Bazen:

Valhalla

Majstr
17. dec 2007
3.245
358
83
letos bi za otroke pripravil bazen in bi se stvari rad vsaj približno prav lotil, ker bojo tudi tastari prišli kdaj na svoj račun. Podlago bom v ravnino spravil z nekimi vezanimi deskami in dal čez kakšen filc. Ker smo na 500mnv bo črpalka delovala največ 3 mesece od konca junija do sredine avgusta. Kupil bi recimo tega, ki že vsebuje filter in lestev. Recimo, da bi prvo sezono uporabljal pripadajoč filter in bi na peščenega presedlal naslednjo sezono. Kupil bi še ponjavo in nekaj orodja za čistit listje in podobno. Zdaj pa vprašanja. Ali lahko na filter namestim časovnik ali mora delovati 24/7? Katere tablete imate preizkušene, da dobro delujejo, da je pH taprav za 6m3 vode in da je dovolj doze za vsak teden ali dva? Prosim za mnenja.
 

Valhalla

Majstr
17. dec 2007
3.245
358
83
Aja mogoče je pomemben še ta podatek, končni proračun za bazen in vse dodatno bi bil 1.000€, končni, končni. S podlago, orodjem, tabletami. Oprema pa takšna, da bi bila vsaj za pet let, preden bom preč vrgel. Zato rabim izkušnje.
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
3.898
291
83
42
dolenska
Valhala kolikšne otroke imaš, ker metr višine je tko tko. Pri nas ne 120 pa je še premalo. Oprema, ki jo osnovno rabiš, ti bo zdržala več kot par let. Tabletke vzami kar je prvo pri roki ali na spletu mal pobrskaj. Pumpa pa naj dela čimveč. Če boš obdržal to kartušno, potem jo preveri vsak enkrat na teden oz zamenjaj. Fiter se lepo spere z vodo iz šlaufa. Imej 2, 3 filtre. Za ph in klor bodi kr dosleden. Zavedaj se, da nazen vzame sigurno 15 minut na dan. Raje več, če češ uživat v lepi vodi.
 

Valhalla

Majstr
17. dec 2007
3.245
358
83
Otroci so 3, 4, kmalu 5 in 6 let stari. Vsi neplavalci. Zato meter. Začel bi s to kartušo, kasneje bi šel na dražji, peščeni filter. Čez črni šlauf bi mogoče peljal tudi sončno ogrevanje na travniku poleg. Za čiščenje kartuše torej sobota ali nedelja dopoldan in kontrola pH, klora. Čiščenje pa vsak dan. Lulajo pa ne v vodo, smo se že z demo bazeni naučili. Koliko časa pa je potrebno delovanje črpalke na dan, da voda ostane bistra? Elektriko bom pred dežjem že zaščitil z ustzrezno streho, to že vem kako bom naredil.
 

Valhalla

Majstr
17. dec 2007
3.245
358
83
Drugače vzeto na znanje, bom raje za višjimi pogledal in bo na začetku malo manj vode notri. Hvala.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Cash

Valhalla

Majstr
17. dec 2007
3.245
358
83
Stavek, da pumpa naj dela čimveč sem zgrešil. Bom reskiral ta štrom, da bo voda lepa.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
8.213
2.869
113
Eno vprašanje za lastnike bazenov. A ponoči pustite pumpe laufat, ali izklapljate? Recimo če imaš pod oknom montiran bazen, a se kaj sliši pumpa v hišo?
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
3.898
291
83
42
dolenska
Vidim da sam jaz sodelujem pri pouku . Jaz imam ponavadi kartušni filter skoz prižgan. Razen, če je mladina preveč odpulena in voda šprica kilometre stran. Takrat jo izklopim.
Preden postaviš bazen imejte teren u piko naravnost, fino je, da je še gladek ker se vse pozna. Voda je kr težka. Da je voda od zore do mraka na soncu je skorajda pogoj, če češ imet kaj toplote. Za taki bazen kot je avtor teme pokazal, bi jaz razmišljal o nekem grelcu. Al na sonce al toplotna.
 

matej_

Majstr
25. okt 2007
1.745
379
83
naceloma nikoli nisem bil za bazen ampak 2sezoni nazaj je zena kupla bazen okrogel z napihljivom robom 457x112 v njega gre 14600l vode. ce ga ne bi dobila za 97e komplet vse, ga ne bi vzeli.

vodo nafilam iz pipe, potem notri po navodilih dam klor, uravnam ph, pa algicid.
potem pa sem kupil tisto gobico in tavelike multitab tablete 200g in zjutraj odkrijem bazen vzamem gobico (z tableto) ven pa ko zvecer koncamo jo dam nazaj v vodo. za ogrevanje sem kupil 2x taki podlogi crni (mercator znizano na cca 15e/kom), ko jih speljes preko pumpe. potem imam timer nastiman da vsakih 15min zalaufa pumpo in potem laufa 15min potem pa 15min "pociva", da se mi voda segreva cez dan. pumpa mi poleg tega naceloma preko timerja laufa od 22ih do 24ih pa zjutraj od 5ih do 7ih.
imam pa kartusni filter. predlagam da si kartuše nabavis (kartusa A v mercatorju cc. 2.99e/kom) cimprej ker so ceneje in so se dobavljive, v poznem poletju recimo jih ze ni vec za dobit.
od odtalih stvari imam mrezico, pa kupil sem navadno cev za ciscenje katero sem prikljucil na eno strani na pumpo na drugi pa na plasticni nastavek za sesalec in potem ko pumpa laufa posesam umazanijo iz tal, naceloma to naredim zjutraj ko je voda se mirna. cca. enkrat na teden sesam.
aja kupil sem se flockstar za kosmicenje in potem vsake tolko vlijem noter, potem pa te kosme posesam kot sem napisal zgoraj.

to je pa naceloma to.

aja kupi si one teste za ph pa klor ko das tabletke v tester.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Valhalla

luka51

Guru
16. avg 2007
11.868
3.356
113
potem imam timer nastiman da vsakih 15min zalaufa pumpo in potem laufa 15min potem pa 15min "pociva", da se mi voda segreva cez dan.
Tudi če bi konstantno teklo skozi bi se segrevalo oziroma bi se segrela komplet voda za malenkost več.
V vsakem primeru pride enaka količina sončne energije na te grelce. Samo v enem primeru je narastek temperature tako nizek, da ga ne čutiš je pa višja količina. V drugem pa to razliko občutiš ampak je količina nizka.
 

ngc2392

Majstr
4. okt 2007
1.897
439
83
kranj
mi smo imeli tak postavljen bazen samo eno sezono. nabavili smo sicer vso pripadajočo "kramo" (peščeni filter, pa ta črni grelec na sonce...). ker smo žal bolj konkretne sorte ljudje, je lestev kmalu crknila (itak je narejena bolj za otroško težo). pumpa je laufala cel dan, ponoči smo jo izklopili. tabletke proti algam in za ph enkrat na teden (vržeš jo v skimmer ali pumpo).
drugo sezono smo potem šli v gradnjo pravega bazena.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ugodno prodam našega 9x4.5 bomo letos novega. :)

Vodo se sfiltrira cca. 3-4x na dan se pravi račun še moč pumpe in volumen bazena. Vse skup je zelo odvisno od temperature vode, bazen pri 25 je veliko lažje furat kot pri 30. Priporočam ponjavo če se da, ker potem se znebiš negativnih vplivov svinjarije in deževnice, ki ti dela sr*** s kvaliteto vode.

Drgač pa to ni nobena znanost odkar so multifunkcijske tablete dobre. PH uredit pa 1x na teden merit pa je. Aja pa zrihtaj še zunanji tuš in jih navadi, da se vsi spucajo v piko predno gredo notr, sploh kake sončne kreme so res nezaželjene. Če to urediš maš lahko čiiist malo klora notri in se ga sploh ne voha.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
8.213
2.869
113
Hočeš-nočeš bom tudi jaz postal lastnik bazena. Velikost bo 6x3m. Zdaj pa imam kot začetnik nekaj vprašanj.
- A vodo menjavate vsako sezono, če ne na koliko časa?
- Za doziranje razkužila (klor, karkoli) imate avtomatiko? Tako na hitro sem ošvrknil, razni ionizatorji so preko jurja eur, meni se zdi to dosti.
- Če je preko bazena ponjava, a se alge kaj manj razraščajo, ali precej več?
- Čez zimo bom verjetno veliko odsoten, zna bit tudi več mesecev, kako to rešit?

Sicer že razmišljam v naprej, da bi preko njega naredil konstrikcijo in podeskal in površino raje uporabljal kot teraso, ampak vsaj prvo leto-dve otrokom nebi rad pobral veselja.
 

matej_

Majstr
25. okt 2007
1.745
379
83
Tudi če bi konstantno teklo skozi bi se segrevalo oziroma bi se segrela komplet voda za malenkost več.
V vsakem primeru pride enaka količina sončne energije na te grelce. Samo v enem primeru je narastek temperature tako nizek, da ga ne čutiš je pa višja količina. V drugem pa to razliko občutiš ampak je količina nizka.

Vzeto na znanje, probam letos :D
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
- vodo se menja vsako leto, bazen se jasno prezimi, kaj sploh misliš proizvest? Intex ali pozidat ipd.?
- večino ljudi dozira klor ročno, ker ni tak big deal. Če imaš konkreten bazen in finance na voljo se pa kupi za cca. 400€ dozator za ph in klor (tekočine, ki jih meša zram povratka vode)
- rast alg je odvisna od količine svinjarije dodane v bazen dnevno, temperaturo vode, vrednosti vode (prosti klor, trdota, ph...), količino sončne svetlobe, delovanju pumpe.. Sam lahko razbereš, da kar na nekaj teh zadev vpliva streha/ponjava.
- čez zimo bazen miruje in je gor led, wtf ma veze če te ni?
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
8.213
2.869
113
Bazen bo na morju, tako da ledenel nebo. Je zidan ja. Veze ima pa ker če me pozimi ni dosti dol tudi preverjal klora in poraščenost z algami ne bom uspel preverjat.

Saj pravim, sem popolni analfabet, bazen bo pač prišel z nepremičnino. Zasipavat se mi pa ne zdi smiselno, saj vsaj po moji logiki to dviguje ceno nepremičnini.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Car