bedaki na cesti

Corvette

Majstr
6. nov 2008
518
419
63
Torej še ena smotana tema o kolesarjih:
Ekipa 5 do 8 kolesarjev kolesari 1x tedensko skupaj. Niso profiti, so pa boljši amaterji, tako da so na cesti s hitrostjo ranga 40km/h na ravnini... Kako naj torej kolesarijo?
Po pravilih bi morali eden za drugim, znotraj pol metra od roba ceste.. To pomeni, da je kača dolga za dolžino šleparja. Druga možnost je, da vozijo v skupini, kot grupa, in so široki in hitri kot en traktor na cesti. V tem primeri bi morali po pravilih imeti spremjevalni avtomobil, torej so v prekršku....

Glede na to, da bi nekateri prepovedali kolesarje na cesti, predvidevam, da če naletite na tako grupo, vam dvigne pritisk do višav.. Pa je vseeno veliko lažje, VARNO, prehiteti "traktor", kot pa kačo, ki je dolga kot šlepar...
Če vozijo v koloni, en za drugim, nima kaj dvigovat pritiska, ker so po pravilih. Ni pa nujno po zdravi pameti, ker je varneje v dveh manjših grupah. Taka je tudi vodniška doktrina na tečajih.

Sem ene trikrat doživel grupo 10-15 rekreativcev na specialkah, seveda vzporedno, gor proti Jezerskemu. To je pa sitno it mimo. Podobno kot npr. nekaj motoristov na Jadranski magistrali, ki kruzajo 75-80 km/h v kvazi koloni, ravno s takšno varnostno razdaljo med njimi, da ne moreš varno prehiteti enega po enega.

Aeon_Pax

Pripravnik
19. okt 2012
38
20
8
Ljubljana
Če vozijo v koloni, en za drugim, nima kaj dvigovat pritiska, ker so po pravilih. Ni pa nujno po zdravi pameti, ker je varneje v dveh manjših grupah. Taka je tudi vodniška doktrina na tečajih.

Sem ene trikrat doživel grupo 10-15 rekreativcev na specialkah, seveda vzporedno, gor proti Jezerskemu. To je pa sitno it mimo. Podobno kot npr. nekaj motoristov na Jadranski magistrali, ki kruzajo 75-80 km/h v kvazi koloni, ravno s takšno varnostno razdaljo med njimi, da ne moreš varno prehiteti enega po enega.
Bingo. Zdrava kmečka pamet pravi, da se razdeliš v skupine po 3 max. Vmes pa dovolj prostora za en ali dva avta. Sam sicer nisem na specialki, ampak kadar se vračamo s hriba in smo na cesti (na MTB se vozimo cca 25km/h po cesti, včasih mejčken hitrej če smo žejni), se vedno damo v kolono po dva s prostorom za dva avta vmes. Še nikoli noben trobil ali sikal.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman