Nujno!!! Zažgal se je kotel za šnops

Hellreiser

Pripravnik
6. mar 2015
111
0
16
Pozdravljeni!
Prosim za nasvete, kako očistit kotel, saj se mi je včeraj prismodnil...
Rad bi uporabne odgovore, ker bakra ne morem ravno praskat...
hvala za odgovore, lp Peter
 

mr_

Guru
20. sep 2007
8.921
2.400
113
No, praskat res ne, zdrsat bos pa moral, druge resitve po moje ni.
 

Hellreiser

Pripravnik
6. mar 2015
111
0
16
Nekaj sem bral, da se da s kisom, soljo in sodobikarbono poštimat, samo upam da bo kdo kaj več znal povedat...
Rabim pa vedet do 14h, da mi žena lahko prinese domov iz trgovine...
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.388
1.354
113
Vzemi dogodek kot sporočilo višje sile in nehaj kuhati šnopc, ker te bo od njega en dan vzel hudič, pa še koga od bližnjih zraven
grims-1.gif


Cigani ga bodo pa tudi veseli, če jim ga šenkaš. (Če si gorenc ga lahko odpelješ na surovino tudi sam
smirk-1.gif
).

Srečno
zmaga.gif
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
10.900
4.955
113
Vem da pri zažgani hrani cocacola naredi čudeže. Jaz bi probal s tem. Prelit (če se da z normalnimi količinami) z originalno kokakolo pa pustit par ur. Zna da se bo razmehčalo do mere ko boš z lahkoto odstranil.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.832
3.854
113
Kislina (kokakola) ne bo pomagala za zažganino, je pa res da je dobra za čistit in "zaščitit" (oksidiran) baker.

V kotel se da topla voda (oz. mrzla in se segreje) do cca 60-70C in potem uporabi kristalno sodo. Doda se soda v razmerju 1-2% (100-200g na 10l) in pusti delovat par ur oz. dokler je raztopina topla. Kar ne odstopi samo se lahko zdsa z neko mehko gobico.

Po postopku se fino spere z vodo in uporabi kislino (kis/kokakolo/citronsko) za 100% nevtralizacijo in za končno zaščito.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.201
4.671
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:Vzemi dogodek kot sporočilo višje sile in nehaj kuhati šnopc, ker te bo od njega en dan vzel hudič, pa še koga od bližnjih zraven
grims-1.gif
Zelo napačen nasvet. Preberi zadnji NG. Domnevajo, da je zaradi alkohola sploh nastala civilizacija. Lovci in nabiralci so se združili, da so lahko skupno naredili nekaj pitnega, kar malo razveseli. Poglej, kako nazadujejo družbe, ki so ukinile alkohol (npr. muslimani). Vračajo se med lovce in nabiralce.
Na temo: pojma nimam. Vem pa, da se je foter tega bal kot hudič križa. Kako pa je reševal, pa se več ne spomnim.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.282
23
38
Murska republika
Edino za kar vem da nekateri uporabljajo je to;
2540384-36-sredstvo_za_ciscenje_pecice_in_zara_4-00f3a217f74dfc29.jpg
 

Priponke

  • 2540384-36-sredstvo_za_ciscenje_pecice_in_zara_4-00f3a217f74dfc29.jpg
    2540384-36-sredstvo_za_ciscenje_pecice_in_zara_4-00f3a217f74dfc29.jpg
    87,6 KB · Ogledi: 2.451

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.832
3.854
113
Tole kar je dal retro vsebuje natrijev hidroksid (kavstična soda), ki zna bit zelo reaktivna do bakra. Zato tole odsvetujem, čeprav je pa najmočnejša stvar (bolj močna od kristalne sode) in se lahko uporabi kot zadnja opcija. Kavstično sodo (lug) se lahko sicer kupi "surovo" v vsaki resni trgovini za kmetijstvo oz. tehnični trgovini.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.832
3.854
113
Natrijev karbonat ali navadna soda (NE soda bikarbona) znana tudi kot pralna soda ... znano čistilo za vinarstvo/kletarstvo in tudi širše.

Pri nas se dobi v takih pakungah, različni proizvajalci:
kristalna-soda-1-kg.jpg

Kristalna-soda-1-kg.jpg

Kristalna-Soda.jpg


Cena 2-3EUR na pakungo (kg).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.832
3.854
113
Aja če boš ženo pošiljal jo imajo v vrečki tudi v DMu, naj poišče tam na polici kjer so pralni praški ipd.
 

Hellreiser

Pripravnik
6. mar 2015
111
0
16
Utiševalec, najlepša hvala za nasvete... Bom šel nabavit in poročam!
Če zadeva deluje, dolgujem liter šnopsa...
lp
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.282
23
38
Murska republika
Soda odstrani vinski kamen ne pa zažganin na bakru.Naredi kar hočeš vendar se ne loti čiščenja na mehanski način z drgnjenjem.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.282
23
38
Murska republika
Glej stvar lahko očistiš z bilokakim detergentom tudi z takim ki ga uporabljaš ža pranje perila , tudi z pecilnim praškom seveda z kakimi 10 vrečkami ki ga sipaš v hladno vodo in pustš čez noč v posodi, lahko tudi z koruzi zdrobom katerega z krpo drgneš po površini, so načini vendarle je odvisno od količine zažganega v posodi, ne gre pa to takoj in na silo potrebuješ vsaj 24 ur da se to namaka in razgradi.Z zgornjim predlaganim ?? ne vem, je pa soda v njem tako da lahko poizkusiš.
 

Hellreiser

Pripravnik
6. mar 2015
111
0
16
BTW, kuhal sem tepke (hruške)...
Sedaj sem not nametal svega in svašta (kis, Calgonit D, sol) in vse skupaj pogrel, sedaj pa naj se odmaka do jutri...
Jutri bom vse skupaj spucal in nežno zdrgnil.
Upam da bo vse šlo dol, ni pa to fejst zažgan, tko da po moje ne bo panike.
Hvala vsem, da ste pomagali z nasveti, pa če boste kaj v okolici Bleda, vabljeni na šnops, seveda ta zažgan (sem le gorenc), hehe
lp
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
zakaj pa nimaš inox kotla? tistega lahko drgneš.
PS: eden je take delikane reči kuhal tako da jih je obesil v žakelj in se žakelj ni dotikal sten. potem ni nič zasmodil.