Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
pa ne noo. Od kod ti to???
Kako dolgo si živel v YU???
Pa napiši podatek, kolk je bila zapufana YU in kolko je SLO??(na prebivalca)
Pa napiši, kolko je bilo nezaposlenih v YU in v SLO??
Pa napiši, kolko je tovarn bilo v YU kolko je v SLO??
Pa napiši, kolko občin je bilo v SLO v času YU in kolko jih je sedaj v SLO??
Pa napiši, kaj si je lahko večina prebivalcev slo privoščila v YU in kaj si lahko sedaj??
Pa napiši, kdaj je bila večja kupna moč v Yu ali SLO???
.
.
.
.
pa ne spet o nekih priviligirancih. Te so bili in bodo. Razlika je samo v tem, da je sedaj teh več in več "jemljejo"
Pa kaj je s tabo? Si zares absolutno izgubljen v rdeči megli
V Jugi sem živel nekaj desetletij, tako da sem jo izkusil kot dojenček, pionirček, mladinec in odrasel moški.
Brezposelna je npr. bila polovica mojega skupnega gospodinjstva od leta 1986 pa tja do leta 1992 z nekaj občasnimi zaposlitvami nadomeščanja za določen čas in nekaj obiranji jabolk... (no ja, od leta 2009 je situacija ista- pa saj so oblast tudi prevzeli isti) tako, da je zame bila brezposelnost 50%.
Konkretno v mojem podjetju je 3x več ljudi naredila ravno 1/3 tega, kar naredimo danes. Nimamo pa toliko delavskih svetov, predstavnik sindikata je le eden in ne 10, nimamo predstavnikov za animacijo, predstavnikov za oddihe, predstavnikov za stanovanjske zadeve... tako da praktično isti število ljudi v proizvodnji naredi 3x več ob vsaj za polovico manjšem naporu.
Za časa Juge sem sanjal, da bi imel 1000 DEM plače, da bi imel barvni TV, da bi namesto v sindikalni dom šel v kakšen hotel na dopust, da bi si lahko kupil in spil en Jagermeister, ko me malo črviči, da bi imel vedno pralni prašek za pralni stroj, da bi v menici lahko izbral meso... Skratka, tisto kar sem si lahko le v sanjah privoščil v jugi danes ni noben problem. Moram pa priznati, da glede nečesa je pa bilo v naši ulici za časa Juge boljše. V celi ulici so bili le trije avtomobili (Piči poki, sto napak in ena okvara, Škoda 1000L), danes pa ni hiše z vsaj dvema avtomobiloma- celo štirje avtomobili se najdejo na hišo.
O kupni moči si ga pa pihnil 1000/ uro. Za časa Juge si moral za en pralni stroj delati 8. mesecev, za en TV 10 mesecev, za fičota nekaj let...
PS- če si ti živel v Jugi potem so tvoji starši zagotovo bili zelo visoko v komunistični organizaciji, drugače ne bi trosil takšnih nebuloz.