Arhiva sistemskega direktorija c:

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.271
2.267
113
Delam ročno back up SYS direktorija. 2x na različni lokaciji (se da prvo rezijo kar enostavno kopirat na novo lokacijo?
Back UP 1.jpg

Pogledam kaj in kako je naredil - datum+ura.

Back UP 2.jpg


Vendar še vedno ne verjamem, da dobro/pravilno delam.
Kakšen je postopek, da preverim ali sem naredil prav - zaženem namestitev iz te arhive in predčasno končam?
Je to možno in varno? Ne želim zagnati instalacije ker .... samo preveriti, ali so te back up-i ustrezni.
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.271
2.267
113
Img Back Up sys file?
Mogoče pa je res neumnost.


p.s. Danes je 14 dan samoizolacije.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.769
626
113
Načeloma se dela backup podatkov in kakšnih konfiguracijskih datotek v sistemu. Samega sistema v večini primerov nima smisla backupirati, pač postaviš nazaj iz nule.
 
  • Všeč mi je
Reactions: AndrejD

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.271
2.267
113
Ali potem NE morem s tem fajlom/li postavita ta isti pc na nulo, ki je enako stanju back up?
Podatke ima bekapirane OK.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.769
626
113
V "nulo" bo samo če boš delal image celotne sistemske particije...

Še vedno pa ne vem kaj bi rad dosegel, ker tukaj vidim dve ločeni zadevi:
  • backup podatkov: sistemske datoteke tukaj ne sodijo zraven
  • zagotavljanje nemotenega delovanje sistema: kupi še en sistemski disk in naredi RAID1 (mirror)
 
  • Všeč mi je
Reactions: AndrejD

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.271
2.267
113
Podatki:brez problema.
Žele bi čim lažje delo, če moram na nov PC.
Do sedaj sem vsaj 1 leto rabil, da sem si postavil programe nazaj.
Gre za c:
 

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.182
271
83
Če imaš zunanji disk slučajno je najlažje da potegneš na en usb ključ Clonezillo, pa z njo narediš sliko celotne vsebine diska v računalniku na zunanji disk (to je potem ena datoteka slike diska, kompresirana seveda). Ampak sodeč po pisanju tole mogoče ni stvar zate, glede na to kako si se zadeve lotil (napačne predpostavke).
Beri drugače: če boš kopiral vse datoteke ki jih vidiš v Explorerju nisi naredil ničesar. Ali naredi image (sliko) diska oz. particije, kjer je gor sistem, ali pa nič. V osnovi zavaruj samo podatke (datoteke, ki si jih naredil sam - dokumente, skene, fotke... daj jih na en zunanji disk, pa še mogoče v kak oblak kopiraj, ali pa dva diska, pa enega daj nekomu stran od sebe - če ti npr. zagori soba si izgubil tako računalnik kot zunanji disk na polici zraven računalnika, pa nisi naredil nič) - če izgubiš slednje jih ne bo več nazaj. Operacijski sistem (Windowsi, Office in vse ostalo) ti povprečen sposoben študent postavi v par urcah za plato piva (verjetno nisi tak gorenjec da ne bi privoščil enemu študentu tega).
 

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Če sem prav razumel, bi on rad naredil backup sistema z vsemi instaliranimi programi skupaj. To sicer lahko narediš tako, kot so ti že zgoraj svetovali, pač narediš image sistemske particije. Ampak to ti bo pomagalo samo v primeru, če sesuješ sistem na tem dotičnem računalniku, ga pač zelo hitro restoraš iz imagea z vsemi programi vred. Ne bo ti pa pomagalo v primeru, da bi rad zamenjal računalnik, tam boš moral vse inštalirat na novo.
 

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.182
271
83
Če rabiš eno leto potem računalnika sploh ne rabiš. Svojih produkcijskih zadev nikoli nisem tweakal več kot vikend (pa še to se mi ne da menjat mašine če ni nujno, ker je za en vikend dela).
Kot sem napisal: shrani naj na dva fizično ločena konca in medija (ne istega stanovanja) svoje dokumente, fotke (drugega itak nima če eno leto postavlja mašino), pa še to pišem preventivno ker bomo čez eno leto brali temo: "Trdi disk WD se mi ne odziva več, pa ste mi napisali da je to zanesljiv disk"... da si ostali prihranimo muke prebiranja takrat :)
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.271
2.267
113
Če sem prav razumel, bi on rad naredil backup sistema z vsemi instaliranimi programi skupaj. To sicer lahko narediš tako, kot so ti že zgoraj svetovali, pač narediš image sistemske particije. Ampak to ti bo pomagalo samo v primeru, če sesuješ sistem na tem dotičnem računalniku, ga pač zelo hitro restoraš iz imagea z vsemi programi vred. Ne bo ti pa pomagalo v primeru, da bi rad zamenjal računalnik, tam boš moral vse inštalirat na novo.
AND WE HAVE A WINNER!!
Citat: kor so ti svetovali zgoraj.
Ali potem ne delam prov - glede na moj opis? Gre tak restore na drug HD sam da je ostali del PC enak?

Maš kake specialne zadeve da rabiš eno leto?
Ne. Sam vsake toliko časa se rabi kakšen prg, pa na novo iskat. Oz. za ista dejanja/delo imam več podobnih programov.

... čez eno leto brali temo: "Trdi disk WD se mi ne odziva več, pa ste mi napisali da je to zanesljiv disk"... da si ostali prihranimo muke prebiranja takrat :)
Post od mene? Back up data je na dveh ločenoh HD. Ne RAID.

... Ampak sodeč po pisanju tole mogoče ni stvar zate, glede na to kako si se zadeve lotil (napačne predpostavke).
Beri drugače: če boš kopiral vse datoteke ki jih vidiš v Explorerju nisi naredil ničesar. Ali naredi image (sliko) diska oz. particije, kjer je gor sistem, ali pa nič.....
Operacijski sistem (Windowsi, Office in vse ostalo) ti povprečen sposoben študent postavi v par urcah za plato piva (verjetno nisi tak gorenjec da ne bi privoščil enemu študentu tega).
Še enkrat. Ali delam narobe. Izdelava/kopija IMG systemskega diska c:. Govoriomo o postopku v programu WIN.
To delam na dve lokaciji. Ločena dva HD. In da ne delam 2x, naredim 1x in potem ta WIN back up SYS partition z Explorer kopiram, da ne delam še enkrat. DA ali NE?
Plato dobi VSAK, ki a: mi je dal OK nasvet, d: izrazi tako obliko plačila. Za enkrat ni prepričljivo noben rekel, da delam prvav!
Vprašanje namreč je, kako preveriti ali sem naredil IMG back up Sistema v redu.
.... samo preveriti, ali so te back up-i ustrezni.
 
Nazadnje urejeno:

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.182
271
83
Težko ti napišemo ker nihče ne dela image-ov z Windows privzetimi aplikacijami, ker so bile zgodovinsko notorično znane po tem da ne delajo (beri v nadaljevanju zakaj ne delajo).
Torej:
1. če imaš vse programe ki jih rabiš na sistemski particiji, potem si ob predpostavki da si naredil pravi image shranil vse. Če imaš Windowse na sistemski particiji, zraven pa imaš še 2-3 druge particije/diske in si nekatere programe namestil na slednje, ti seveda image tega ni pokril.
2. 2 lokaciji, dva diska :) sem vesel.
3. Če si naredil image particije je to pač kompresirana particija v eni datoteki - lahko jo kopiraš v Explorerju ali Norton commanderju ali v DOS shell-u na druge diske, jasno.
Glavno vprašanje tukaj je, ali si dejansko v ta Image ki si ga naredil v Winsih, spravil vse kar bi moral (Winsi ponavadi niso na eni particiji, ampak če si delal kdaj namestitev vidiš, da ob namestitvi naredi enih 5 particij, pa so 3 rezervirane (system reserved), pa ena je za boot, tista ki jo vidiš je pa na koncu c:). Tole kar si naredil bi si upal trditi, da ni vse notri kar bi ti rabil za restore. Zato ti govorimo da se to dela z zunanjim orodjem - ne moreš shraniti vsebine particije, na katero pišeš njeno lastno sliko (image)... povedano po domače: če imaš disk C ne moreš narediti kopije diska C na disk C, ampak lahko narediš kopijo (govorimo o sliki celotne vsebine) diska C samo na disk D (torej nekam drugam)... zato smo skeptični o tem tvojem nekem SYS image-u za katerega iz zgornjih fotk ne vemo kaj si dejansko naredil. Povedano poenostavljeno: če imaš vrečko, ne moreš shraniti te vrečke v to isto vrečko, ampak lahko to vrečko shraniš samo v drugo vrečko, če me razumeš. Ti pa tukaj razlagaš, da si vrečko shranil v vrečko samo, zato nam je smešno.
Obstajajo orodja, ki ti naredijo sliko diska, in celo v manjšo velikost kot je sam disk. Torej: če imaš ti v računalniku disk 1TB (nešifriran), pa imaš zapolnjenega 100GB, ti bo orodje ala Clonezilla, ki jo zaženeš iz USB ključa, torej ne znotraj Windowsov - ne moreš backupirat Windowsov ki laufajo, saj imajo datoteke potrebne za laufanje lahko zaklenjene in jih potem ne moreš zajeti v image - napisano poenostavljeno - torej to je mali Linux operaicjski sistem, ki za štartaš iz USB ključa, v računalnik vržeš še en disk (na USB-ju recimo, na katerega misliš narediti sliko), potem pa v programu zajameš sliko celotnega diska (v tvojem primeru C:) in jo s programom zapakiraš v ciljni disk na USB-ju (zadevo pa kompresira tako, da praznega prostora ne kopira, ampak ti naredi sliko samo dejanskih podatkov ki so na disku) - na ta način si naredil sliko diska na tisti trenutek - ko boš naslednjič pognal Windowse bo že drugače seveda, ampak stanje na tisti trenutek boš imel. Če hočeš zdaj povrniti stanje je pot ravno obratna: USB ključek s clonezillo, priklopiš zunanji disk kjer imaš shranjeno sliko, in rečeš programčku naj vzame to sliko iz zunanjega diska in jo zapiše nazaj na notranji disk C. Tako dobiš spet posnetek stanja, ki si ga imel točno v času delanja slike diska.
Zdaj: pametno je, da narediš "suho vajo", kar pomeni, da preveriš ali je vsebina image-a res taka da jo je mogoče kopirati nazaj (torej narediti restore), ampak če si zeznil potem boš uničil podatke ciljnjega diska, saj v viru (sliki diska) nimaš tistega kar bi moral imeti.
Malce bolj na dolgo, ampak upam da bolj jasno napisano. Nekaj poenostavitev, ampak princip upam da je bolj jasen.
Če povzamem: tole kar si naredil znotraj Windowsov si upam z veliko verjetnostjo trditi da to ni image sistema (mogoče si eno od particij backupiral)... pogojno je mogoče če imaš 2 diska notri in si delal sliko enega diska na drugega (ali ene particije na drugo), ampak "pogojno", ker ni nujno da je odprte datoteke ustrezno skopiral (sicer se da delat backup "živega" sistema medtem ko laufa ampak nisem prpričan da v Windows vgrajeni programi to znajo). Oziroma bi z veliko verjetnotjo rekel, da si nisi naredil slike tistega kar si želel.
Orodja, ki delajo to kar želiš, so npr. (legendarno včasih edino orodje za te reči) Norton Ghost, te dni pa so v uporabi Clonezilla, od plačljivih pa Acronis True Image, AOMEI backupper, EaseUS disk copy, ... nekaj teh ima free edicije za osnovne stvari.
p.s.: evo tolk časa sem porabil da lahko, če razumeš kaj sem hotel povedat, stisneš vsaj "Like" v zahvalo :cool:
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.271
2.267
113
Težko ti napišemo ker nihče ne dela image-ov z Windows privzetimi aplikacijami,
p.s.: evo tolk časa sem porabil da lahko, če razumeš kaj sem hotel povedat, stisneš vsaj "Like" v zahvalo :cool:
Si skromen, ja si. Si zaslužiš več kot samo Like.
Torej c: je samostojen SSD disk, brez data. Tole mi kaže pri delanju Back IMG SYS
4.jpg


Če prav razumem zgoraj, je v tem BACK UP IMG automatsko win z vsemi dodatki.
Rezultat je shranjen na fizično drugem HD. In še na enem.
Ja, pri izbiri, kaj in kako, mi je bilo svetovan 3-th party program. Sem pač izbral WIN. Ima pač to možnost. Je kaj narobe? Noben še ni rekel da je.
How to Create a System Image Backup in Windows 7, 8, or 10 - The built-in backup utilities in Windows are pretty solid.
Bo šlo fantje, Hvala. Brez izjeme vsem!
 

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.182
271
83
Hvala za fotko. Verjetno imaš Win10. Daj klikni na Start gumb (spodaj desno), pa odpri program "Disk management" in pripni fotko da sploh vidimo kaj imaš.
Recimo takole izgleda moja vsebina na notebooku:
V File Explorerju vidim disk C in disk D. Spodaj vidiš kako izgleda fizično: Disk 0 je vgrajeni SSD 1TB, ki ima še dve particije ki jih ne vidiš nikjer, pa so potrebne za delovanje sistema. Disk 1 je micro SD kartica, ki jo imam v reži za kartice.
Torej: če hočem narediti posnetek vsega, bi moral narediti sliko vsega, kar je na Disku 0.
Ne vem pa kako Win backup to dela. Bolj problem je (tega nisem nikoli delal), recimo da imaš s tem programom "rešene podatke", torej da si dejansko shranil celotno vsebino diska 0 v mojem primeru - torej C: in obe skriti particiji. Potem ti "crkne disk" in kupiš novega, enakega. A veš, kako boš to vsebino, ki jo imaš na recimo Disku 1, spravil nazaj? Kateri program, kako? To pomeni, da moraš imeti en zagonski disk, gor ta program, pa potem naložiti nazaj... razen če na novo naložiš Win10, pa potem zaženeš restore in to postaviš nazaj... samo ne me vprašat če to dela in kako, jaz se znotraj polken tega nikoli nisem šel.
1.jpg
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
14.271
2.267
113
To je moje skromno diskovje:
DISK.jpg


Na začetku:
DISK 2.jpg

se lepo vidu, da se upoštevata Rezervni sistem in C:
In ja. Ko želim popravljati, moram najprej zagnati PC z enim boot diskom/usb...., ki se ga naredi takoj po tej BACK UP IMG proceduri (manjka screen shot)
ali na katerekoli WIN 10 sistemu.
Ta medij naj bi bil osnoven za prvi (!) zagon kateregakoli PC-ja. in v njem lahko izberem kako naprej z WIN - na novo, iz back upa, iz restore pointa ...
Ta postopek NE rešuje podatkov, ta postopek rešuje systemski disk z nameščenimi programi iz BACK UP-a.
In ko bom reševal, je moja predstava takale:
- Kupim nov diska (kakeršni koli!)
- Ga vstavim v stari PC (kjer se mi je sesul c:)
- zaženem iz BOOT medija - narejenega v zgodovini na KATEREKOLIM WIN 10 systemu
- sledim navodilom in poženem namestitev iz lokacije, ki ima IMG BACK UP - (eden od extra HD - ki mi služi za shranjevanje IMG BACK UP-a ali drugi medij prepozna pri BOOT zagonu)
Po namestitvi, naj bi - pravljično - PC delal z vsemi programi in nastavitvami v trenutku izdelave IMG BACK UP-a (to je moje vprašanje. je IMG BACK UP v redu?)
Podatki so zgodovinsko na tem PC ločeni na svojem HD in tudi na drugi lokaciji HD. NE RAID!
Ti podatki so pri premestitvijo HD dosegljivi, če na novem PC-ju obstaja program, ki jih prepozna
Tako:
- ne rabim 3-rd party PRG,
- ne rabim drug PC z 3-rd party programom (moj je sesut saj WIN ne dela) za izdelavo novega SYS HD,
- ko je stvar končana isto sekundo nadaljujem z delom - brez premestitve HD v stari PC z podatki,
- BACK IMG file je naredil prg, ki je pri roki - WIN BOOT,
- BACK IMG file pozna program, ki je pri roki. Za uporabo IMG file je primeren samo PRG, ki je naredil IMG file.

Kot večletni uporabnik Alteraj zanesljivo trdim, da mojega heca tu ne razumete. To tu omenjam zradi tega nadaljevanja.
Srce se mi para pri omemebi SSD disk 1T
Brez vas bi bila karantena še bolj grozna.