Dober tek

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.111
307
83
Zakaj vozijo živali v klavnico, zakaj se jih ne ubije in se potem vozi le meso?

Tokovi prevoza živali so pogojeni s ceno mesa, ceno živali … Poleg tega gre tu tudi za status mesa, za oznako. Da dobi žival v določeni državi vsaj status vzrejeno v tej državi, kar potrošnikom po navadi veliko pomeni , se mora rediti na ozemlju te države.

http://www.zurnal24.si/zivali-...e-clanek-259553
 

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Zakaj vozijo živali v klavnico, zakaj se jih ne ubije in se potem vozi le meso?

Ker mora zakol opraviti mesar, veterinar mora pregledat žival in bi stalo več, če bi mesarja in veterinarja vozil po terenu od kmetije do kmetije, kot žival pripeljal do njiju.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.089
3.574
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
To je bedarija, v Avstriji so vaške klavnice in čist dobr deluje.
VSloveniji tudi ... s tem da to kar mi imenujemo mesto, je v Avstriji le vas.
 

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
To je bedarija, v Avstriji so vaške klavnice in čist dobr deluje.

Saj deluje tudi pri nas, ampak to je namenjeno osebni porabi, lastni prodaji itd. ne pa za 'industrijski' obseg.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.089
3.574
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Aja in kje so? Pri nas je Kamnik, Šk. Loka in Velike Lašče. Prevoz je drag tako da ne nakladaj!
Glede na potrebe verjetno čisto dovolj, sicer bi še kakšna bila.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.610
245
113
kzs... hja jest bi omejil transport na najvec 6-8 ur. ne vem kje so racunice da vozijo zivino iz drugega konca evrope...
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.183
2.415
113
v lokalni ostariji
kolikor se spomnim je še v radomljah (res da z omejeno kvoto klanja) pa še se najde! za prevoz lahko uporabiš avto+prikolico (ustrezno kombinacijo) in je prevoz poceni.

je pa tako, da imajo slovenske klavnice hud nadzor. veliko večji kot npr v avstriji...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Aha....je začel še kdo razmisljat a ne? No....če bo po čudežu prišlo do pravih rešitev bomo nekoč jedli meso prosto pašnih živali, katere se ne bodo niti zavedle konca. Cena bo precej višja, kvaliteta najvišja, poraba pa primerno manjša. Zanimivo, da se tako že dela z mesom top ranga po svetu....pri nas pa kaj takšnega žal še dolgo ne bo možno videti.

Nadzor......ne mi z nadzorom na koncu. Nadzor naj bo ves čas reje pravilen, pa ne boš rabil nič posebnega potem pri razrezu mesa.
 
Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.183
2.415
113
v lokalni ostariji
twinman ja nekateri uvozniki ustvarjajo hype o temu...

sej v slo je tudi veliko prostoživečih živali (prosta reja)... samo ne moreš pa klati kar na vsakem ovinku... lepo se žival s čimmanj stresa naloži na transportno sredstvo in odpelje v klavnico.

in je nadzor velik na koncu. pa vmes tudi. težava pa je v sloveniji samozdravljenje... ker v tujini se da zdravila kupit na prostem trgu in se slvenski kmetje tega poslužujejo... namesto da bi poklicali veterinarja. pa filajo žival z antibiotiki in pred koncem karence odpeljejo v klavnico... ti pa kot potrošnik poješ tako meso. to pa je težava!
 

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.111
307
83
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
Zakaj vozijo živali v klavnico, zakaj se jih ne ubije in se potem vozi le meso?

Ker mora zakol opraviti mesar, veterinar mora pregledat žival in bi stalo več, če bi mesarja in veterinarja vozil po terenu od kmetije do kmetije, kot žival pripeljal do njiju.
Vzel si iz konteksta. napisal sem še Da dobi žival v določeni državi vsaj status vzrejeno v tej državi, kar potrošnikom po navadi veliko pomeni , se mora rediti na ozemlju te države.
Kaj to pomeni. Žival se oplodi in vzgoji nekje na vzhodu ali jugu, kjer veljajo nižji standardi. Nato se pripelje k nam v evropo in čez kak mesec zakolje, kao domače s podeželja
Kaj vse te živali doživijo na poti si niti ne želim predstavljati. Če že berem vaše odisejade in priprave za pot na morje, seveda v klimatiziranem avtu.
 

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Čisto nič nisem vzel iz konteksta, nisem samo htel past na tvojo finto prikazovanja trpljenja ubogih živali, kar hočeš potegnit iz tega članka. Kjer ti med drugim lepo piše kdaj lahko žival dobi naziv 'vzrejeno v Sloveniji' in to nikakor ni po mesecu dni.

Citat:
Da je meso prašičev lahko označeno “vzrejeno v Sloveniji”, mora biti prašič vzrejen v Sloveniji, najmanj:

v primeru zakola živali, starejše od 6 mesecev vsaj štirimesečno obdobje vzreje,
v primeru zakola živali, mlajše od 6 mesecev in z živo težo vsaj 80 kilogramov, mora biti vzrejena v Sloveniji, potem ko je dosegla 30 kilogramov,
v primeru zakola živali, mlajše od 6 mesecev in z živo maso manj kot 80 kilogramov mora biti celotno obdobje vzreje v Sloveniji;
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.183
2.415
113
v lokalni ostariji
še za goved napiši;)

je težava ker pujskov v slo ni dovolj in se morajo uvažat iz tuijine. podobno tudi goved...

saj za goved piše lepo kje je rojena, vzrejena in kje zaklana. če se države razlikuejo pač ne kupite...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Alkoholik....ja seveda ne moreš izvajat zakola kar tako. Žival bi morala biti v bistvu odstreljena iz razdalje, nesluteča, da jo bo zadelo. Drugega načina ne vidim. Izvajalec bi moral biti npr. lovec/veterinar ali pač oba prisotna. Po strelu pa transport. To je edini najbolj humani postopek. Vse ostalo je stres in v bistvu nižanje kvalitete konec koncev. Seveda to ni primerno za mass production. Nižanje stresa je primarna stvar in prevažanje to nikakor ni. Mahinacije s poreklom so pa tako brezvezne, kot še marsikaj drugega. Če redijo npr. v Romuniji boljše meso(seveda dokazano, preverjeno itd.), kot v Sloveniji jaz ne vidim razloga, da ga ne bi pri nas konzumirali. Evropske države z velikimi pašnimi površinami, bi bile komot vir mesa - smao kaj, ko je ljudstvo nafilano z idejami, ki jih vsilijo trgovci, a na koncu ravno ti goljufajo. Cilj pa bi vsekakor morala biti kvalitetna slovenska reja za zadostitev nacionalnih potreb. Resursov je dovolj, samo kaj ko se pa pri nas nič ne splača - razen jamranja. Naj si nekdo pogleda Švico na področju reje živali za meso.....vse jasno.

Drugače pa si vsaj tole poglejte: http://www.imdb.com/title/tt1278469/
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.223
4.703
113
Streljanje z razdalje nikoli ne more biti human način zakola. Žival morala zadeti "topovska krogla", da bi bila zmeraj v trenutku mrtva. Imamo primere ljudi, ki so jih spravili nazaj v življenje po strelu v glavo. Odtekanje krvi je tudi problem. Ker se mora zgoditi takoj... Če je to zunaj, kam teče? Na pašniku je to lahko vir okužbe za ostale živali.
Tudi če se žival pase (in pravzaprav še posebej, če se pase), ima lahko precej nevarne notranje zajedalce.
Nekaj vaških klavnic je pri nas. Letna maksimalna kvota je nekje med 100 in 1000 živalmi.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.610
245
113
pa dobr, sej "zakol" v tapravih klavnicah je že kar na nivoju, bolj bi težko bil... bolj je problem prej... vzreja, transport,... tuki je veliko več mučenja....

mene bega, zakaj se govori o zakolu in klanju, če se noža pri govedi ne uporablja že več kot 15 let?

zakaj ima "zaklal te bom" tak negativen poniževalni prisluh, še slabši kot recimo "ubil te bom"? A to pomeni, da tudi živalim delamo nekaj "slabega"? sej vem, da jih ubijemo, ampak to vemo da pač tko je. Gre se za odnos...
 
Nazadnje urejeno: