zamejitev rasti cen hrane

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
57
12
8
Sedajle sem čital članek na tem naslovu:
vir: https://siol.net/novice/slovenija/d...li-ukrepe-za-zamejitev-rasti-cen-hrane-673586
Avtorji: R.K.,STA, Sreda, 1.10.2025, 15.49
V članku prečitam tudi tole:"Predstavniki rejcev so kot največjo težavo navedli, da ni možnosti odkupa slovenskih telet,
ker se vsa izvozijo, tako da tudi oni nimajo vpliva na dvig cene hrane." In sedaj, zakaj se mi zdi to čudna izjava. Pridem k mesarju in rečem:"1kg govejega mletega mesa", mesar odreže vrže na vago 1,2kg nato pa v mesoreznico, ven dobi mleto meso in še enkrat na vago. 1kg, vprašam zakaj pa je odrezal 1,2kg? odgovor 200g ostane v mesoreznici.
1.problem; v mesoreznici lahko ostane torej 200g recimo cenejše svinjine in jaz dobim "malo mešano", morda za menoj nekdo drug nekaj drugega. Potem pa cena 7,99€. Opa v letaku sem videl ceno 4,99€ . Kako to vprašam, odgovor pa: "Ja to je slovensko meso, tisto z nižjo ceno pa iz EU." Rečem, ampak jaz bi želel tisto cenejše; ja pa bi rekli, mi odgovori. Jaz pa nisem vedel, da moram biti tudi na to pozoren, saj -sledi citat: "... da ni možnosti odkupa slovenskih telet, ker se vsa izvozijo."
2.problem; od kod pri mesarju za precej višjo ceno slovensko meso, ki ti ga brez vprašanj mirno ponudi, in se čudi zakaj hočem cenejše meso iz EU!

Torej zakaj hočem cenejše meso iz EU (zakaj, je pač moj problem) in ne slovensko kvalitetno, ki ga ne bi smelo biti, saj vsa teleta izvozijo, če pa se po neki čarovniji najde v mesnici, je pa krepko dražje in če mesarja ne vprašaš -on te pa ne opozori, ti ga bo pač postregel.
Zanemarim vse govorice in vedenja o tem kako je slovensko in boljše, itd.... Rad vejamem in bi rad podprl slovensko kmetijstvo, ampak zadovoljiti se moram s cenejšim mesom iz EU.
To se mi je zgodilo dvakrat pri mesarju v Mercatorju na Slovenčevi cesti v Ljubljani.
lp

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.252
2.267
113
Samo, če tebi ostane v mesoreznici 200g cenejše svinjine od predhodnega kupca in če je mesar dal notri 1,2kg, mora tudi ven priti 1,2kg. 1kg pride ven samo, če vsakič spuca mašino.
Pustimo sedaj, da v mašini ne ostane 200g.