Beersmith

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Živjo!
Nekaj časa nazaj sem kupil beersmith 3, android varianto (razlog za android,ker je mobi vedno pri roki).
Doma in pri urejanju in ustvarjanju novih receptov, pa uporabljam ipad.
Ha, torej, tukaj je pa zdaj vic!
Gre se za stvar, ki se mi ne zdi ok...
Kupil sem licenco, ki pa ni veljavna na obeh platformah.
Razumem, ni združljiva, ampak kot kupec ne razumem, zakaj moram eno stvar dvakrat plačat!
Poslal vprašanje avtorju beersmitha in dobil odgovor, ki pa niti najmanj ni zadovoljiv.
Kupcem za obe platformi bi lahko ponudili vsaj kakšen popust...

Vaše mnenje?
 

Priponke

  • 3A19A476-1EA7-47F8-AB2C-EB25F56C726E.png
    3A19A476-1EA7-47F8-AB2C-EB25F56C726E.png
    136,6 KB · Ogledi: 306
Nazadnje urejeno:

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Sam uporablam BeerSmith 2 za PC.

Ta njegov odgovor jaz povsem razumem. Jabolka in bomboni se ne mešajo in v obeh trgovinah ima precej stroge omejitve glede postavlanja cene. Tudi ni mogoča neka "posebna cena" za določeno skupino ljudi. In če se ne motim je v pogojih prodaje preko teh trgovin tudi, da ne sme distibuirati preko drugih kanalov - recimo .apk preko njegove strani.

Z vidika potrošnika je pa to vsaj nadležno. Isti pristop ima tudi na tretji platformi (PC), kjer pa bi realno morda še lahko ponujal kakšne ugodnosti za uporabnike na drugih platformah, saj pri licenciranju ni zavezan nekuomu nad njim. Pač. izbral si je tak način licenciranja in očitno odgovarja njemu in dovolj uporabnikom, da stvar funkcionira.

Še dobro, da lahko fotkam recept na PC in ga na mobitelu nesem v pivovarno. :p
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Malo je to tako, komercialno naperjeno...
Kaj da, recimo, Microsoft tako dela z windowsi?
Kupiš OS, ki deluje le na hp, na ibm, medion, fujitsu pc, itd pa ne?
Neki discount bi moral imet...
Hujši je, kot naša država na ddv, ki ga zaračuna za eno in isto 10x
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Tip ma poslovni model da prodaja aplikacije. In na vsaki platformi žal lahko prodajaš samo za sebe. Omejitev platform, ker Apple in Google pobereta 30% od transakcije in ne pustita da bi mimo šel. No na Androidu bi se še dalo, na iOS pa ne.
Za moje pojme je boljši model letna naročnina. Potem so aplikacije zastojn in plačuješ letno za uporabo. Podpiraš razvoj in imaš vedno zadnjo verzijo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
No ja... če pogledamo licenciranje zadnjih 10 let recimo... prvi, ki je sploh začel z modelom, da kupiš "enkrat" za vedno je bil Apple. Ko je prišel ven prvi iPhone, se je pojavil AppStore, kjer si (nezaslišano), ko si kupil app si imel vedno brezplačne upgrade, še danes. Kar je bilo do takrat SWja, je bilo vezano na dan nakupa in jeb* se. Komplet vse aplikacije na PCju, vključno z Office-om, Windowsi, Adobe, Autodesk... vse si plačeval vsakokrat. Tudi navigacije, še danes če se ne motim, moraš vsak upgrade (kart) kupit. Kar bi se tudi meni kot developerju zdelo super, ampak realno, lupit folk s tem ni več v današnjem "duhu".

Če bi bilo cross-platform licenciranje bolj preprosto, bi oni mogoče še celo šli v ta, današnji poslovni model, da kupiš enkrat za vse platforme (iskreno, ja, bi razumel če bi hotel kak $ več), ampak glede na komplikacije, ki jih imaš s tem, da prenašaš uporabnika (plačnika) iz ene na drugo na tretjo platformo je grozno, če ne celo malo nemogoče (apple recimo, dovoli "promo" downloade, pod kar bi to lahko padlo, ampak moraš vsakega userja obdelat ročno).
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Uporablja kdo na iosu, oziroma ipadu, iphonu?
Bi bil pripravljen na family sharing?
Seveda, za protiplačilo.
Neumno mi je plačevat še polno ceno na ios, ker sem že na androidu.
 

Giorgino

Zelenc'
20. jul 2017
13
0
1
pa še to - plačal si 25 USD, pa ti še IBU ne računa prav - npr. hmeljenje na 0 min = 0 IBU ;-)
lahko bi to malo porihtali, ne pa da moraš z utilization pa s časom sam neki kvačkat
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.841
3.865
113
Na brewersfriendu imaš pri sekciji opreme avtomatično prenešeno oz. si ročno nastaviš (v glavi recepta je ta podatek) za vsak recept "No chill" minute in pa "Hop Utilization Multiplier", z obema lahko korigiraš ekstrakcijo AAja glede na tvoj način "hlajenja". Ta parameter je sicer močno odvisen od tega kako hitro in na kakšen način hladiš (bistven je čas od 100-80C, če hladiš s pretočnim je pa pomembena integralni proces hlajenja). Skratka ni enotnega odgovora kaj na neki opremi deluje.

Za hop stand (whirpool, hopback) imaš pa itak že pri dodajanju hmelja ločeno opcijo kje lahko vneseš % esktrakcije glede na to kako hmelj uporabiš.

Še 1x pa za ta hmeljenja ni enostavne enačbe kako določit ekstrakcijo AAja in IBU doprinos, delaš vedno na pamet pa drugič popraviš če si zelo mimo udaril!;)
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Mi lahko kdo pomaga, kako si naredim profil opreme za Gutenbrew 50L?

vključi se v tole grupo na FB: https://www.facebook.com/groups/1324257024320596/ ... super grupa uporabnikov teh naprav, notri najdeš en kup variant, najpogostejšo pripenjam, drugače pa pač ima vsak neke svoje tweake in modificatione :)

(btw: gutenbrew, ACE, beertorrent, brew devil, hopcat, klarstein itd. so samo pač različna imena za eno in isto kitajsko napravo, da te to ne bi motilo)
 

Priponke

  • Hopcat 50L Beersmith Profile.zip
    771 bajtov · Ogledi: 237

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
vključi se v tole grupo na FB: https://www.facebook.com/groups/1324257024320596/ ... super grupa uporabnikov teh naprav, notri najdeš en kup variant, najpogostejšo pripenjam, drugače pa pač ima vsak neke svoje tweake in modificatione :)

(btw: gutenbrew, ACE, beertorrent, brew devil, hopcat, klarstein itd. so samo pač različna imena za eno in isto kitajsko napravo, da te to ne bi motilo)

Zdravo,

Bi mi zaupal tvoje twike in trike, če ga slučajno uporabljaš? Namreč za mano je prva kuha, ni bilo ravno čisto gladko hehehe. Delal sem American Wheat in sem mel 4 korake za mash, seveda sem nastavil tudi vmesne korake da je hitreje segrevalo itd., vglavnem neki časa to traja hehehe in pol se mi je mašina izklapljala, zlgleda , da je bil podaljšek preveč obremenjen (ni krivda v napravi), je pa zoperno ker se ti te nastavljeni koraki ne shranijo če ugasneš napravo in moraš znova vse nastavljat, kar je bilo kar nadležno in zamudno.

No ampak to je stvar prve uporab, bolj me moti nasledje v povezavi z beersmithom. uporabil sem profil iz skupine, ki si jo omenil. 3L/kg + 6.5L za death space + sparge. Ven sem dobil skor 29L nameto 25L in posledično seveda tudi precej nižji OG 1041 namesto 1046. Ne vem a bi mogel vret na 3000W da bi to res hudo brbotalo??? Med vretjem sem imel nastavljeno med 1800-2200W in se mi zdi da je lepo vrelo. Ali je treba popravit nastavitve v beersmithu???

Ps pa še to ali se bi odprla nova tema namenjea uporabi in izkušnjam z to napravo??? Admin???
 

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
Prvi trik je ta, da skala, ki je vgravirana v napravi, ni točna :) Kolikor sem meril, pa tudi drugi so to ugotovili, je cca okoli 2,5 litra off - torej če naliješ notri do črtice za 30L, je to dejansko cca 32,5L vode, kar je ravno tam nekje kot si ti dobil več v fermentor. Zakaj je tako ne vem, eni pravijo, da je ta skala merjena tako, ker je mišljeno, da pretakaš preko pipe, ki je višje kot črpalka (ki je na dnu), drugi pravijo, da je v to skalo vštet faktor krčenja oz. raztezanja pri temperaturi itd. Vglavnem jaz zdaj vedno upoštevam teh 2,5L pa mi kar služi.. Eni sicer delajo znanost pa sightglass pa merilne palčke pa kaj jaz vem kaj še vse ampak meni osebno že zavedanje, da je skala 2,5L off čisto koristi ;)

Glavni trik pri meni je pa mešanje.. Od začetka sem imel učinkovitosti nekje okoli 60-65%, ker sem pač slad vrgel notri, ga premešal, da sem razbil kepe, pokril in vklopil črpalko in je bilo to to. Seveda sem po nasvetih poskušal z različnimi razmerji med vodo in sladom pa vodo štelal pa drozganja v več korakih pa bolj fino/grobo mletje itd. Pa je bila še vedno učinkovitost slaba, dokler nisem začel z mešanjem. Zdaj vglavnem pri meni povprečno kuhanje izgleda tako (navadno delam 40L batche), da nalijem 35L vode (če je sladu več, potem morda malo manj - se ne obremenjujem z razmerjem voda:slad), vržem slad notri in zgornje mreže še ne namestim. Črpalko vklopim nekje na polovico, ravno toliko da malo kroži, saj je sicer temperatura spodaj višja kot zgoraj, hkrati pa ravno toliko, da se ne preliva na vrhu - nato pa cca prvih 45 minut drozganja vsaj vsakih 10 minut, če ne še pogosteje, vse skupaj dobro premešam. Po kakih 45min-1h pa namestim še zgornjo mrežo in odprem črpalko do konca, da se vse skupaj lepo prefiltrira. Ko dvignem košaro in vse skupaj še prespargam, koliko sparge vode rabim pa nekako takole: 40L (želeni batch) + 5L (približen boiloff v 1 uri) = rabim 45L pre-boil pivine - potem pa predpostavim, da 1kg sladu med drozganjem popije približno 1L vode.. če imam recimo 7kg sladu, mi samo z odcejanjem ostane nekje 35L - 7L = 28L pivine, se pravi, če hočem imeti pre-boil 45L moram med sparganjem dodati še 17L, da dobim 45L in to potem prevrem in na koncu gre pač 40L v fermentor...
Podobno je pri vseh stilih, ki jih delam, razlike so potem morda v korakih pa v temperaturah itd. ampak postopek glede vode in mešanja pa delam približno enak in imam vedno cca 78% učinkovitost, ki sicer malenkost variira za kak procent gor-dol po mojem mnenju ravno zaradi tega, ker tudi zmleto ni vedno u nulo isto. Kakorkoli na koncu v skoraj vseh primerih zadanem OG, včasih ga pa pač zgrešim za 0.001 ampak who cares :) Važno je, da sem preko večih rund naštudiral kako imeti neko konstantno učinkovitost, ki jo potem pri receptih tudi upoštevam in je vse kul..

Še hmeljenje - tu sem poskusil že vse živo, od začetka se mi je še najbolj obneslo hmeljenje v eno staro vrečko za BIAB, dokler jo nisem pozabil privezati in mi jo je grelec na dnu prekuril ;). S hopspiderji imam slabe izkušnje, saj se tako zapackajo, da pivina sploh ne prehaja več čez njih in je bil na koncu izkoristek hmelja pomoje krepko pod 50% - začetna hmeljenja za grenkobo so še OK, razni končni dodatki pa niso dajali želenih arom, ne glede na količine. Zdaj vglavnem hmelj stresam kar direktno v pivino, nato pa naredim na koncu whirlpool, da se vse lepo usede na dno, pretočim pa preko pipe preko counterflow chillerja in s pomočjo dodatne (solarne) črpalkice v fermentor.. Mi je čisto OK pa izkoristek hmelja je pa itak dober, če ni nobenih filtrov, vrečk, mrežic in podobnih ovir. Preko vgrajene črpalke to seveda ne gre, ker je le-ta na dnu in še zapacka se zelo hitro, sem jo zaradi eksperimentov s pretakanjem moral že 2x razdirati.. Poskušal sem tudi z raznimi filtri za črpalko in bazookami in podobno, pa se je vedno vse tako zabilo, da ni bilo sploh več pretočno, tako da sem to opustil.
 

varilec

Pripravnik
14. nov 2017
57
14
8
aja še glede wattov - segrevam in prehode med step-i delam vedno na polno na 3000W, potem temperaturo držim oz. drozgam pa navadno na 1500W (to mi čisto OK drži temperaturo), vrem pa tudi vedno na 3000W, torej na polno, "rolling boil".. 5L mi v 60min takega vretja izhlapi in to pač upoštevam..
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Pri drugi kuhi sem tele količine glede vode malo bolj zadel. Ja je res da moraš kake dva litra odštet. Se pa prve pol ure tudi dvakrat premešal, sam zgleda ni bilo dovolj dosegel sem 65% učinkovitost, kar mi še vedno ni ravno zadovoljivo. Berem da ljudje dosegajo tudi do 80%, sicer ne vem če je res, ampak vseeno. Naslednjič bom pa res probal čisto na polno vret.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
543
32
28
Jaz v enem leto odkar imam ta sistem nisem imel nikoli efektivnost pod 75% pa vmes nikoli ne mešam.
Ko stresam slad v vodo vmes konstantno mešam, da se ne naredijo kepe. Ko je ves slad namočen namestim še zgornjo mrežo in poženem črpalko na neko vmesno hitrost - toliko, da mi sladica ne teče skozi pokončno cev.