Dan mladosti

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.728
5.339
113
Dan mladosti in štafeta. Zapuščina Karadžordževičev, ki jih je Tito očitno zelo cenil, oziroma jim je želel biti podoben.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.713
4.626
113
50
Na sončni strani ALP
FB_IMG_1716626838639.jpg

mistique

Guru
16. jun 2009
14.607
2.366
113
Emona / Carnium
Mitologija je tudi deklaracija neodvisnosti. To je tisti dokument, kjer je od sprejetja trajalo 100 let, da so odpravili suženjstvo, nadaljnjih 100, da so temnopolti postali "enakovredni"...
Brez mitov je raj le če je na kupu max 150 folka. Vse kar gre v tisoče rabi mite, podprte z giljotino, ćuzo ali Guant... Golim otokom.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.607
2.366
113
Emona / Carnium
Saj se hecaš, ne? Deklaracijo neodvisnosti primerjaš s kultom osebnosti? Več bi pričakoval od tebe.

Mislim...najprej hvala za čislanje, ampak v Deklaraciji neodvisnosti je kar nekaj mitov. Se popravljam: sama Deklaracija neodvisnosti ni mit, je resničen zgodovinski dokument, ki je nastal s specifičnim namenom...

Že v drugem odstavku deklaracije sta dve izmišljotini, ki jih preprosto ni. "Created & equal" v enem mitu o tem, da "...all men are created equal...". Mi (še posebej moški) v to lahko verjamemo, nikakor pa to ni res. Torej, mit.
Kult osebnosti, je sicer ožji pogled od tega, kar sem jaz imel v mislih, ampak okrog Tita in KP je bilo ravno tako veliko mitov. Nekaj so jih dali tudi na papir, kjer so edino tudi živeli...

Moj namen ni žokati v Deklaracijo neodvisnosti ali Titeja. Sem želel narediti digresijo na mitomanijo...brez mitov, ni možno delati red. Rabiš mit in dovolj vernikov, ki v ta mit verjamejo. Giljotina pa vedno prav pride, za skeptike in domorodce.

Še en tak primer so kaste pri hindujcih...totalen mit, v katerega verjamejo in v skladu s sistemom tudi živijo.

Nekdo je lepo povedal, kdo so Jugo nostalgiki? Ljudje, ki so pomagali ustvarjati to skupnost ali pa so bili takrat mladi, polni življenja, zaljubljeni, verjeli so, da so lahko brezskrbni, z life-time službami itd...top šit mental state pač. So verjeli v mite?

Tako, da jaz verjamem, da nihče eksplicitno ne praznuje povojnih pobojev, ko 25.5. zakurbla roštilj na balkonu enosobnega stanovanja.