Na kratko: da, točno tako je. Neuradna informacija iz pogovora z nekom na Ministrstvu za zdravje pred nekaj leti: molijo boga, da ljudje ne ugotovijo, da se to da naredit.ksz
Sam tega ne razumem najbolje. Našim izvajalcem ZZZS plača dogovorjeno število posegov na leto; po mojem razumevanju čakalne vrste nastanejo, ker izvajalci naredijo ustrezno število posegov na (dan, teden, mesec), da ne presežejo odobrenega števila (v IT se temu reče throttling). Dogovorjeno število posegov je odvisno od proračuna ZZZS.
Do sem razumem.
Število izdanih napotnic pa ni navzgor omejeno. Če torej vsi, ki ne pridejo na vsto v zgornjih razmerah, vstanejo in gredo na Ustaško, Bolgarijo, Romunijo ... bo ZZZS končal v globokih rdečih številkah in edina obramba, ki jo imajo je, da se ljudem "ne da" (daleč, ne poznajo izvajalcev, ne znajo jezika, ...)
Kako je to vzdržno?
Na kratko: da, točno tako je. Neuradna informacija iz pogovora z nekom na Ministrstvu za zdravje pred nekaj leti: molijo boga, da ljudje ne ugotovijo, da se to da naredit.
in edina obramba, ki jo imajo je, da se ljudem "ne da" (daleč, ne poznajo izvajalcev, ne znajo jezika, ...)
Ne bi, ker Fremoo direktiva ne krije situacij, ki niso čezmejneTežava ZRSZ je, da EU ne razume naših specifik in slovenskega "javnega" zdravstvenega sistema.
Drugje so pač zavarovalnice in izvajalci. Zavarovalnica krije storitev zavarovancu v celoti ali določen delež. Kdo mu jo izvede, ni pomembno.
Če bi bil kdo zelo tečen in bi še šel sodni boj, bi verjetno EU sodišče zapovedalo, da mora ZZZS plačati tudi izvajalcu v Sloveniji, ki nima koncesije. Ker tudi hrvaški izvajalec nima ZZZS koncesije.
A ni tak, da se krije za posege, kjer bi pri nas čakal dlje od najdaljše dopustne čakalne dobe? Dejansko krijejo karkoli?
Vrnili so ti toliko, kolikor bi ZZZS plačal lekarni za to zdravilo pri nas.Jaz sem šel enkrat po eno zdravilo v lekarno v Italijo, ker ga pri nas ni bilo za dobiti. Sem imel recept in ga tam plačal v celoti. Pa mi niso povrnili vse, če se prav spomnim sem dobil ca. 70% nazaj.