Avtomat za peko kruha

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

No, to sem pa res pozabil, čeprav sem ravno zaradi tega argumenta tudi sam razmišljal o mašini za kruh...

1kg BG kruha je ~10 EUR (pakiran), tako da je tu cenovni faktor še večji. Je pa res, da tudi moka ni poceni (~4 EUR na kg). Kater kvas uporabljaš? Katero moko?
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.372
155
63
No zdej k mi je Schneekope zmanjkal, sem prešaltal na Schar, miks B. Se zelo dobro obnese, da pa se delat tudi žemlje itd.

Probgal tud Sparovo, pa je trenutno v Spar Vič ni za dobit že dalj časa, je pa Scharova boljša, po mnenju moje drage, ki ga konzumira.
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36

Glede aparata: uporabljal nekaj časa ampak mi ta stil kruha ni všeč. Raje ročno naredim testo in spečem v pečici, kruhopek pa je prevzel funkcijo lovilca prahu...
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik brinan pravi:
Na japonskem so sedaj naredili avtomat, ki ti kruh speče kar iz riža (seveda ga prej zmelje). Sam postopek pa traja 4 ure.

A ni riz brez lepka ?
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jaz že dalj časa iščem varianto, kjer nabaviti večje količine te moke. Like 5kg ali 10kg.... ker zaenkrat so cene na kg prav nesramno visoke. Tudi po internetu ne najdem nič pametnega
frown-1.gif
.

Dejansko bi pri teh cenah tisti japonski strojček, ki melje riž, bil kar dobra izbira.
smirk-1.gif
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.372
155
63
Če kej najdeš mi javi, se pridružim group buy.

Če jaz kej nanjuškam pa te bom tudi porufal.

Mogoče bom zlobiral v službi če se daš e kaj od Schneekope dobit.
 

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Jaz že dalj časa iščem varianto, kjer nabaviti večje količine te moke. Like 5kg ali 10kg.... ker zaenkrat so cene na kg prav nesramno visoke. Tudi po internetu ne najdem nič pametnega
frown-1.gif
.

Sbudget v šparu stane 29 centov kila, tista običajna posebna bela od žita pa 2€ za 4 kile. Sbudget je za peko kruha kot vsaka druga. Po mojem te cene ne presežeš pri nobenem mlinarju na količino... Zdaj kako je s kakšnimi bol finimi sortami moke ti pa ne znam pomagat.
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.372
155
63
Preberi v kontekstu!

Pogovarjava se o brezglutenski moki, ki ti je ne zagotovi noben mlinar.
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Tale šparovna "ritni budžet" znamka me ne navdaja ravno z zaupanjem. Vprašanje kakšne kvalitete je moka, glede na ceno bi pričakoval dodatke kot so ščepec aflatoksinov ali pa vsaj mišji urin...
rolleyes-1.gif
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
To lahko pricakujes v vsaki. Pri ans doma smo eno pred par leti nehali nabavljati, ker so bile (v beli moki) notri vidne smeti. Pdobna zgodba je sladkor, dokler sem ga metal v caj, je vsakic hrustalo na dnu ?! Ker je slucajno bila moznost, je sel na test (raztapljanje, redcenje, spiranje, dehidracija, tehtanje), kjer je bilo mislim da par gramov na kilo peska notri.

Ko sem cez nekaj casa to omenil kolegu, mi pove, da je njega dni (v srednji soli cez poletje kot mulc, denar za pocitnice pac) delal v Loka Kavi, kjer imenu navkljub niso pakirali samo kofeta, in da tam ni bilo nic cudnega, ce je v silosu bilo med sladkorjem ali karkoli so ze pac imeli tudi kaksna cisto posusena mis/podgana in da je to v bistvu zelo dobro, da je bil vecji bruh tam, kjer je bilo samo nekaj sumljivo "zelenega" in razpadajocega. To se z lopato za kidanje peska vrze v smeti, pri tem ostane na robi minimalno tiste svinjarije in veelo na delo naprej ... Boljse, da ne ves kaksna svinjarija je vse v hrani.

Vzemi enkrat kilo bele moke, plasticno skledo, fino sito in preseji celo kilo. Bela (= presejejo ze oni) bi morala cela skozi, a pri nekaterih ti ostane na situ cez kup stvari, zagotovo za eno ravno kavno ali celo cajno zlicko.
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
To vem, da ni garancije, da višja cena pomeni tudi boljšo kvaliteto. Ravno pri tej ass budget moki sem opazil nenavadno veliko trdih delcev nečesa, ki so ostajali na cedilu. Moko namreč pred mesenjem vedno presejem.
Malo peska v sladkorju, polž v solati ali svinjski zob v pašteti (tudi to sem nekoč našel) me načeloma ne moti toliko kot kakšni toksini iz plesni (zato sem tudi omenil Aspergillusa). Iz podobnega razloga sem nehal kupovat rogljičke pri naših viških šiptarjih. Zadnja leta lahko vidimo, kako nesposobna je inšpekcija. Vsake toliko analizirajo par vzorcev in vedno se izkaže, da je nekaj hudo narobe. Ali je olivno olje v resnici na zeleno pobarvano koruzno, ali je v sadju preveč pesticidov ali v mesu salmonela ali v kurjem futru material za biodizl...
crazy1.gif


Bo treba kupit eno njivco, par pišk in kakšno kozo
wink-1.gif
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.069
301
83
Fantje, o kupljeni hrani je potrebno vedeti samo eno (no dvoje): če ni dobra za črve/miši/podgane/bakterije, potem absolutno ni dobra zame. Torej, če je sok, jogurt, mleko ali karkoli podobnega po dveh tednih na sobni temperaturi še "užitno" (beri nespremenjeno - nenaseljeno z normalnim zemeljskim življem) naš Marjan te znamke ne kupi nikoli več ...

In še malenkost stare modrosti; naša mati (moja mama) so rekli, da je najboljša tista moka za kruh, v kateri so se zaredili črvi. Najboljše se obdela, najlažje speče, okus kruha pa je najboljši. Moko je pač treba presejat pred vsako uporabo. Zdravokmečka previdnost to nalaga tudi dandanašnji ...

Aja, še to; žitom v skladiščih so dodani insekticidi in rodenticidi, prav tako moki. Samo v vednost in ravnanje ...
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Smo imeli, smo pekli, potem se je pa pokvaril.
Sedaj mešamo v multipraktiku, narprej pa na roke in v pečici. Kruh pečemo cca vsak drugi dan. Kar ga je viška ga damo zmrznit, pa ga potem kak dan ni treba peč. Pečemo iz mešanice domače moke iz lokalnega mlina.

Ko je že nekdo spraševal.
Moka direkt iz mlina cene:
črna 0,48
polnozrnata 0,48
bela se mi zdi, da je tudi tle nekje (ne vem točno, ker je ne kupujem)
pirina pa je 2,5
Je pa to širša okolica postojne. Če koga zanima lahko do Ljubljane pripeljem za kak pir večjo količino.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz sem se s toksini plesni v kupljeni hrani zastrupil edinole pri taki zadevi, kjer si res nikoli ne bi mislil, da je to mozno: Delamarisovi fileti incunov (slani v olju v konzervi) so bili ze tovarnisko pokvarjeni. Ce ne bi imeli dveh plocevink, nabavljenih v isti trgovini ob istem casu, mi ne bi nihce verjel, tako je bila pa druga se doma in notri enako pokvarjena vsebina. Jaz sem prvo pozrl brez da bi opazil, da je nekaj posteno narobe.

Ni mi jasno kakko hudica se lahko pokvarijo zadeve v olju in soli konzervans in sredstvo za preprecevanje dostopa zraka)(, medtem ko recimo cisto navade sardele v olju (nobene soli) prodajajo s trikrat daljsim rokom trajanja, pa se nikoli ni bilo nic narobe.

Nazaj na temo: za kruh imam zdaj "moko za kruh" iz Meckatorja (to ni njihova znamka), ce pa ni te, pa kombinacijo bele in pirine.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.069
301
83
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:


Ni mi jasno kakko hudica se lahko pokvarijo zadeve v olju in soli konzervans in sredstvo za preprecevanje dostopa zraka)(, medtem ko recimo cisto navade sardele v olju (nobene soli) prodajajo s trikrat daljsim rokom trajanja, pa se nikoli ni bilo nic narobe.

Samo eden način je; riba je bila plesniva preden je prišla v sol in potem še olje. Plesen je poginila, izločki (toksini) so pa ostali. Se dogaja ...

Čeprav mi tukaj nekaj ne gre skupaj; plesen nima ravno rada rib. Prej bi šlo za bakterije .... Mah, isto sranje, drugo pakovanje ...
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja, vsekakor sporočim...

Že kako leto nazaj sem precej brskal po netu in nič pametnega. Neke BG moke so že tudi pri nas prodajali preko spleta, ampak je bila cena še višja v kot Sparu. Hvala lepa..
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Mogoče bo komu prišpel prov podatek o porabi:
Firma je Elta, moč 1000W
Za polnozrnat kruh, s pol kg moke in močno zapečen porabi 3.3ure, merilnik porabe pa je poakzal 0,453 kWh, max 726 wat.
 

bose

Pripravnik
23. sep 2009
292
14
18
daleč,daleč,daleč proč
Vsaj enkrat tedensko pečemo kruh v aparatu. Kruh je dober in ga imamo vsi radi. Edino kar me malo moti je to, da je kruh bolj "zbit", čvrst. Je to zaradi peke v avtomatu, ali pa je to odvisno od recepta? Pa še to. Ker imamo v družini diabetika prosim za kakšen recept za kruh, ki je bolj primeren za diabetike.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.841
5.085
113
To je odvisno od recepta. Nekaj ne delaš prav. Kaj pa je to boš pa sam ugotovil.
Ajde jaz uporabljam pripravljeno zmes iz sončničnih semen iz hoferja in je ok. Vedno rata.
Sem probal parkrat po receptih mešat in sem dobil belega tak puhastega, da je prek vrgo. Enkrat pa tak zbitega, da je bil v velikosti pešice :)
To je tudi bolj ali majn vse kar sem uporabljal mešance po receptih.