Bazen:

Gargy

Guru
17. avg 2007
4.720
1
1.560
113
okolica Maribora
Backwash obrne pretok v filtru in tako sčisti zgornjo plast filtra, kjer se povečini nabere sluz alg in večji delci. Rinse pa očisti vse cevi in jat, pri novem nasipu peska se priporoča rinse, ker "dvigne" pesek in se potem lepo znivelira.

Za prezimovanje je pametno vodo izpustiti ven iz filtra (preko drain valve na dnu filtra). Jaz ponavadi presipam tudi pesek ven in ga sperem z vodo. Ne moreš verjeti, koliko svinjarije še gre ven iz peska, ko ga premešaš.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl

raners

Majstr
4. mar 2008
1.964
105
63
Gargy, pesek torej presipaš v neko večjo posodo, dodaš vodo, malo premešaš, odliješ umazano vodo, posušiš pesek in je to-to?

Torej je pravilni vrstni red: backwash in nato rinse? Ali še kaj drugega?
 

raners

Majstr
4. mar 2008
1.964
105
63
Torej, po Gargy-jevem nasvetu sem odprl filter, iz njega vsipal pesek v večjo posodo in nekajkrat zamenjal vodo in pri novi rundi vodi vredu premešal pesek... Ne moreš verjet, koliko svinjarije je še bilo v pesku.... Ampak po parih zamenjanih vodah je pesek ščiščen v nulo... ;) Tudi ko odlivaš vodo iz posode, se pesek lepo drži skupaj in ga skoraj nič ne odteče...

Tudi filter sem razstavil (skoraj na prafaktorje) in vse lepo ščistil z vodo, tako da je pripravljen na novo sezono.. ;)
 
  • Všeč mi je
Reactions: Gargy in bertoncl