bedaki na cesti

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.817
4.875
113
Je taka posodica v odprtem prostoru koncentracijsko ekvivalent cevi, ki vodi v rezervoar avtomobila, če se ji s cigaretom približaš med nalivanjem, ko hlapi aktivno izhajajo? Bo kdo preveril? V končni fazi bi lahko dobili prvega alter znanstvenika na luni...

• Haha
Reactions: Hanzi

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.817
4.875
113
Ker bo ob splošni pismenosti nekdo dobil idejo, da bi pa mogoče lahko poskusil tudi z avtomobilom. Mej početja bedarij očitno ni.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.095
3.580
113
OK zdaj pa povej kaj naj naredijo.

Mi imamo enak problem, le da vemo kdo je lastnik. Avto stoji že najmanj 3 leta in to na površini, ki je znotraj naselja namenjena za dostavo in peš hojo. Ko mu rečeš kdaj ga bo umaknil reče: brigaj se zase.

zakon

Guru
16. maj 2008
9.172
1.039
113
toti Maribor
Evo kaj pravi chat:

V Sloveniji je odgovornost za odstranitev neregistriranega avtomobila na skupni površini bloka (npr. skupno parkirišče ali dovozna pot) odvisna od več dejavnikov, predvsem pa od lastništva površine in ureditve etažne lastnine.

Možne situacije in odgovornosti:​

1. Skupna površina v etažni lastnini (npr. parkirišče ob bloku)

Če gre za površino, ki je v lasti etažnih lastnikov (kar je pogosto pri parkiriščih in dvoriščih ob blokih), potem:

• Odstranitev mora sprožiti upravnik stavbe ali pa skupnost etažnih lastnikov.
  • Etažni lastniki lahko na zboru lastnikov sprejmejo sklep, da se vozilo odstrani.
  • Upravnik nato poda prijavo na medobčinski redarski službi ali komunalnemu redarstvu, ki ima pristojnosti za ukrepanje.

2. Zasebna površina v lasti tretje osebe (npr. investitorja, podjetja)

• Lastnik zasebnega zemljišča lahko sam ukrepa (npr. prek vlečne službe), vendar mora to storiti zakonito.
  • Lahko pokliče redarstvo ali policijo, če gre za opuščeno vozilo, ki predstavlja nevarnost ali oviro.

3. Javna površina (v lasti občine)

• Če je vozilo na javnem parkirišču, potem je za odstranitev pristojna občinska redarska služba.
  • Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) in občinskih odlokih lahko občinski redarji odredijo odstranitev neregistriranega ali zapuščenega vozila.

Kaj lahko storite?​

1. Obvestite upravnika stavbe – če gre za skupno površino.
  2. Upravnik naj uradno prijavi zadevo redarstvu (ali občini).
  3. Če ni upravnika ali ne ukrepa, se lahko skupnost etažnih lastnikov obrne neposredno na redarsko službo.
  4. Če vozilo ovira promet ali predstavlja nevarnost, lahko pokličete policijo (113).

Zakonska podlaga:​

• Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)
  • Stanovanjski zakon (SZ-1) – glede etažne lastnine in skupnih delov
  • Občinski odloki – določajo podrobna pravila glede odstranitve vozil

Če mi poveš, v kateri občini se to dogaja, lahko poiščem konkretne kontaktne podatke redarstva ali ustrezne občinske službe.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.095
3.580
113
Še eno nakladanje ChatGPT - ne ne mislim dajat podatkov, ker sem že vse preveril. Nimamo upravnika, ker je investitor naselja hiš in enega bloka zajebal in nam odprodal tudi notranje skupne površine, tako da smo lastniki hiš v nekem "nula koma jozef" procentu lastniki teh parcel.
Redarstvo nima nič s tem!

Lahko naredimo "diverzantsko akcijo" ali pa tožimo na motenje posesti, to je to - srečna Slovenija.

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.949
12.495
113
pri nas v okolici so avti nekak okol stali, so cloveka opozarjali in podobno, 2 je imel na čudnih mestih , ni pa ni šlo....en dan sta oba zagorela, , pa so ožganine spucali in odpeljali. mir in case closed.
Zato sem predlagal radikal idejo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.095
3.580
113
Žalostno je, ker je avto bil popolnoma vozen in sem mu jaz dva kupca pripeljal za pošteno ceno, pa še cigoti so ga hoteli kupit, pa skozi trdi, da ga bo on rabil - pri vsaj treh drugih avtih, ki jih vozita dva. :rolleyes:

dask

Majstr
21. sep 2023
695
785
93
Če je avto neregistriran več kot 30 dni in stoji tam, mora upravnik prijavit in postopek sproži redarstvo.Najprej obvestilo na šipo lastniku za odvoz, če ne odpelje, ga odpeljejo oni in ga dajo v hrambo na stroške lastnika. V teoriji... Če je registriran, je pa jeba...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.095
3.580
113
Daj ne bluzi; če je zasebno zemljišče redarstvo/policija ne naredi čisto nič!

Za upravnika pa sem napisal, da ga nimamo ker ga ne rabimo.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe