A-Cosmos

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
2.975
100
63
Težave avtohiše A-Cosmos? Kupec na BMW iz zaloge čaka več kot mesec dni
04.03.2020 18:33

Po več kot mesecu dni avta še vedno ni, zatika pa se tudi pri vračilu kupnine. Kaj pravijo v avtohiši?

Nakup novega vozila je po nepremičnini za marsikoga eden izmed večjih življenjskih projektov. Ker je lahko precej drago, se številni odločajo za nakup rabljenega. Prevzem novega avtomobila je zato za marsikoga nepozaben dogodek ali celo uresničitev sanj. Si predstavljate, da po plačilu kupnine avtomobila ne dobite? To prestaja eden izmed naših bralcev. Pred nedavnim je pri ljubljanski avtohiši A-Cosmos kupil novo vozilo znamke BMW, ga tudi plačal, a se je zataknilo pri dobavi.
BMW-5-mm-58d2b4cbd315e.jpg
Foto: Miloš Milač
Slika je simbolična

Kljub plačilu kupnine avta ni

Kako se lahko zaplete pri dobavi vozila iz zaloge? Vozilo je najbrž na enem izmed večjih parkirišč v okolici Ljubljane. V avtohiši A-Cosmos – glavnem prodajalcu vozil BMW v Ljubljani – so termin izročitve avtomobila prestavili kar 13-krat, čeprav bi po pogodbi to lahko storili le enkrat.
Bralec se je vmes že naveličal čakanja in je želel odstopiti od pogodbe. Takrat so mu avtomobil obljubili že naslednji dan, v nasprotnem primeru bi mu vrnili kupnino. Nič od tega se ni zgodilo. Čas je tekel dalje in bralca je zanimalo, kako je z vračilom denarja, pa so mu odgovorili, da trenutno nimajo sredstev za plačilo vozila niti za vrnitev kupnine.
Bralec se je za pomoč obrnil tudi na distributerja vozil BMW Group Slovenija, kjer, kot sam pravi, »niso pomagali nič«, sporočili pa so mu, da je takšnih kupcev deset ali celo več. Razočaran bralec se je na Finance obrnil zato, ker je želel, da se o njegovi izkušnji izve in da se v enakem položaju ne bi znašel še kdo.
A-Cosmos: V zadnjem obdobju smo imeli nekaj težav

Družba A-Cosmos, ki ima v Šiški salon vozil BMW, je po dostopnih podatkih v zadnjih petih letih poslovala z manjšim dobičkom - v 2018 so ga ustvarili 130 tisoč evrov. Podatkov, kako je poslovala lani, še ni. Blokiranih računov nima, je pa imela prejšnji teden na enem izmed računov rezervacijo, ki je trajala en dan. Pogodbo za prodajo vozil BMW ima do leta 2024.


V A-Cosmosu finančnih težav niso potrdili, priznavajo pa, da so v zadnjem obdobju pri nekaterih vozilih res imeli nekaj težav z dobavnimi roki. »Zadeve urejamo in predvidoma do konca prihajajočega tedna se bodo dobave vozil normalizirale. Kadar pride do primera zamude, vedno rešujemo zadevo v interesu stranke, nudimo nadomestno vozilo in se dogovorimo tudi za morebitno odškodnino.« Pri koliko strankah so že imeli takšne težave, nismo izvedeli.
Za vprašanje o morebitnih težavah njihovega pooblaščenega prodajalca smo se obrnili tudi na distributerja vozil BMW Group Slovenija, kjer zadeve niso želeli komentirati.
A Cosmos zaloga rabljenih vozil, avtomobilov, Ljubljana, 13.08.2013 Foto: Ales Beno
Foto: Aleš Beno

Dobavni roki odvisni od vrste prodaje

»Dobavni roki so odvisni od vrste prodaje. Gre lahko za prodajo iz zaloge v Sloveniji, iz centralnega skladišča v Avstriji ali pa za novo naročilo v proizvodnjo,« dodajajo v A-Cosmosu. Na spletni strani trgovca na portalu Avto.net, kjer prodajalci pogosto prodajajo tudi nova vozila, ki so razstavljena v salonu, ta trenutek ni naprodaj novega vozila znamke BMW, vsa so rabljena. Še vedno pa lahko naročite novega BMW.
Dodajajo, da pri odstopih, ki se zgodijo iz različnih razlogov (ne le zamuda), vedno povrnejo tudi vse nastale stroške. »So pa takšni primeri redki.« Pojasnjujejo še, da se na tisoč vozil, kolikor jih nameravajo prodati v letu 2020, vedno najde približno deset odprtih dobav.

Bralec dobil novi termin izročitve

Isti dan, ko smo se z vprašanji obrnili na avtohišo, so bralcu dodelili nov (štirinajsti) termin izročitve avtomobila. Kako se bo razpletlo tokrat, bo znano v prihodnjih dneh. Bralec je po številnih obljubah črnogled. Ali je A-Cosmos v finančnih težavah, ni jasno, konkurenčne avtohiše so se v preteklosti že znašle v težavah.

Malo zgodovine: bogata znamka, revni trgovci
Trgovska mreža BMW je na prepihu že dolgo časa, še posebej od ustanovitve lokalne pisarne BMW v začetku leta 2007. Kot prvi jo je vodil Miha Ažman. S prihodom pisarne v lasti BMW se je kmalu po njenem odprtju od distributerske, nato pa še od trgovske pogodbe poslovil Avto Aktiv. Družbi s sedežem v Trzinu je sicer sodišče v Münchnu pogodbo vrnilo in za nekaj časa podaljšalo sodelovanje obeh podjetij. Konec leta se je zgodba med BMW in Avto Aktivom sicer začasno končala.

Namesto Avto Aktiva je prodajo v Ljubljani skoraj sočasno prevzel trgovec Malgaj, štiri leta pozneje pa se je zaradi slabih donosov poslovil od znamk BMW in Mini ter se raje posvetil Renaultu, Nissanu in Dacii. Salon in servis v Kranju pa je oddal Avto Aktivu, ki se je v tem času vrnil v mrežo trgovcev in še danes vztraja pri znamki. Čeprav je leta (do konsolidacije s podjetjem Avto Aktiv Intermercatus, ki deluje tudi na drugih trgih) posloval negativno. Podjetje se je okrepilo ob lastniškem vstopu Klausa Berninga, nekdaj člana uprave Porscheja. Berning se je od položaja v Porscheju poslovil, ko je temu spodletel prevzem Volkswagna. Z njim smo pred štirimi leti objavili ekskluzivni intervju.

Leta 2009 se je mreži trgovcev pridružil A-Cosmos, o katerem pišemo v tem članku. V zadnjih letih se je za posel v Ljubljani bojeval z Avto Aktivom, ki BMW uradno prodaja iz salona v Kranju. V prihodnje pa naj bi v Ljubljani odprl prodajno-servisni center BMW. Podjetjema sta skupni tudi znamki Jaguar in Land Rover. Ko A-Cosmos pred leti z njima ni podaljšal pogodbe, je skrb zanju prevzel Avto Aktiv.
Medtem je začel bolehati še dolgoletni trgovec Avto Select, ki je za BMW skrbel v Novi Gorici in Kopru. Pred dvema letoma je trgovec končal v stečaju. Sprememb še ni konec, več v kratkem.

Miloš Milač
 
Nazadnje urejeno:

AndY1

Rusofil
Osebje foruma
18. sep 2007
14.969
345
83
Zanimivo. Jaz sem lani ob tem času dobil MX5 pri A-Cosmosu ob dogovorjenem roku.
 

VAG

Fizikalc
11. avg 2007
1.438
44
48
Zanimivo. Jaz sem lani ob tem času dobil MX5 pri A-Cosmosu ob dogovorjenem roku.
A-Cosmos ima takih lumparij menda kar nekaj na vesti, tako mi je rekel eden njihovih nekdanjih zaposlenih.
Tudi Toyotin salon v Novi Gorici so zaprli oz. ga ima sedaj Avto Aktiv Intermercatus.

Sem pa drugače tudi jaz avto dobil v roku oz. še prej, je pa menda kar nekaj takih, ki niso bili tako srečne roke, pri Toyoti imajo menda tudi še vedno nekaj primerov odprtih.
 

Ogo

Majstr
28. jul 2007
5.301
272
83
Cegli stanejo. BMW pa morda le ni preveč radodaren z maržami ...
 

kelih

Fizikalc
17. jan 2008
386
36
28
Na novih avtomobilihi sploh pa bmw se praktično nič ne zasluži, marže na dele so pa tudi nikakve. Vsi so v urcu ne samo a-cosmos.
 

roCkY

Fizikalc
2. sep 2007
2.158
46
48
Zanimivo. Jaz sem lani ob tem času dobil MX5 pri A-Cosmosu ob dogovorjenem roku.
Mazde naj bi izročali glede na dogovore. Vsaj nihče se še i prijail na kakem forumu, da bi bile težave. Imaš na Mazda forumu eno "malo sago kupca" izpred nekaj mesecev, ko se je vzporedno ali morda par tednov prej na BMW forumu govorilo o težavah.
 

Ogo

Majstr
28. jul 2007
5.301
272
83
Nimajo BMWji fiksne nabavne cene za njih, nič bat. Ti popusti so že v igri tudi s strani BMW Group. Cene v uradnih cenikih so itak zblojeno previsoke, po takih cenah se ne proda niti en njihov avto v Sloveniji.