Članek v Financah: zakaj podjetja ne želijo...

mistique

Guru
16. jun 2009
13.130
941
113
Emona / Carnium
Ima kdo dostop do vsebine in lahko deli izhodišča v članku za voljo debate? :)



1713379256871.png
 

Vadim

Guru
2. jul 2020
3.972
5.179
113

erikson

Guru
25. avg 2007
21.439
5.431
113
oecd po starosti.png

oecd zaposljivost.png

oecd prednosti.png


ChatGPT povzetek:

V Sloveniji je na trgu dela pomemben delež starejših od 50 let, pri čemer zamenjava službe po tej starosti postaja vse večji izziv zaradi stereotipov o manjši učinkovitosti in prilagodljivosti. Kljub temu, da kadrovski strokovnjaki menijo, da so ti stereotipi pogosto neupravičeni, je potrebna hitra sprememba miselnosti delodajalcev. Slovenija se sooča z demografskimi spremembami, ki zahtevajo postopno zvišanje upokojitvene starosti na 67 let, zato je ključno vprašanje, kdo bo zaposloval starejše delavce.
Podatki OECD kažejo, da je zaposlovanje starejših v Sloveniji težavno, pri čemer kadrovski menedžerji navajajo, da so mlajši kandidati bolj prilagodljivi in imajo ustreznejše veščine. Na drugi strani pa so starejši zaposleni, ki so dejansko bili zaposleni, ocenjeni kot enako produktivni kot mlajši in celo bolj lojalni.
Izobraževanje starejših ostaja ključno za njihovo zaposljivost, vendar se le tretjina starejših od 45 let dejansko udeležuje izobraževanj, kar je znatno manj v primerjavi z mlajšimi generacijami. Vlada in zasebni sektor pripravljajo nove spodbude in subvencije za razvoj starejšega kadra, kar bi lahko pomagalo premostiti obstoječe stereotipe.
Starejši zaposleni cenijo vrsto dela in obseg dela več kot plačo, kar je nasprotje mlajšim generacijam. Kljub nizki stopnji brezposelnosti med starejšimi v Sloveniji, ki znaša le 3,1 odstotka, je le majhen del teh dejansko zaposljiv. Starejši kandidati se pogosto soočajo z diskriminacijo na podlagi starosti, kar dodatno otežuje njihovo zaposlovanje.
Podjetja, ki želijo uspešno delovati, morajo ustvariti organizacijsko kulturo, ki ceni raznolikost in zrelost posameznika. Starejši delavci prinašajo bogate izkušnje in modrost, ki so lahko neprecenljive za uspeh podjetja. Raznovrstni pristopi in strategije za vključevanje starejših delavcev, kot so mentorstvo in medgeneracijsko sodelovanje, so ključni za uspešno integracijo starejših delavcev v delovno okolje.
Na koncu, spodbude in subvencije za razvoj in izobraževanje starejših delavcev bodo igrale ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti trga dela, ki bo bolj vključujoč za vse generacije.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.130
941
113
Emona / Carnium
Hvala!

Za lase privlečeni odgovori...pravzaprav izmišljeni. Mladi imajo v primerjavi s starejšimi "ustrezne" delovne izkušnje...torej manj izkušenj, manjša plača ipd...pa "fit" za panogo je tudi diskutabilen...fit, ker ne poznajo pravic, so zakreditirani,...
 
  • Všeč mi je
Reactions: novaa