Apulija 2015

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.243
185
63
Valhalli za prijazen reminder.
smile-1.gif


Na začetku lanskega poletja (2015) smo se odpravili na road trip po južni Salentu.

Castel del Monte. Gre za grad, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine, še danes jim ni jasno, čemu je pravzaprav služil, saj nima niti osnovnih prostorov, ki so nujni za življenje v njem (kuhinja, sanitarije), niti obrambnih struktur. Je pa lep, zelo lep.

Od tukaj smo potegnili dalje do Alberobella, ki se prav tako nahaja na Unescovem seznamu. Če se kdaj znajdete na tem koncu, je res vreden ogleda. Gre za stari predel mesta, ki je sestavljen iz značilnih hišk, imenovanih trulli.



To je bilo to za prvi dan, prespali smo v kampu Camping dei Trulli le streljaj ven iz mesta. Kamp je bil prazen, cena solidna, bazen, zastonj wifi. Uporabnih slik iz kampa žal nimam.
Naslednji dan je bil prvi postanek predviden v Fasanolandio. Imata skupni vhod, desno je ZOO safari, levo pa zabaviščni park Fasanolandia. Za cca 25 EUR smo se tam zabavali pol dneva.


Naprave so bile večinoma prazne, tudi zaposleni so nam brez težav pogledali čez prste, tako da sta tudi oba otroka brez težav uživala v vlakcih in ostalih norčijah.




V eni od hal je bil razstavljen tudi lepo ohranjen Lamborghini Espada.

Nekaj živali se vidi že z osnovno vstopnico, za ostale je potrebno nekaj malega doplačati (šov z delfini in podobno).

Od tukaj smo se odpravili proti Ostuniju, kamor smo prispeli pozno popoldne, a je siesta še kar trajala. Ljubkovalno ga imenujejo tudi "belo mesto", mislim, da je vsem jasno, zakaj.


Italija na vsakem koraku.


Pogled na Jadran.

Katedrala.

No, tudi malo Francije je zraven.

Ko smo odrinili naprej, je imela navigacija vmes nekaj čudnih popadkov, zato smo nenačrtovano videli nekaj oljčnih nasadov in pokrajine, ki bi jo sicer gladko zgrešili.

Naš cilj je bil kamp Riva di Ugento.

Kamp je zelo senčen, super urejen, parcele velike, le elektrika (4-8A) ni za razne pizza pane in indukcijske plošče.

Pred vhodom na plažo je lokal in parkirišče za kolesa.

Plaža zjutraj...

...popoldne...

...in zvečer.

Vse poti med pomembnimi punkti (recepcija, trgovina, bazen. zdravnik,...) v kampu so v senci. Ko stisne sonce, je rešitev še kako dobrodošla.

Sosednja plaža, ljubkovalno imenovana Maledives di Salento, je bila nekoliko bolj polna.


Večerni obisk v najbližjem mestecu Torre San Giovanni.


Dobro ohranjen primerek originalne petstotice, ki na trgu stane tudi do 9.000 EUR.

Plaže imajo zelo eksotična imena, a so za razliko od grških bistveno bolj polne.

Otroke je treba na vsakem koraku motivirati.
smile-1.gif


(Recimo da) najjužnejši del pete italijanskega škornja - Santa Maria di Leuca. Poleg bazilike in samostana tam stojita še svetilnik in obelisk.


Na poti proti Otrantu po stari obalni cesti. Ta je uradno sicer zaprta zaradi skalnih podorov, vendar se po njej vsi normalno vozijo.

Počitniški kompleks, zgrajen na živi skali, Santa Cesarea Terme.

Naslednji postanek je bil Otranto. Ja, ja, Otranska vrata pa to.
smile-1.gif
Stari del je pravzaprav mogočno obzidje. V popoldanski vročini se zdi most v notranjost neskončno daleč...

Ko pa prideš do tja, ugotoviš...

...da je za obzidjem skrito celo mesto.


Pogled na pristanišče.

Mestna plaža.


Dobro založena trgovinica z lokalnimi dobrotami.

Na vsakem koraku te detajli spominjajo, da si stoprocentno v Italiji.

Ja, 37 stopinj smo imeli v Otrantu. Zeblo nas res ni.

Ogledali smo si tudi Lecce. Eden od vhodov v stari del mesta.

Trg pred katedralo.

Vrhunski sladoled.

Eden od premnogih vodnjakov.

Veliko stvari dejansko spominja na Grčijo. Na tem delu Italije se govori tudi griko dialekt. Očitno tistih 75km vode v preteklosti vseeno ni predstavljalo neke velike ovire.

Sveži mandlji in kokos se prodajajo na vsakem koraku. Tudi na plaži vsakih 15 minut pride mimo prodajalec s primerno ohlajeno robo in megafonom. "Coco fresco, mandorla fresca!" se sliši cel dan.
smile-1.gif


Večerna gneča v Gallipoliju.

Glede na to, da je bila elektrika v kampu primerna le za kako luč in hladilnik, je bilo meso treba pripraviti na ognju.
wink-1.gif


Vsi otroci pa z nestrpnostjo čakajo večerni happy disco, enourno zabavo z animacijo, namenjeno predvsem malčkom. To je v Italiji kar stalnica.

Zadnji dan smo kamp zapustili zgodaj zjutraj in se odpeljali kakih 60km severno, s tem naredili mali premik v smeri proti domu in se ustavili na eni od premnogih plaž v bližini Porto Cesarea. Te plaže so velikokrat na razglednicah, kjer izgledajo res idilično. Tale stolp na sliki je najverjetneje Torre Chianca.

No, v sezoni je slika precej drugačna.
smile-1.gif



Pot nazaj smo opravili v "šusu", 1.193 km smo odvozili v 11 urah in 20 minutah. Vsega skupaj smo naredili slabih 2.900 km. Bilo je zanimivo, ljudje so vsepovsod zelo prijazni in pripravljeni pomagati. Če pa bi izbiral med tem in Grčijo, slednja vedno zmaga.
 

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.019
771
113
E super, hvala lepa. Kot kaže vedno šibate na modro nebo in lepo pokrajino, med cvetoče oleandre. Lepa fotoreportaža. Kakšne pa imate kaj plane za letos? Nam zaradi gradnje in drugih okoliščin verjetno ne bo seglo dlje od Prekmurja ter Paga.
 

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.243
185
63
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
E super, hvala lepa. Kot kaže vedno šibate na modro nebo in lepo pokrajino, med cvetoče oleandre. Lepa fotoreportaža. Kakšne pa imate kaj plane za letos? Nam zaradi gradnje in drugih okoliščin verjetno ne bo seglo dlje od Prekmurja ter Paga.

Malenkost. Kot kaže, imava midva kar nekaj skupnih punktov. Tudi pri nas je letos v planu gradnja, zato bo kar prikola na pavšalu v Istri v kompaniji s prijatelji. Iščem pa že destinacije za drugo leto.
wink-1.gif


Aja, si pa dobro opazil, ja. Sem kar sucker na tele poletne barvne kontraste. Smo se že pogovarjali o kaki bolj severni destinaciji, pa me poleti žal preveč vleče na jug.
 
Nazadnje urejeno:

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.243
185
63
Cestnina pride cca. 75 EUR v eno smer. In potem se slovenčki pritožujemo nad ceno vinjete...
tongue-1.gif


Bencin je stal nekje v rangu 1,65 EUR za liter, seveda lahko cena precej variira, če se prav spomnim, nam je večinoma uspelo najti neke zabačene črpalke, kjer je bila cena nekje okrog 1,55 EUR za liter.

V prvem kampu smo samo prespali in plačali nekje 20-25 EUR.

V drugem smo bili stacionirani ves preostali čas in delali izlete od tam. Žal nisem našel drugega kampa, ki bi bil tako kot Riva di Ugento lociran zraven peščene plaže in da bi bil nekoliko odmaknjen od prometne ceste. Ta je bil nekoliko dražji, ampak je bil vreden svojega denarja. Če se prav spomnim, je stal nekaj čez 30 EUR na dan (na letošnjem ceniku piše 32 EUR, mislim, da je bilo lani isto). Imajo pa za to ceno paket, v katerega sta všteta 2 odrasla in otrok, elektrika, prostor in avto. Ker smo šli skupaj s parom, ki še nima otrok, sta za čas bivanja v tem kampu enega "posvojila", saj bi sicer za dodatnega otroka morali plačevati 10 EUR na dan, tako pa je bil vštet v njun "paket". Čuden princip, ampak se je lepo izšlo.

All-in-all smo za 18 dni, kolikor smo bili zdoma, zapravili slaba dva jurčka, pa nismo prav dosti pazili na porabo.

Prilagam še .kml (zazipan, direkt kml-ja po novem ne dovoli več pripenjati), če komu koristi. Kolikor vidim je to fajl, ki sem ga imel narejenega že za Gargano, dopolnil pa sem ga s Salentom, tako da so vse točke v isti datoteki.
 

Priponke

  • 2409089-Apulija2015.zip
    21,2 KB · Ogledi: 452