Win7 - admin, ki ni admin?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik roscha pravi:
Pa saj niste resni. Nihče sploh noče videt pravega problema, ki ga M$ pač flika na takle imbecilen način.

Glavni problem je da 50%+ programja enostavno ne deluje če nisi Admin.
Točno tak. V tem primeru so bolj kot MS krivi absolutno debilni* programerji, ki leta 2010 ne znajo nekaj osnovnim smernicam sledit:
- nimaš kaj šariti po sistemskih mapah, recimo, da druge sploh ne omenjam

Tu MS flika boljkone napake drugih.

Župo pojemo žal mi, uporabniki.

* - tudi če so vmes "k pameti prišli" so postali sužnji lastne debilnosti v preteklosti, ker morajo ostat kompatibilni s starimi verzijami svoje kode

Nazadnje urejeno:

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
305
57
28
Govorim o povsem drugi stvari. Vidim, da ne veš za kaj se uporablja "su" oziroma "sudo su", tako da raje nehaj.

Em aja windowsow doma sploh ne uporabljam, v službi pa tudi prekleto malo, tako da mi za UAC in podobne cvetke
rahlo dol visi.

Me pa vsake toliko pogrejejo M$ nebuloze ko moram na kaki službeni kišti inštalirat kak program in je cel jeb, pa se je treba iz domene odjavit kot user, pa prijavit kot admin pa jajcanje gor dol. V *NIX se lepo SU-jaš, narediš svoje in je... A to mogoče pri M$ že majo?

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
"sudo su" je na windowsih to, če poženeš cmd.exe kot administrator. Lahko si narediš shortcut, da se to zgodi avtomatsko. UAC je pa praktično identično sudo, oz. gsudo na ubuntu. Tudi na ubuntu se ne moreš prijaviti kot root, razen če goljufaš s sudo su seveda.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Saj omejitve pri avtih so. Veliko jih ima blokado motorja pri 250, ker za take hitrosti moraš pač kako usposabljanje narediti. Potem imaš razne sisteme, ki pomagajo da je avto bolj stabilen na cesti in te varujejo da ne delaš neumnosti. Potem je pa gumb "sport mode", ki vse to izklopi in si prepuščen svojemu znanju in sposobnosim.

Lej ne pravim da je tak sistem idealen, samo enostavno jaz ne vidi boljše rešitve. Če boš dal možnost pravega admin računa, bo spet večina privzeto prijavljena preko tega. Čeprav ne bi smeli biti, ker na vsakem popupu kliknejo yes. UAC je zelo prilagodljiv. Napredni uporabniki kot ti, si lahko izklopijo opozorila, in v 95% primerov bo vse delovalo kot da so prijavljeni v pravi admin račun. Vse aplikacije, ki pa ne delujejo brez admin privilegijev pa morajo avtorji predelati. Vse se da, v najslabšem primeru se zahteva admin privilegije in če imaš izklopljen UAC se bo privzeto program zagnal z njimi brez posredovanja uporabnika,

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik doto pravi:
"sudo su" je na windowsih to, če poženeš cmd.exe kot administrator. Lahko si narediš shortcut, da se to zgodi avtomatsko. UAC je pa praktično identično sudo, oz. gsudo na ubuntu. Tudi na ubuntu se ne moreš prijaviti kot root, razen če goljufaš s sudo su seveda.
MachMichAdmin poznaš?

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
305
57
28
Misliš na tole zadevo:
runas /user:localmachinename\administrator cmd

In kaj mi to pomaga če hočem inštalirat nov printer (imam samo inf fajle brez setupa In se moram prebit čez add-printer)?!

V glavnem meni osebno so windowsi zablojeni do amena, kliketi klik scena je fina do določene meje, ko pa to mejo dosežeš si pa kar naenkrat v riti. Če se ne da poklikat, se skoraj ne da naredit. Registry hell-a, da niti ne omenjam in še 100 neumnosti za zraven. Antivirus, pa antispyware, pa anti-kaj-ti-jaz-vem, pa registry cleaner, pa defrag pa cel vrag enih stvari, da usran sistem držiš pri življenju, če ne izdihne endvatri. Hudiča avto in PC imam za uporabo, ne pa da non stop nekaj popravljam in šravfam! Osebno so se mi M$ produkti zamerili že par let nazaj in jih uporabljam samo če že res moram.

In ne, nočem nobenega spreobračat "na pravo pot". Uporabljajte kar vam paše, povem samo moje mnenje, spotoma pa še kaj vprašam. Upam da tudi kaj pametnega zvem.
smile-1.gif

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Za namestit tiskalnik ni treba delat odjave. Variant imaš več. Od tega, da ti končno nekdo pravilno nastavi group policy domene, ker očitno je ne znate, ali pa si dodatno omogočiš v lokani group policyju da to lahko delaš kot "lokalni user", kot tudi z run as komando. Vse ikone v control panelu lahko zaženeš tudi z run as. Osebno pa, glede na to, da si omenjal domeno, se še najbolj nagibam k temu, da imate domeno nastavljeno kukr da ste krompirje streljali s fračo v njivo - malo tja, malo drugam.. tko je k se zadeve loti garažni mojstr.

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
305
57
28
Alalalala. Počasi kolega.

Prvič. Za domensko prijavo je Samba strežnik in ker ni nobenih security zahtev razen avtomatske replikacije dokumentov ob odjavi, še na strežnik (in kasneje avomatsko še naprej v backup) mi na misel ne hodi komplicirat z nekimi hudimi policy jajarijami. Plus tega je v domeni le 8 PCjev... Win stežnik odpade kot knof od gat ker več kot 5 EUR zanj ne damo. Ker več tudi vreden ni. Pika.

Drugič. Dodajanje tiskalnika sem dal le kot primer. Se ne pomnim več kaj hudiča sem počel in klel zraven ker sem se moral odjavit..
Aja, nekaj okrog internetne banke. Certifikati pri userju, karkoli že za install pa rabi pofu**** Admina pa še certifikat naenkrat. Saj smo rešili samo ne spomnim se več kako. V glavnem jajca.

Tretjič. Cel čas me zanima le če v win sploh obstaja rešitev v tej maniri: su, apt-get install whatewer, logout. (In ne ne sprašujem samo za printer) Pa mi vsi trobijo vse živo, samo odgovora ne dobim. Se da, ali ne?!

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Ti govoriš o domeni linux sistemov, ko govorimo o domeni windopws okolja, imamo večinoma v mislih AD in z njim posledično tudi group policy. Pride prav tudi če je samo 5 PC-jev, zakaj pa ne? Skratka, ti tega nimaš, zato si pač popravi lokalne security pravice tako, da ti ustrezajo. Saj jih znaš, ne?

Tudi za naložit certifikat ne rabiš bit admin. In ja, če hočeš odgovor na tvoje uprašanje, če se da ali ne da. Ja se da.

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
305
57
28
Na moji primarni kišti Debian, unstable. Na ostalih PCjih po bajti pa je kar Ubuntu.

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
305
57
28
100tič

Ne zanima me kako popravit pravice pofu** userju ampak kako "bez muke" za eno opravilo brez odjave postat Admin, naredit svoje se "odjavit" in konec. Uporabnik piči dalje kot da me ni niti bilo za njegovo mašino.

Noben ni napisal da sem rabil bit Admin za uvoz certifikata. Še 1x preberi.

Poleg tega, da kake Debina based distribucije še nisi videl od blizu in ti je su, apt-get ipd črna magija.

Torej KAKO?! Da vas vidim mikrosoftovci...
P1zda mljon se jih hvali z raznimi MSCE in podobnimi jajci, odgovorit pa ne zna noben...

In ne mi hodit z Run as, ker ni niti približno uporaben.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Citat:
Uporabnik roscha pravi:
Certifikati pri userju, karkoli že za install pa rabi pofu**** Admina pa še certifikat naenkrat.

Kaj pa je potem tole?

Še enkrat, ker vidim da ti ne gre v glavo. Za nameščanje programov, tiskalnikov in gonilnikov pa še česa drugega se ni treba odjavljati, ker to lahk narediš z run as. Jaz še nikoli nisem imel težav, da se ne bi tega dalo tako naredit. Sklepam, da je bolj problem v tebi
bonk.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik roscha pravi:
100tič

Ne zanima me kako popravit pravice pofu** userju ampak kako "bez muke" za eno opravilo brez odjave postat Admin, naredit svoje se "odjavit" in konec. Uporabnik piči dalje kot da me ni niti bilo za njegovo mašino.
Sem zgoraj napisal.
wink-1.gif

(in si rekel, da boš sprobal, torej boš že videl)

PS: Nisem MSCE.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
2.005
47
48
Da prilijem malo olja na ogenj...
wink-1.gif
Windows 7 po defaultu šera c:\users s pravico Full Control za Everyone?? Ta se mi zdi pa malo bosa. A je tu kakšna globoka MS "filozofija" zadaj ali pa je kakšna neumnost v zvezi s simple sharingi?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.943
743
113
Pri meni imajo "Everyone" za "C:\Users" takšne pravice:
- read & execute
- list folder contents
- read

Enake pravice imajo tudi "Users". Full control imajo označeno le "Administrators" in "SYSTEM".

Si prepričan da nisi tega kdaj ročno spreminjal? Lahko pa da je res kaj v zvezu s simple sharing (nimam vklopljeno in ne morem rečt).

EDIT: Zdaj sem šel pogledat še pod "C:\Users\<Moj account>" in sem opazil da sta pod security še dva neznana accounta s special permissions (glej sliko). Lahko to brez problema odstranim ?

Nazadnje urejeno:

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
305
57
28
Obenem te bo.i ku.ac kako si do njih sploh prišel, a?

************************************************************ **************************************************************** ************************************************ ******************************************************************************************** *********************************************************************** ********************************************************************* ***********************************************

Tole zgoraj je samocenzura tistega kar sem nameraval povedat čez polkna.