Degradacija na delovnem mestu

mistique

Guru
16. jun 2009
16.688
3.712
113
Jaz sem pisal o Excelu in sortiranju po določeni vrsti podatka. Nisem pa omenjal nobenih kalkulacij, ker jih nisem poznal. Kje je problem?
Točno ta dva omenjena podatka sta bila podlaga za odpovedi sodelavcem (število dni bolniške odsotnosti in dopustov). Zadeve so se izvedle urgentno (vlekli ljudi sredi video klicev s tujimi partnerji in podobno) za tiste, ki so se redno zaposlili 364 dni nazaj. Letel je tudi direktor sektorja :fredi: Več pa ne rabim razlagat, ker firbca ni treba futrat, da bi se napisano razumelo.

Za strošek odpovedi pa redki lastniki vedo, še manj pa ga zna kdo izračunati in vgraditi v te gostilniške kalkulacije.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.726
4.775
113
Jaz sem pisal o Excelu in sortiranju po določeni vrsti podatka. Nisem pa omenjal nobenih kalkulacij, ker jih nisem poznal. Kje je problem?
Točno ta dva omenjena podatka sta bila podlaga za odpovedi sodelavcem (število dni bolniške odsotnosti in dopustov). Zadeve so se izvedle urgentno (vlekli ljudi sredi video klicev s tujimi partnerji in podobno) za tiste, ki so se redno zaposlili 364 dni nazaj. Letel je tudi direktor sektorja :fredi: Več pa ne rabim razlagat, ker firbca ni treba futrat, da bi se napisano razumelo.

Za strošek odpovedi pa redki lastniki vedo, še manj pa ga zna kdo izračunati in vgraditi v te gostilniške kalkulacije.
Ne razumem stroški odpovedi, kako da ne vejo... Vedno ko se daje odpoved se naredi izračun odpravnine, ter ostalih obveznosti kot je regres itd.... Je pa res, da mečejo najprej tiste ven ki so stalno na bolniških in je neka kalkulacija...
Ne samo ne vedo pripravijo denar zato na podlagi kalkulacij.

Kadrovska in finance morajo za lastnike to pripravt in nemalokrat to dajejo tudi v rezevacije, ki zmanjšuje dobičke. Kot rečeno vedno je kalkulacija zadaj.
ps to kar opisuješ način odpovedi je nekaj normalnega na Z, danes si jutri te ni.

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.970
6.297
113
Mora biti pa res zanimivo v JS in solidnih firmah. Pri 40+ letih nimam še enega dneva bolniške, ker v mojem sektorju to enostavno ni izvedljivo, razen, če si cel polomljen ali te pol manjka. Verjetno je podobno tudi pri večini SPjev, ki delajo sami. Po domače, Bolniška, kaj je to? Edino kar jo je doslej imel oče, ko so pred leti na njegovo nogo padle 600 kg železniške traverze. Pa še to je dobil kontrolo zavoda tam nekje štirinajsti dan, če res počiva.

igiNo1

Guru
24. feb 2018
1.563
740
113
Mora biti pa res zanimivo v JS in solidnih firmah. Pri 40+ letih nimam še enega dneva bolniške, ker v mojem sektorju to enostavno ni izvedljivo, razen, če si cel polomljen ali te pol manjka. Verjetno je podobno tudi pri večini SPjev, ki delajo sami. Po domače, Bolniška, kaj je to? Edino kar jo je doslej imel oče, ko so pred leti na njegovo nogo padle 600 kg železniške traverze. Pa še to je dobil kontrolo zavoda tam nekje štirinajsti dan, če res počiva.
600 kilska traverza na nogo'? Pa kaj si ti nor? Z jekleno nogo proti železniški traverzi. Pravi stalin!

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.970
6.297
113
Če bi bila noga jeklena ne bi rabil vijakov v kosteh... Ni to ravno standardni program.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.444
2.424
113
Iskajoč brata
kaj to pomeni? da nisi nikoli bolan? da ne moreš biti odsoten iz delovnega mesta, ker ni menjave? ali da preživaljaš gripe na delovnem mestu?
jaz sem v privat sektorju, pa nažalost poberem veliko, kar otroka iz šole/vrtca prinesete, tako da mi bolezen odnese kakšen teden ali 2 na leto... več ne...
Si ne predstavljam, da bi bolezen nosil v firmo, da bom še celo pisarno okužil...
Nazadnje sem se slabo počutil in kašljal, šel do zdravnika, dobil diagnozo, da imam bronhitis, ki je zelo nalezljiv...
Direktor me poslal domov, da ne bom še na okoli talal

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.450
6.091
113
Ne vem, kaj točni bi ti Daniel še moral razlagati. Če si kmet, pač nisi bolan. Moji starši niso nikoli bili tako bolni, da dnevnih opravil v hlevu ne bi sami opravili. Tako pač je. Le redko kdo ima pravi backup, da naredi tisto, kar je vsaki dan ob istem času potrebno narediti. Ostalo pač počaka.

• Všeč mi je
Reactions: sad, kajn in nacek

mistique

Guru
16. jun 2009
16.688
3.712
113
Ne razumem stroški odpovedi, kako da ne vejo... Vedno ko se daje odpoved se naredi izračun odpravnine, ter ostalih obveznosti kot je regres itd.... Je pa res, da mečejo najprej tiste ven ki so stalno na bolniških in je neka kalkulacija...
Ne samo ne vedo pripravijo denar zato na podlagi kalkulacij.

Kadrovska in finance morajo za lastnike to pripravt in nemalokrat to dajejo tudi v rezevacije, ki zmanjšuje dobičke. Kot rečeno vedno je kalkulacija zadaj.
ps to kar opisuješ način odpovedi je nekaj normalnega na Z, danes si jutri te ni.
Ja, saj tega ne moreš razumeti. To so poteze nekoga, ki ne razume osnov poslovanja, nima strategije, nima realne finančne slike...
Ne gre toliko za to, da recimo z danes na jutri odpustiš nekoga. To ni nič nenavadnega za "hire & fire" firme (strani neba nimajo veze). Tu pa je šlo za danes za 4 leta zaposlimo ekipo dvajsetih za strateško pomemben projekt...dan manj kot eno leto kasneje: cancel. Projekt je tekel znotraj zastavljene časovnice, stroškovno pa je bil "od oka" 20% čez...ampak to uradno ni bil razlog, ker je bilo govora o bolniških itd...

Drugi primer, kjer sem se vprašal: "kako je to možno?". Direktor PRODAJE programerju očita prodajno neuspešnost (in napoveduje odpoved), četudi programer nikoli ni bil na prodajnem sestanku in sploh ni prodajnik ampak, kot rečeno programer. Ta firma je v resnici v lasti par ljudi v vodstveni vertikali, lastnik pa hodi na zakuske, ker ima dosti drugih firm.

To so verjetno najbolj "WTF" momenti v moji karieri...če izvzamem razna prisluškovanja na vratih pisarne in podobne primitivizme slovenskega podjetnika, ki je iz "garaže naredil fermo" :valjamse:

• Všeč mi je
Reactions: sad

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.450
6.091
113
Seveda vsak drugače gleda, če gre zanj.
Ampak žal je najbolj pravilno za podjetje, da se človeka katerega dela ne more prodati, znebi. Ne glede na to, kako je ta človek sposoben na svojem področju. Tako obvaruje druga delovna mesta.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.567
11.141
113
Veliko ljudi tkole funkcionira, sam na dolgi rok pa ni glih OK. Sam imam v povprečju bolniške cca 1 teden na leto, ko so bli otroc majhni je blo nekaj več in se zavedam, da je to prednost, če si zaposlen v podjetju in ne kmet ali sp. Moj sosed je leta hodil z vročino v svojo firmo, vse prehlade na nogah prebolel. No zadnjič ga je infarkt, je rekla njegova žena, da če ne bi bila nedelja, bi padel v delavnici in ga ne bi več rešili, ker ni šans da bi klical zdravnika, ko ga je začel stiskat. Pa njemu ne bi blo treba, ker ima večjo firmo in so ljudje, ki ga lahko nadomestijo, sam mu žilca ne da.

mistique

Guru
16. jun 2009
16.688
3.712
113
Očitno drugače naravnan. Jaz pa mislim, da bi v tem primeru morali zamenjati prodajnika.
Jaz mislim, da je prav, da vsak lastnik svoje podjetje vodi kot želi in zaposluje kot želi...boli me đonson v resnici. Ker pa so zaposleni ljudje (in ne entitete, kot je podjetje), bi rekel, da je vseeno bolje, da takšna podjetja za voljo zdravja zaposlenih čimprej propadejo (lastnik ne bo samega sebe zamenjal). V nasprotnem primeru pač propadajo ljudje, ki tam delajo v takšnih razmerah.

Prodajnik je bil 100% nesposoben, samo za to gre. Je pa fikus v firmi, ki je zamenjal 2 ali 3 lastnike. Organigram na steni pa je delo abstraktne umetnosti...džabe gledaš v tisto.

mistique

Guru
16. jun 2009
16.688
3.712
113
Ampak žal je najbolj pravilno za podjetje, da se človeka katerega dela ne more prodati, znebi.
Načelno se strinjam. Vendar tu ni bil problem programer, ker so kasneje, ko je ta programer res šel, za njegovo delo neuspešno poskušali uporabiti zunanjega (ex zaposlenega), ki je bil prej podobno obravnavan. Kako? Delal je prodajne predstavitve, hodil na sestanke, v celoti razvil rešitev za naročnika, od projekta pa ni dobil nič, ker...ni bil v prodaji ampak v razvoju :valjamse: Je pa zato dobil direktor prodaje, ki je poslal ponudbo, račun, podpisal pogodbo...v resnici bi pa težko prodajal solato na štantu, IT rešitve pa samo v 70ih, ko so se podatki prenašali z viličarjem in lopato.
Zdaj sem sicer napisal že kar preveč po mojem, ampak bmk...slikam sliko, da gre za malverzacije in izkoriščanje zaposlenih.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.450
6.091
113
Očitno drugače naravnan. Jaz pa mislim, da bi v tem primeru morali zamenjati prodajnika.
Mogoče ja. Ampak še najbolj verjetno bo, da bo podjetje nekaj časa slabše prodajalo še kako drugo stvar, dokler nov prodajnik (če ga sploh dobiš) ne osvoji trga in bo na koncu še kdo drug odveč.
Svet ni najbolj pravičen. Jaz sem napisal rešitev, ki bo rešila ostale.
V našem podjetju smo enkrat postopoma zaprli cel oddelek. Ljudje so imel čas, da si najdejo nove zaposlitve. Leta ni bilo dovolj dodane vrednosti, oziroma niso zaslužili za svoje plače, ker so bile cene na trgu prenizke. Drugi so pač za te stvari najemali študentsko delo. Kaj hočeš. Oni so to sicer znali bolje delati od študentov, ampak strank, ki bi bile to pripravljene dovolj plačati, mi nismo uspeli najti. Boljši prodajnik bi najbrž to res rešil. Če ga najdeš ... Lahko pa čakaš, da firma crkne.