Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.528
7.265
113
Nisem tega vprašal, zanimalo me je, če je bilo tudi takrat tako, ker pač pred leti nismo komplicirali okoli gripe in se ni veliko pisalo in čisto možno, da je takrat tudi bilo tako, ampak pač novinarji tega ne izpostavijo. Zato me zanima.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.019
425
83
Če ni bilo izbruhov, se seveda ni omejevalo. Ob hudih navalih, se je pa zapiralo oddelke za obiske in nenujne zadeve...ne vem kako je bilo točno z hematološko.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.528
7.265
113
Bi bilo zanimivo izvedet, ker lahko je to spet samo dodaten povod, da se bo javnost uprla ukrepom, dejansko pa je bilo tako vsako leto, ko je razhajala gripa?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.152
4.123
113
Edino pravilno, na hematološki kliniki so pogosti onkološki bolniki, imunološko oslabljeni... kateri si res ne morejo privoščiti okužbe z covidom...tako da je pravilno, da se omeji vstope ljudem, ki ne izpolnjujejo PCT-ja. Vseeno mi je za obiske knjižnice, mehanika, frizerja...sam v takih ustanovah, pa mora biti ničelna toleranca!
Kaj ti pomaga PCT v tem primeru?

Sodelavka (ne iz moje pisarne, par pisarn stran), 2x cepljena, se je več dni slabo počutila, hodila delat, se 3x hitro testirala, bila negativna, na PCR testu pa pozitivna. Zdej je doma.
V vsem tem času je lahko hodila naokoli brez omejitev.

Pa ni edina, za katero sem slišal, da je bilo podobno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.528
7.265
113
Se bomo vsaj hitreje prekužili, rizični so itak cepljeni, tak da nas pa ni strah koronce :)

19. jul 2007
2.951
1.664
113
Kaj ti pomaga PCT v tem primeru?

Sodelavka (ne iz moje pisarne, par pisarn stran), 2x cepljena, se je več dni slabo počutila, hodila delat, se 3x hitro testirala, bila negativna, na PCR testu pa pozitivna. Zdej je doma.
Alter YT FB mode on/
na PCR testu pa pozitivna. Koliko je bil Ct?
Alter YT FB mode off/

Sedaj pa resno, ta tvoj zgornji zapis je kruta realnost situacije. Blagor vam, ki veste vse in imate rešitev za vse.
Po eni strani izgleda precej brezupno (cepivo je precej stran od 100 % zasčite, testi tudi niso 100 %, po enem letu in pol ljudje še vedno pristanejo v bolnišnici, še vedno imamo velike številke mrtvih). Po drugi strani pa imaš države, ki so kar omejile situacijo in dejansko so spravili situacijo na nivo gripe. Še vedno je COVID prisoten, je pa obladljiv.

Eno leto nazaj sem bil na sestanku v živo, smo delali dolgoročne plane, in na naše optimistične napovedi, kaj vse lahko planiramo čez pol leta/eno leto, si je nekdo (prof. z medicinske fakulete), ki je sedel zraven mene tiho zamrmral v brado "s tem se bomo ubadali še do 23". In očitno bo res tako.

• Všeč mi je
Reactions: pocast

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.152
4.123
113
Alter YT FB mode on/
na PCR testu pa pozitivna. Koliko je bil Ct?
Alter YT FB mode off/

Sedaj pa resno, ta tvoj zgornji zapis je kruta realnost situacije. Blagor vam, ki veste vse in imate rešitev za vse.
Po eni strani izgleda precej brezupno (cepivo je precej stran od 100 % zasčite, testi tudi niso 100 %, po enem letu in pol ljudje še vedno pristanejo v bolnišnici, še vedno imamo velike številke mrtvih). Po drugi strani pa imaš države, ki so kar omejile situacijo in dejansko so spravili situacijo na nivo gripe. Še vedno je COVID prisoten, je pa obladljiv.

Eno leto nazaj sem bil na sestanku v živo, smo delali dolgoročne plane, in na naše optimistične napovedi, kaj vse lahko planiramo čez pol leta/eno leto, si je nekdo (prof. z medicinske fakulete), ki je sedel zraven mene tiho zamrmral v brado "s tem se bomo ubadali še do 23". In očitno bo res tako.
VSI bi se morali samotestirati v firmah 1x na teden. Ne samo necepljeni.

Te odpustki za cepljene so nedopustni. S prstom se pa kaže na necepljene.

19. jul 2007
2.951
1.664
113

Tvoje nasprotovanje cepljenju ti povsem zamegli sposobnost najenostavnejšega logičnega razmišljanja.

Tvoje besede: "se 3x hitro testirala, bila negativna".

Dodana vrednost samotestiranja v firmah 1x na teden za cepljenje je točno 0 (upoštevajoč zanesljivost samotestiranja in časovno okno 1 teden je to metanje denarja in časa stran, edina vrednost je v tem, da si lahko necepljeni mrmrajo v brado: nastavili so roko, pa jim nič ne pomaga, še vseeno se morajo testirat).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.495
4.386
113
To samotestiranje je itak bedarija per se, čimprej ukinit in se vrnit na klasične režime HAT testiranja pa bo problem rešen.

Drugače resne firme itak to kar Andy pravi že izvajajo in tudi (nekateri) javni zavodi. Skratka kiti za samotestiranje so na voljo vsem, tudi cepljenim če mislijo da so lahko okuženi. Celo priporočajo rutinsko testiranje za vse.

Zanimivo kako se je jamralo da so testiranja draga in nepotreben strošek firme in da bi se morali vsi cepit. Da recimo neka proizvodna firma poziva tudi cepljene k testiranju oz. jim zagotavlja to brezplačno je svojevrsten paradoks. Ta paradoks pa izhaja iz trenutnih izkušenj ki so v realnem svetu pač take da virus nosijo po firmah cepljeni, medtem ko stroka v pisarnah še vedno zaostrovanje ukrepov vidi v PC pogoju ki je popolno nasprotje tega.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.528
7.265
113
To je smešno ja, nabavna cena testa je ~1€. Sem pa doživel, da se pri nas teste "skriva", češ da ne bi nekdo odnesel domov.

Ja koji k, saj si bo verjetno nesel da bi se testiral on, al pa nekdo drug in potem bi moral bit interes firmi, da se folk potestira, če sumi, ali pa testira bližnje.
Ampak se vidi odnos, testiranje se izvaja samo zaradi obveze in ne da bi se polovilo okužene.
Meni je sicer to kul, čimprej se vsi prekužit, da bo mira.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.800
10.140
113

Dej nehi jokat že enkrat. Ta tvoja, oziroma najina sodelavka bi mogla ob slabem počutju lepo ostat doma, ni kle nobene višje matematke in to je veljalo že davno pred covidom, pa nekaterim še do dons ni prebilo. Glede na to, da ji pa HAT test ni pokazal +, pa pomen, da je precej manjša verjetnost, da je koga okužla, če bi bli pa vsi okol nje cepljeni, pa niste, bi bila pa ta možnost še bistveno manjša. Spet, ni kake višje matematke. Zdej se pa palčkaj in nehi jokat.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in CLIO15

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.528
7.265
113
Pri vas je folk, ko se je slabo počutil, pred koronskim časom, ostajal doma?

Pri nas je bilo tako, da so še z vročino hodile delat, edino res, ko jih je položlo, so ostale doma. Pa marsikje je bilo tako...

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.722
4.963
113
Pri vas je folk, ko se je slabo počutil, pred koronskim časom, ostajal doma?

Pri nas je bilo tako, da so še z vročino hodile delat, edino res, ko jih je položlo, so ostale doma. Pa marsikje je bilo tako...
Seveda, delodajalci pa to mirno podpirajo ali celo vzpodbujajo. Sem ravno imel pogovor s šefom neke druge firme, kakšno imajo sedaj politiko bolnišk, dela od doma, prihajanja na delo prehlajeni, gripozni, itd., pa me je samo čukasto gledal. Torej navodil ni oz. pridi delat, če se lahko še priplaziš.

Namesto, da bi uredili delo od doma in vzpodbujali, da si doma, tudi, če samo smrkaš in kihaš (takrat najbolj okužuješ okoli sebe), se jim jebe v svojih izoliranih pisarnah, ljudje naj pa pocrkajo. Računal sem, da bo Covid spremenil vsaj to mentaliteto, pa se žal ni nič spremenilo.

• Všeč mi je
Reactions: sousis

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.800
10.140
113
Normalen človek ob slabem počutju ostane doma že lep čas. Se pa najdejo asi, po večini so ženskega spola, ki hodijo na šiht napol mrtvi. Mam eno kle čez mizo tako. Pol je blo pa lohk pol oddelka doma z njo vred, ker se bi brez nje firma podrla. Zdej je pa to še mal bolj pomembno. Ni za pametnega človeka nobene panike, moj starejši mulc je alergik na cvetni prah in je nahoden kar pogosto, je bil že vsaj petkrat na PCR. Ostane doma, kliče zdravnico in ga lepo pošlje na test, naslednji dan brez panike v šolo.
V naši firmi pa to sploh ni problem, ker so stvari za delo od doma urejene zelo dobro.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.772
17.169
113
No pri nas se je zadeva kar spremenila in kot je bilo pred časom normalno, da bolj ali manj bolan še delaš je sedaj zadeva popolnoma drugačna. Sem zelo (pozitivno) presenečen.

• Všeč mi je
Reactions: sad

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.528
7.265
113
Saj je že bilo govora o tem, delo od doma je pri nas silo zakomplicirano, tudi zaradi zakonodaje.

Kdo ureja primerno delovno mesto doma? kdo krije stroške dela od doma (štroma, wc, ipd), kako je z licencami če človek nima laptopa, kaj se zgodi če se med delom od doma nekdo poškoduje, ipd etc.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.772
17.169
113
Kdor išče izgovore in komplikacije bo le-te brez problema našel in enako se lahko najde rešitve, samo nekaj volje in razumevanja je potrebno.

• Všeč mi je
Reactions: sad