Zakaj USA niso (več) najboljša država na svetu

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.967
3.852
113
Lublana
www.facebook.com
Tole je ena največjih kozlarij kar sem jih kdaj slišal ali prebral:

Nekateri zgodovinarji in geografi trdijo, da Mercatorjeva projekcija izhaja iz zahodnih stereotipov. Projekcija po mnenju nekaterih kritikov subtilno vpliva na mednarodno razmerje moči, saj zmanjšuje prisotnost svetovnega juga in vizualno poveča države severne poloble, hkrati pa skrči ozemlja na ekvatorju. To, pravijo, krepi sistemsko pristranskost v mednarodni trgovini, razvojnih prioritetah in izobraževanju.

Vsi smo se že v osnovni šoli naučili zakaj pride do popačenja in je Grenlandija na zemljevidu večja od recimo Arabskega polotoka čeprav je slednji v resnici večji, kdor tega ne razume je milo rečeno retardiran.
Mimogrede meni se je na zemljevidih, ki so viseli v šolskih razredih vedno zdelo, da najbolj dominira ravno Afrika vedno pozicionirana na sredino karte.
Zanimivo je tudi trditev, da gre za zahodno zaroto čeprav so na Mercatorjevi karti tudi Rusija, Kitajska, Indija...mnogo večje, kot v resnici. Pa kaj si bodo polpismene, nerazgledane, retardirane opice še izmislile? Ja, zemljevid je problem, da so nekatere dežele posrane luknje. Bravo!

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.426
7.324
113
Ti mogoče veš, da sedenja projekcija popači velikost zavse kar je blizu obeh polov, a 95% ljudi tega ne in misli, da je Grenlandija dejansko enako velika kot Afrika.
Vsaj oni, ki so kdaj gledali globus.

A je za faktor 14 manjša.

Dejanska velikost

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.761
15.373
113
kod Džej-Zija
Ker nova ni nič bolj točna. Res lepše ohranja velikosti površin, je pa kot vsaka druga projekcija samo približek. Nova pač popači kote.

Bedasto je, da se s tem ukvarja OZN, kot bi ne imeli pametnejšega dela. Čakam, da si domislijo, da je Sever zgoraj zato, da tlači Jug, in obrnejo projekcija na glavo.

Ko se začne ideologija vtikat v znanost, dobimo tako bedaste in brezplodne debate.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.160
5.443
113
Bedasto je, da se s tem ukvarja OZN, kot bi ne imeli pametnejšega dela.
Kdo pa naj bi se s tem ukvarjal na normativni ravni po tvoje?

Ena redkih stvari, ki se jo lahko s skoraj popolnim konsenzom dogovorijo in tiče se vsega sveta = vseh 193 držav članic in tistih dveh opazovalk, ter nekaj delno priznanih (do 10).

frodoo

Fizikalc
16. maj 2026
144
115
43
Ker nova ni nič bolj točna. Res lepše ohranja velikosti površin, je pa kot vsaka druga projekcija samo približek. Nova pač popači kote.

Bedasto je, da se s tem ukvarja OZN, kot bi ne imeli pametnejšega dela. Čakam, da si domislijo, da je Sever zgoraj zato, da tlači Jug, in obrnejo projekcija na glavo.

Ko se začne ideologija vtikat v znanost, dobimo tako bedaste in brezplodne debate.
Kakšna ideologija?

dask

Guru
21. sep 2023
1.050
1.211
113
Butale na globalnem nivoju. Idioti se derejo o spet neki zaroti, zraven jim pa osnove projekcje nisi jasne. Idiokracija v najlepši luči. Ne vemo več, kaj je ženska, kaj planet, kaj base load v omrežju... zadnji naj ugasne luč.

• Všeč mi je
Reactions: sad

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.761
15.373
113
kod Džej-Zija
Kdo pa naj bi se s tem ukvarjal na normativni ravni po tvoje?

Ena redkih stvari, ki se jo lahko s skoraj popolnim konsenzom dogovorijo in tiče se vsega sveta = vseh 193 držav članic in tistih dveh opazovalk, ter nekaj delno priznanih (do 10).
Nihče? Zakaj bi se s tem sploh kdo moral ukvarjat? Mercatorjeva projekcija je odlična za navigacijo, ker ohranja kote. To je eden od osnovnih razlogov, da je tako razširjena.

Iskat ozadje, da je Afrika pomanjšana proti Grenlandiji, je za današnji čas otročje in popolnoma nezrelo. Kot da je to vzrok vseh težav in sranj, ki jih Afričani imajo.

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in sad

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.761
15.373
113
kod Džej-Zija
Kakšna ideologija?
Mercatorjeva projekcija je matematika, nima nobene zveze s politiko. Mi pa se gremo nekakšno woke agendo, s katero bomo odpravili vse krivice, če bomo kontinent narisali večji na zemljevid.

Ideologija: white privilege, igranje žrtve, white guilt. Z drugo projekcijo bo res evropska hegemonija nad Afriko izničena. :cheer:

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in sad

frodoo

Fizikalc
16. maj 2026
144
115
43
To, da je eden izmed avtorjev nove predlagane karte Slovenec Bojan Šavrič pa tudi vemo, kajne?