP (polipropilen) ki ima food grade lastnosti do 120-140C torej ni problema. Dostikrat so hladilne torbe tudi HDPE, ta plastika je tudi ok in je food grade odporna do 100-110C. Oplet je iz inoxa torej nereaktivnega materiala, vseeno ga predhodno razmastite ker je lahko od izdelave umazan (operite z detergentom, kuhate v vreli vodi ali še bolje v ekonom loncu par 10 min).

Kako zgleda ta setup skupaj z aktivnim gretjem drozgalnika in cirkulacijo sladice bom prilepil slike pa jutri oz. v petek če bom imel čas izvesti eno kuho.
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.647
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
*************************************

Vezava STC kontrolerja na kontaktor za upravljanje večjih bremen

*************************************

Sem na hitro narisal principelno shemo. Velja tako za eno kot večfazna bremena, pač, izbere se ustrezni kontaktor. Princip krmiljenja/vezave je, da nam STC kontroler ne preklaplja direktno bremena, ampak preklaplja kontaktor, ki preklaplja breme.

Torej rabimo: kontaktor in priključni kabel ter še malo žice, ki naj bo ustreznega preseka (!!!) .
-> kontakta A1 in A2 sta krmilna, ko spustimo čez tok, se sklene kontakt med 1 in 2 ter med 3 in 4.
-> čez en kontakt (1 in 2) vodimo nulo (N - modra) ter fazo (L - rjava)
-> kontaktor naj bo dvopolni, da hkrati odklaplja N in L. V primeru enofaznega paziti, da preklapljamo fazo, ne nule (!)
-> zemljo povežemo na ohišje grelca, če ga ima. Varnost v primeru prebitja grelca.
-> nulo povežemo na krmilni kontakt A2
-> fazo za krmilni kontakt vodimo najprej na STC, iz njega pa na krmilni kontakt A1

 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.337
1.012
113
Brez problema. Zmešaš slad in vodo v "priporočenem" razmerju 1:2.5 kar pomeni recimo 6.5kg sladu in 16l vode, volumen tega je od oka okoli 22-23l kar bi moralo it v torbo z dejansko prostornino 25l. Drozgaš 1h in potem izvedeš izpiranje z 30l vode (fly sparge). Dobiš cca. 40l sladice ki jo kuhaš eno uro, na koncu dobiš 35l pivine (če odtejemo še izgube med pretakanji ipd. je piva na koncu v flaškah okoli 30l).
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
174
0
16
Motoriziran mlin za slad. Uporabljen je bil motor od pralnega stroja (nastavljen na 200 rpm) in navaden mlin na 2 valja.
 
Nazadnje urejeno:

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
28
28
Bela krajina
Tudi meni uspelo.
Naredil sem si Counterflow chiller!😁

http://shrani.si/f/2v/Co/1bTr55Mf/img20171014132512.jpg[/img?]
[URL='http://shrani.si/f/w/OS/fxT4q0P/img20171014142920.jpg'][IMG]http://shrani.si/f/w/OS/fxT4q0P/img20171014142920.jpg[/URL]
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
42
1
8
Maribor
Rookie, kakšno bakreno cev si uporabil za chiller? Je to navadna za klima naprave, oziroma za kurilno olje ipd? A ne postane zelena od znotraj, ko je prazna (strupena - patina). Jaz iščem takšne cevi z oznako sanco, ki bi naj bile za pitno vodo, ali pa inox v kolutu na metre.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
28
28
Bela krajina
Vzel sem jo v trgovini z vodovodarskim in grelnim materialom...
Bakrena cev v kolutu.
Nisem ga še testiral in ne morem reči če pozeleni.
 

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
52
13
8
da še jaz objavim moj zadnji DIY projekt - magnetno mešalo (stir plate) za starterje z možnostjo nastavitve hitrosti.


Ohišje mi je kolega sprintal iz umetne mase na 3D printer, dalo bi se narediti tudi s kako drugo škatlo ampak tole izgleda res profi :) Ostale komponente pa:
potem pa nekaj lotanja in lepljenja in zadeva dela odlično.. Skupni strošek je bil nižji od 10 eur, so se pa zadeve malo vmes podražile kot gledam ampak nič drastičnega.
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa and bles

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
28
28
Bela krajina
Živjo!
Doma mi prah nabira eden nizki hladilnik, mislim, da ene 90 cm visok.
Na bolhi sem gledal se da dost poceni dobit tiste točilne pipe gostinske (tisto kot stolp z dvema pipama, ne kobro).
Torej, kako bi se obneslo, če bi kaj takšnega montiral na vrh hladilnika, v hladilniku pa, seveda, kegi...
Imam tudi visoki kombinirani hladilnik,trenutno še za prvotno uporabo, ampak tistega bi raje imel za fermentiranje....
 

Priponke

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
52
13
8
Torej, kako bi se obneslo, če bi kaj takšnega montiral na vrh hladilnika, v hladilniku pa, seveda, kegi...
Največji problem bi imel s točenjem prvega kozarca (in morda še kakega dalje), saj je stolp zunaj in topel, skoraj na sobni temperaturi in se posledično pivo peni, zato je dobro poskrbeti za hlajenje stolpa. Če malo pogooglaš je to standarden problem in večina ga rešuje s kakim računalniškim ventilatorjem - npr.
- kako se obnese v praksi žal ne vem, je pa vsekakor bolje kot nič.

Jaz osebno imam keezer (torej predelano hladilno skrinjo s 4 pipami, ki so montirane direktno iz skrinje, brez stolpa), pa je pri prvem kozarcu enako vedno problem, da se zapeni, saj so pipe zunaj in tople, čeprav je v sami skrinji vedno 4 stopinje in imam notri tudi ventilator, da zrak kroži po celi skrinji približno enakomerno. Ampak prvi deci ali dva se mi vseeno zapenita, ko natočim par dcl se pipe hitro ohladijo (se "zarosijo" in vidiš ter tudi čutiš, da so hladne), pri cobra stolpu pa predvidevam, da bi moral natočiti še malo več, da bi se to ohladilo. Za žurke, ko se ves čas toči verjetno ne bi bilo problema, če pa natočiš en ali dva pira, zna biti pa zoprno...
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
609
26
28
Živjo!
Doma mi prah nabira eden nizki hladilnik, mislim, da ene 90 cm visok.
Na bolhi sem gledal se da dost poceni dobit tiste točilne pipe gostinske (tisto kot stolp z dvema pipama, ne kobro).
Torej, kako bi se obneslo, če bi kaj takšnega montiral na vrh hladilnika, v hladilniku pa, seveda, kegi...
Imam tudi visoki kombinirani hladilnik,trenutno še za prvotno uporabo, ampak tistega bi raje imel za fermentiranje....

Tak točilni stolp z dvema pipama in podpultnim hladilnikom sem jaz pravkar vgradil v kuhinji. Mislil sem da bo problem s penjenjem, zato sem vgradil na vrhu hladilnika ventilator kateri piha direktno v luknjo. Takoj sem ugotovil, da ni nobene potrebe po tem hlajenju, zadostuje že dodatna penasta izolacija za cevi zunanji premer fi60, po celem stolpu in vse skupaj zatesnjeno s silikonom. Pivo se toči zelo lepo, brez vsake pene že pri prvem kozarcu. Dejansko moram točit z višine da dobim peno v kozarec
 

Priponke

McGiver

Guru
14. avg 2009
9.800
1.900
113
Vsaka čast! Eni imamo dve pipici za "cet" in "milo za roke", drugi pa za pivo! :aplauz: