Zastonj znanstvena objava (defensive publication)

  • Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Izvedi več...

Primzi

Pripravnik
1. sep 2007
637
0
16
#2
Profesorji se radi kitijo s tujim perjem in zato bi rad objavil idejo za študijsko raziskavo preden se zmenim za magistrsko delo. Dogaja se namrec, da profesorji hočejo sinopsis raziskave in potem to dobi kak "teachers pet".

Včasih je bila za to brezplačna stran "research disclosure" sedaj je pa plačljiva.

Torej iščem mednarodno web stran za objavo povzetka članka oz članka iz področja metalurgije, kjer bo jasno dokazljivo, da sem povzetek objavil jaz tega in tega datuma.
 

alesn

Pripravnik
19. jun 2012
326
0
16
#3
Pozdravljeni!

Ja ne vidim nekih problemov s tem. Ko boste naredili magistrsko iz te tematike (seveda, če je stavr primerna za magistrsko nalogo), boste avtor tega dela in vam ga ne bo nihče več mogel ukrasti. Profesorji so pri izdelavi dela v pomoč s svojim znanjem in opremo brez katere iz vaše tematike (metalurgije) magistreija ne morete narediti.

Da bi pa profesor rekel, da to ni primerna tema in kasneje vašo idejo uporabil pri svojih raziskavah, pa ne verjamem.
lp
 
14. avg 2009
4.233
18
38
#6
To na EPF je bil drug primer in čisto navadna in dokazljiva kraja.

No če bi jaz imel neko brilijantno idejo za katero bi se bal, da mi jo kdo ukrade, mi tudi par 10 ali 100€ nebi bil problem plačat.
 

Primzi

Pripravnik
1. sep 2007
637
0
16
#7
Delalo se ne bi na opremi univerze, ampak brez profesorskega zegna se nic ne da, Problem je, da je profesor 50/50 privatno angaziran pri konkurencu

Gre za razvoj mladega sodelavca in ne gre za zadevo, ki bi bila patentibilna.

(Ceprav doticni profesor - dokler mu univerza placuje - prijavlja patente, in se kadarkoli so probali ta patent ni bil podeljen)

Patent se na tej strani ne splaca, ker gre za zadevo, ki je znanstveno zanimiva ampak zelo omejena, komercialno pa ima v Evropi potencial cca 30 - 50.000 Eur prodajne vrednosti pri 10% marzi.

Torej: rabimo znanstveno objavo (ali vec teh objav, kot se bo ideja razvijala), ki bi jo lahko uporabili, ce bi profesor in njegova 50/50 firma poiskusila (kot se je zgodilo) pred potencialnimi kupci mahati s patento prijavo in odvzeti trg.
 

alesn

Pripravnik
19. jun 2012
326
0
16
#8
Znanstvena objava ni enostavna. Že ko imaš rezultate, ki so lahko odlični in zanimivi, je težko objaviti članek. Veliko lažje se je prijaviti na kakšno konferenco iz področja metalurgije. Pošlje se povzetek, se prijaviš za prezentacijo plakata. Tako imaš prispevek na konferenci, ki je zaveden v knjigi povzetkov. To se vnese v bazo Cobiss, kjer si naveden kot avtor prispevka. Je pa za konferenco prav tako potrebno plačati kotizacijo, ki je lahko za študente sicer 50% skonto.
 
4. sep 2014
136
0
16
#9
arxiv.org ? Sicer ni ravno metalurgija...

Možno pa je da narediš samo prijavo avtorskega dela brez objave. Če objaviš, ti ne konkurira samo tvoj profesor, ampak cel svet.
 

philips

Fizikalc
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
8.138
1
38
#10
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Torej: rabimo znanstveno objavo (ali vec teh objav, kot se bo ideja razvijala), ki bi jo lahko uporabili, ce bi profesor in njegova 50/50 firma poiskusila (kot se je zgodilo) pred potencialnimi kupci mahati s patento prijavo in odvzeti trg.
Zakaj ravno znanstvena objava? Tukaj boš moral iti še čez peer-review, kar boš težko dosegel zgolj z nekim konceptom (če te prav razumem še nimaš praktičnih rezultatov, ki bi jih lahko objavil).

Dovolj ti je kakršnakoli objava, četudi v vaškem časopisu. Ideja mora biti javno objavljena in datum objave mora biti jasno razviden (zaradi tega odsvetujem razne online objave ala blogi ipd.).
 
2. sep 2007
2.293
0
36
#11
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Profesorji se radi kitijo s tujim perjem in zato bi rad objavil idejo za študijsko raziskavo preden se zmenim za magistrsko delo.
No tole pa sem spoznala na lastni koži, tko da mi je žal kot imam las na glavi, da sem se vpisala na podiplomca na tem faksu.

Ti sporočim na kateri strani sem jaz objavila članke samo tolk v vednost so vsi profesorji gor tko da nikakor ne morš objavt ne da bi oni vedel za to.

Pa good luck rabu boš "metal" živce.