Diagnoza

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

human12

Zelenc'
11. maj 2014
7
0
1
Mene zanima na kaj namiguje zdravnik ko me napotuje k psihiatru z opisom mojih težav ki so sledeče: "Polimorfne telesne težnje" spodaj je še napisal da me naj nekaj pregleda pa ne morem prebrat kaj. Moja sedajšna diagnoza je Somatizacijska motnja. Z mano neprestano manipulirajo že več krat sem jih dobil na laži, ko jih dobim začnejo še bolj obračat. Jaz sploh ne verjamem da je Somatizacijska motnja nekaj kar bi bila realna diagnoza, kot opažam nas preizkušajo kak se znamo prilagajat. Jaz vem da si mojo telo ne izmišljuje kaj me boli sploh pa vem kaj se mi je zgodilo in me ne morejo prepričat v obratno. Ne vem če je v mojem primeru dobro iti k psihiatru. Na delovni rehabilitaciji sem prišel v spor z njimi in nisem prepričan da mi ne bojo škodovali saj lahko pošljejo poročilo izbranemu zdravniku in me lahko napačno zdravijo, so mi celo obljubljali da mi bojo napisali da sem psihotik. Trenutno je boljše da nikamur ne grem ker ne vem kaj se mi lahko zgodi.
Manipulirajo celo da zaradi somatizacijske motnje zboliš na telesni ravni ne pa obratno, sploh so mi zanikali da lahko dobiš zaradi telesnih težav tudi psihične z mano se delajo prav norce.
Če ima kdo podobne težave naj kaj napiše da skupaj ugotovimo kaj nam delajo. Prosil pa bi če mi kdo lahko pove kaj bi naj pomenilo če imam "polimorfne telesne težnje" bolj kaj hočejo s tem napisat. Vem sicer da bi naj to pomenilo da imam veliko telesnih težav vendar na kakšni osnovi oni mislijo da bi jih naj imel? psihični ali telesni? Tukaj še prilagam kaj mi je doktor napisal:

Lep pozdrav vsem
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.163
-8.273
113
Glede na tvoj sestavek, bi ti tudi jaz priporočal obisk psihjatra.

In psihjater ni "bau bau"
 

human12

Zelenc'
11. maj 2014
7
0
1
Kakorkoli že mislim da bi radi prekrili svoje napake tako da bi mi napisali da si domišljam da sem psihotik in sem totalno nekredibilen. Polj pa bi lahko napisali da se mi je telesno stanje resnično poslabšalo zaradi somatizacijske motnje. "Lahko da mi še celo lobanja poči zaradi psihičnih težav nikoli se ne ve". Malo šale ampak se lahko izkaže kaj podobnega. Obstaja možnost da so se zmotili ampak nisem prepričan. Jaz sem jim dokazal da se motijo in zdaj poskušajo vse prekrit. Bilo bi dobro da bi somatizacijska motnja šla k rakom žvižgat.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.767
626
113
Citat:
Uporabnik human12 pravi:
Kakorkoli že mislim da bi radi prekrili svoje napake tako da bi mi napisali da si domišljam da sem psihotik in sem totalno nekredibilen. Polj pa bi lahko napisali da se mi je telesno stanje resnično poslabšalo zaradi somatizacijske motnje. "Lahko da mi še celo lobanja poči zaradi psihičnih težav nikoli se ne ve". Malo šale ampak se lahko izkaže kaj podobnega. Obstaja možnost da so se zmotili ampak nisem prepričan. Jaz sem jim dokazal da se motijo in zdaj poskušajo vse prekrit. Bilo bi dobro da bi somatizacijska motnja šla k rakom žvižgat.

Klasična faza zanikanja. Vsi drugi so krivi, samo ti ne. Definitivno k psihiatru.
Saj veš kako pravijo. Srečaš enega idiota na dan - OK. Srečaš 10 idiotov na dan - ugani kdo je [cenzura]
tongue-1.gif
 

human12

Zelenc'
11. maj 2014
7
0
1
philips če ne veš kaj govoriš bodi raje tiho! Zanikanje ni nujno potrditev psihičnih težav če ti ni jasno, ni vse samo črno ali belo!!!! Meni je tudi kristalno jasno kdo je tisti ki ki piše o idiotih.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.277
23
38
Murska republika
Osebno mislim da si naletel na slabega zdravnika oz strokovnjaka za tvoje nezmotljive zmote, morda teh zadnjih besed ne boš razumel razčleniti pa vendarle te tvoje težave in mnenja zdravnikov mejijo na pranje tvojih možganov, razčisti določene težave sam z sabo in se posveti jogi oz. meditaciji ki ti bo pomagala postaviti se v duševno ravnovesje.


kopiram:

Akutna polimorfna psihotična motnja s simptomi shizofrenije.
Akutna psihotična motnja s polimorfno in nestanovitno klinično sliko, kot je opisana pod akutnimi in psihotičnimi motnjami; kljub tej nestanovitnosti pa so vendarle večji del časa očitni tudi nekateri, za shizofrenijo tipični simptomi. Če shizofrenski simptomi trajajo dalj časa, je diagnozo treba spremeniti v shizofrenijo.

Akutna shizofreniji podobna motnja.
Akutna psihotična motnja, pri kateri so psihotični simptomi razmeroma stanovitni in opravičujejo diagnozo shizofrenije, so pa trajali manj kot približno en mesec; polimorfnih nestanovitnih potez, opisanih pri "akutni polimorfni psihotični motnji brez simptomov shizofrenije", ni. Če shizofrenski simptomi trajajo dalj časa, je treba diagnozo spremeniti v shizofrenijo.

Druge akutne in prehodne psihotične motnje.
Katera koli opredeljena akutna psihotična motnja, za katero ni nikakršnega očitnega organskega vzroka in ne opravičuje uvrstitve, od Akutne polimorfne psihotične motnje brez simptomov shizofrenije do drugih akutnih pretežno blodnjavih psihotičnih motenj.


Poglavje F23 Mednarodne klasifikacije bolezni opredeljuje torej akutne in polimorfne psihotične motnje. Številka za decimalko pa pove za katero motnjo iz te skupine gre.
 
Nazadnje urejeno:

human12

Zelenc'
11. maj 2014
7
0
1
retro a mi lahko poveš če si sploh kdaj slišal za somatizacijsko motnjo? Mislim da nisi če greš malo prebrskat po internetu boš ugotovil da psihiatrom ni čisto jasno ali gre v tem primeru za psihične težave ali telesne ta motnja slučajno spada med Medicinsko nepojasnjena stanja. Če ti ni jasno je to enako kot večna filozofskih vprašanj npr. (kaj je bilo prej jajce ali kokoš?) Torej gre za ugibanje, ni vedno nujno da se da vse na enostaven način dokazat. Tudi pri preiskavah se da kaj spregledat, ljudje nismo nezmotljivi. Ti verjetno misliš da si da lahko sodiš drugim.

Prosim da ne odgovarjate tisti ki ne veste o čem govorite, prvo se raje vprašajte če ste res čisto zdravi in kaj bi bilo če se vam zgodi enaka usoda da vam nihče ne zna pomagat.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.277
23
38
Murska republika
Tvoj odgovor na moj post pojasnjuje tvoje stanje, sicer pa je forum odprt za menja in verjetno si prebral kar sem napisal --da menjaj zdravnika--
 

human12

Zelenc'
11. maj 2014
7
0
1
retro kdo pravi da imam jaz akutno polimorfno psihotično motnjo jaz sem samo povedal hipotezo da bi mi verjetno radi napisali to! Ne pa da je to moja diagnoza. Pa sploh veš kaj pomeni beseda polimorfnost? Ti to besedo povezuješ z različnimi motnjami!!! Moja motnja ima menda oznako F45 ne pa F23. Ne kopiraj nekaj kar nimaš pojma kaj je!!! Polimorfne telesne težje pomeni da gre za več različnih telesnih težav in to ni niti dokončna diagnoza, psihiater lahko napiše nekaj čisto drugega kot je napisal osebni zdravnik, če ti ni jasno to piše samo na napotnici, zdravnik ni psihiater on pač nekaj kar misli da je prav mora napisat polj pa odloči psihiater za kaj gre.
 

human12

Zelenc'
11. maj 2014
7
0
1
retro Tvoja mnenja me ne zanimajo ti si za mene samo baba čula baba rekla. Saj si razumel a ne?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.163
-8.273
113
Znova...
Pojdi k psihjatru. Lahko tudi k trem in primerjaj diagnoze.
Zdravljenje lahko brez problema zavrneš, pod pogojem, da nisi nevaren sebi ali okolici.
 

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Ne obsojajte in ne predalčkajte apriori človeka. Saj ga vendar nihče, bližje ne pozna. Nihče od nas ne more soditi o njegovem primeru.
Human12, srečno, dobro se odloči o nadaljnih korakih.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.767
626
113
To je res, ampak njegovo pisanje po forumu mu glih ni v bran. Sicer pa obisk psihiatra tudi ni bav-bav.
 

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Ah, potem smo vsi, ki na tem forumu sodelujemo malo za psihiatra:) Odpri katerikoli post in jasno ti bo:)
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.074
880
113
Emona / Carnium
To ni daleč od resnice. Za kakšnega psihoterapevta pa 99%. Ne bi škodilo, če bi nekoč, namesto služenja vojske, hodili k psihoterapevtom. Bi lahko podaljšali "služenje" b.p.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.277
23
38
Murska republika
Problem ni tam, kjer ga vidiš, temveč tam, od koder ga gledaš.



Psihosomatske težave motnje so telesne težave, ki izvirajo (tudi) iz psihičnih dejavnikov: frustracij, stresa, depresivnosti, pesimističnih razlag dogodkov, pomanjkanja osebnostne čvrstosti …



V aktualnih psihiatričnih klasifikacijah duševnih motenj[1] se zaradi natančnejšega diferencialne diagnostike namesto 'psihosomatika' uporablja pojem somatoformne motnje. Opredeljene so kot psihične težave, pri katerih oseba navaja telesne simptome, ki pa jih ni mogoče pojasniti s telesno boleznijo. Oseba zanika, da bi imela duševne težave.

a) Somatizacijska motnja je bolezen z nejasnimi telesnimi težavami: glavobol, slabost in bruhanje, bolečine v trebuhu, driska, zaprtje, boleče menstruacije, utrujenost, omedlevica …, telesne simptome pa spremljata tesnobnost in depresivnost. Oseba hodi od zdravnika do zdravnika in zahteva vedno nove preiskave in zdravljenja, saj se ne zaveda, da je njen temeljni problem psihične narave. Dramatično opisuje svoje stanje, od okolja pričakuje pomoč in je hitro ogorčena, če začuti, da njene potrebe niso zadovoljene. S pomočjo svojih simptomov poskuša manipulirati z drugimi, izsiljuje podporo in pozornost, se izogiba odgovornostim. Simptomi lahko osebi tudi preprečujejo užitek in tako učinkujejo kot kazen zaradi nezavednih občutij krivde.

b) Konverzivna motnja so nevrološki simptomi, ki jih povzroči psihični konflikt ali stres. Oseba psihično težavo nezavedno spremeni (sprevrne, konvertira) v telesne simptome, npr. paraliza roke ali noge, izguba občutljivosti v delu telesa, motnje vida, hlinjena nezavest s krči, tiki …

c) Hipohondrična motnja: oseba poroča o telesnih simptomih, ki so blagi in običajni (nepatološki, npr. klokotanje v trebuhu, nedolžni izpuščaji …), ona pa jim pripisuje pretiran pomen, si jih razlaga kot znak resne bolezni, in nihče je ne more prepričati v nasprotno.



LESTVICA PSIHOSOMATSKIH MOTENJ



Ob vsaki težavi dopiši 0, če navedenega nisi nikoli doživel, 1, če redko, 2, če pogosto:

občutek slabosti, razbijanje srca ali krč pri srcu, tiščanje ali občutek natlačenosti v trebuhu, nespečnost, hitro odreagiranje z jokom, srbečica, padanje v nezavest, preobčutljivost na vroče, prekomerna želodčna kislina ('zgaga me peče'), prekomerna potreba po spanju, spolna hladnost, pomanjkanje apetita, bolečine v členkih in sklepih, vrtoglavice, bolečine v križu in hrbtenici, težave z dihanjem, prekomerno potenje, bolečine v vratu in ramenih, motnje hoje, bruhanje, motnje vida, oslabelost, pridobivanje na teži, občutek tiščanja ('cmok v grlu'), prekomerno tiščanje na vodo, spahovanje, težave pri požiranju, spremembe na koži, siljenje na kašelj, mravljinčenje, preobčutljivost na mraz, glavoboli, hitra uturjenost, težave z ravnotežjem, zaprtje, navali vročičnosti, težke in utrujene noge, driske, omrtvelosti, zbadanje v prsih, tresenje, naglo zardevanje, mrzle noge, neustavljiva lakota, napadi dušenja, bolečine v želodcu, hujšanje, pritisk v glavi, motnje v govoru, tiki.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.