ZZZS in povracilo stroskov v tujini

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.779
1.571
113
Mogoce gdo ve kaj in koliko povrnejo za zdravljenje zob v tujini ?
Gre se za postopke zdravljenja, ki jih v Sloveniji sploh ne ponujajo - LANAP.

sousis

Guru
16. nov 2019
1.816
1.220
113
Kolikor imam v spominu, ti načeloma povrnejo stroške zdravljenja do višine kolikor bi v Sloveniji ZZZS plačal za isto zdravljenje preko obveznega zdravstvenega zavarovanja. Če v Slo. sploh ne plačajo takega postopka, vprašanje, če sploh kaj dobiš.

Predlagam branje tega in tega - je v angleščini, ampak so vsaj strnjene informacije vse na enem mestu, ker v slovenščini raje mal zakrijejo pomembne informacije.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.310
8.586
113

Drugače pa velja. Dobiš povrnjeno za tiste posege, ki bi bili plačani v Sloveniji so višine, ki bi bila plačana v Sloveniji.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.615
898
113
ksz

Sam tega ne razumem najbolje. Našim izvajalcem ZZZS plača dogovorjeno število posegov na leto; po mojem razumevanju čakalne vrste nastanejo, ker izvajalci naredijo ustrezno število posegov na (dan, teden, mesec), da ne presežejo odobrenega števila (v IT se temu reče throttling). Dogovorjeno število posegov je odvisno od proračuna ZZZS.

Do sem razumem.

Število izdanih napotnic pa ni navzgor omejeno. Če torej vsi, ki ne pridejo na vsto v zgornjih razmerah, vstanejo in gredo na Ustaško, Bolgarijo, Romunijo ... bo ZZZS končal v globokih rdečih številkah in edina obramba, ki jo imajo je, da se ljudem "ne da" (daleč, ne poznajo izvajalcev, ne znajo jezika, ...)

Kako je to vzdržno?

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.310
8.586
113
Vedno vec denarja se prelije na hrvasko. Ob meji nastajajo take in drugacne zdravstvene klinike, ki so popolnoma prilagojene nacinu ZZZS obračunavanja, da je ja simpl za pacienta... V masrikari delajo tudi slovenski zdravniki. Tak popoldne...

sousis

Guru
16. nov 2019
1.816
1.220
113
ksz

Sam tega ne razumem najbolje. Našim izvajalcem ZZZS plača dogovorjeno število posegov na leto; po mojem razumevanju čakalne vrste nastanejo, ker izvajalci naredijo ustrezno število posegov na (dan, teden, mesec), da ne presežejo odobrenega števila (v IT se temu reče throttling). Dogovorjeno število posegov je odvisno od proračuna ZZZS.

Do sem razumem.

Število izdanih napotnic pa ni navzgor omejeno. Če torej vsi, ki ne pridejo na vsto v zgornjih razmerah, vstanejo in gredo na Ustaško, Bolgarijo, Romunijo ... bo ZZZS končal v globokih rdečih številkah in edina obramba, ki jo imajo je, da se ljudem "ne da" (daleč, ne poznajo izvajalcev, ne znajo jezika, ...)

Kako je to vzdržno?
Na kratko: da, točno tako je. Neuradna informacija iz pogovora z nekom na Ministrstvu za zdravje pred nekaj leti: molijo boga, da ljudje ne ugotovijo, da se to da naredit.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.310
8.586
113
Ze kar vedo... Ortodontija prednjači. Hrvati ponujajo provizije nasim za preusmerjanje pacientov. Agencije so se ustanovile, da z BUSi dol vozijo... Vedno vec denarja gre na Hrvasko.

19. jul 2007
3.088
1.836
113
Na kratko: da, točno tako je. Neuradna informacija iz pogovora z nekom na Ministrstvu za zdravje pred nekaj leti: molijo boga, da ljudje ne ugotovijo, da se to da naredit.

in edina obramba, ki jo imajo je, da se ljudem "ne da" (daleč, ne poznajo izvajalcev, ne znajo jezika, ...)

Lep povzetek situacije.

Edina aktivna dejavnost ZZZS pri tem - čim bolj zakomplicirat celoten postopek (vključujoč refundacijo).