ZZZS in povracilo stroskov v tujini

AndrejD

Guru
20. jul 2007
8.136
1.692
113
Mogoce gdo ve kaj in koliko povrnejo za zdravljenje zob v tujini ?
Gre se za postopke zdravljenja, ki jih v Sloveniji sploh ne ponujajo - LANAP.

sousis

Guru
16. nov 2019
1.900
1.300
113
Kolikor imam v spominu, ti načeloma povrnejo stroške zdravljenja do višine kolikor bi v Sloveniji ZZZS plačal za isto zdravljenje preko obveznega zdravstvenega zavarovanja. Če v Slo. sploh ne plačajo takega postopka, vprašanje, če sploh kaj dobiš.

Predlagam branje tega in tega - je v angleščini, ampak so vsaj strnjene informacije vse na enem mestu, ker v slovenščini raje mal zakrijejo pomembne informacije.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.062
9.267
113

Drugače pa velja. Dobiš povrnjeno za tiste posege, ki bi bili plačani v Sloveniji so višine, ki bi bila plačana v Sloveniji.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.670
928
113
ksz

Sam tega ne razumem najbolje. Našim izvajalcem ZZZS plača dogovorjeno število posegov na leto; po mojem razumevanju čakalne vrste nastanejo, ker izvajalci naredijo ustrezno število posegov na (dan, teden, mesec), da ne presežejo odobrenega števila (v IT se temu reče throttling). Dogovorjeno število posegov je odvisno od proračuna ZZZS.

Do sem razumem.

Število izdanih napotnic pa ni navzgor omejeno. Če torej vsi, ki ne pridejo na vsto v zgornjih razmerah, vstanejo in gredo na Ustaško, Bolgarijo, Romunijo ... bo ZZZS končal v globokih rdečih številkah in edina obramba, ki jo imajo je, da se ljudem "ne da" (daleč, ne poznajo izvajalcev, ne znajo jezika, ...)

Kako je to vzdržno?

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.062
9.267
113
Vedno vec denarja se prelije na hrvasko. Ob meji nastajajo take in drugacne zdravstvene klinike, ki so popolnoma prilagojene nacinu ZZZS obračunavanja, da je ja simpl za pacienta... V masrikari delajo tudi slovenski zdravniki. Tak popoldne...

• Všeč mi je
Reactions: erikson

sousis

Guru
16. nov 2019
1.900
1.300
113
ksz

Sam tega ne razumem najbolje. Našim izvajalcem ZZZS plača dogovorjeno število posegov na leto; po mojem razumevanju čakalne vrste nastanejo, ker izvajalci naredijo ustrezno število posegov na (dan, teden, mesec), da ne presežejo odobrenega števila (v IT se temu reče throttling). Dogovorjeno število posegov je odvisno od proračuna ZZZS.

Do sem razumem.

Število izdanih napotnic pa ni navzgor omejeno. Če torej vsi, ki ne pridejo na vsto v zgornjih razmerah, vstanejo in gredo na Ustaško, Bolgarijo, Romunijo ... bo ZZZS končal v globokih rdečih številkah in edina obramba, ki jo imajo je, da se ljudem "ne da" (daleč, ne poznajo izvajalcev, ne znajo jezika, ...)

Kako je to vzdržno?
Na kratko: da, točno tako je. Neuradna informacija iz pogovora z nekom na Ministrstvu za zdravje pred nekaj leti: molijo boga, da ljudje ne ugotovijo, da se to da naredit.

• Všeč mi je
Reactions: erikson

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.062
9.267
113
Ze kar vedo... Ortodontija prednjači. Hrvati ponujajo provizije nasim za preusmerjanje pacientov. Agencije so se ustanovile, da z BUSi dol vozijo... Vedno vec denarja gre na Hrvasko.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl
19. jul 2007
3.129
1.878
113
Na kratko: da, točno tako je. Neuradna informacija iz pogovora z nekom na Ministrstvu za zdravje pred nekaj leti: molijo boga, da ljudje ne ugotovijo, da se to da naredit.

in edina obramba, ki jo imajo je, da se ljudem "ne da" (daleč, ne poznajo izvajalcev, ne znajo jezika, ...)

Lep povzetek situacije.

Edina aktivna dejavnost ZZZS pri tem - čim bolj zakomplicirat celoten postopek (vključujoč refundacijo).

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.472
6.109
113
Težava ZRSZ je, da EU ne razume naših specifik in slovenskega "javnega" zdravstvenega sistema.
Drugje so pač zavarovalnice in izvajalci. Zavarovalnica krije storitev zavarovancu v celoti ali določen delež. Kdo mu jo izvede, ni pomembno.
Če bi bil kdo zelo tečen in bi še šel sodni boj, bi verjetno EU sodišče zapovedalo, da mora ZZZS plačati tudi izvajalcu v Sloveniji, ki nima koncesije. Ker tudi hrvaški izvajalec nima ZZZS koncesije.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.238
1.689
113
Titograd
A ni tak, da se krije za posege, kjer bi pri nas čakal dlje od najdaljše dopustne čakalne dobe? Dejansko krijejo karkoli?

jezek

Guru
24. jul 2008
6.046
2.754
113
Težava ZRSZ je, da EU ne razume naših specifik in slovenskega "javnega" zdravstvenega sistema.
Drugje so pač zavarovalnice in izvajalci. Zavarovalnica krije storitev zavarovancu v celoti ali določen delež. Kdo mu jo izvede, ni pomembno.
Če bi bil kdo zelo tečen in bi še šel sodni boj, bi verjetno EU sodišče zapovedalo, da mora ZZZS plačati tudi izvajalcu v Sloveniji, ki nima koncesije. Ker tudi hrvaški izvajalec nima ZZZS koncesije.
Ne bi, ker Fremoo direktiva ne krije situacij, ki niso čezmejne

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.472
6.109
113
Če bi bilo to že v direktivi, potem ZZZS tako ali tako ne bi imel izbire. Ampak kljub temu je neka zakonodaja v državi lahko v nasprotju s pravili prostega trga v EU in skrbi za dobrobit in pravice državljanov. Ampak to se presoja, ko pride do EU sodišča. Zato pa je potrebna vztrajnost, usposobljenost pravne ekipe in finance.

19. jul 2007
3.129
1.878
113
A ni tak, da se krije za posege, kjer bi pri nas čakal dlje od najdaljše dopustne čakalne dobe? Dejansko krijejo karkoli?

Krijejo vse le v primeru, da te napoti zdravnik na zdravljenje v tujino* (in dobiš predhodno potrditev te napotitve).

V primeru da greš "sam", ker bi pri nas čakal dlje od najdaljše dopustne čakalne dobe (kar moraš izakzat), ti krijejo le dejanske stroške (če so cenejši kot naši, dobioš povrjeno manj kot bi ZZZS plačal za poseg v Slo) in ne več kot bi ZZZS plačal za poseg v Sloveniji (si moraš razliko kriti sam).

*Ne bom drezal v v politiko, ampak dobro poznan je primer politka, ki je bil napoten na kliniko v Švico v okviru take napotitve.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.228
2.966
113
Jaz sem šel enkrat po eno zdravilo v lekarno v Italijo, ker ga pri nas ni bilo za dobiti. Sem imel recept in ga tam plačal v celoti. Pa mi niso povrnili vse, če se prav spomnim sem dobil ca. 70% nazaj.

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.228
2.966
113
Verjetno res. Takrat je bilo še dopolnilno na Vzajemni. Mogoče bi moral še tam dati vlogo, če je tako zdravilo, da se del doplača iz dopolnilnega.

Sedaj ni več tega problema.