Waltis Pelson X3

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.682
34
48
59
Horjul
Pozdravljeni!
Imam novo zgoraj omenjeno peč na pelete. Po 15 dneh se mi je zgodilo, da skurilo Krmiljenje za pumpe in ventile, ter krmiljenje na peči. Prišel mehanik in "ugotovil", da je to od električnega udara, čeprav grmenja in strel ni bilo takrat. Da ne pozabim omenit, da so mi svetovali vgraditi točno določeno zaščito proti Napetostnemu udaru. Skratka, nisem jim mogel tega dopovedat in sem moral ta dva krmiljenja kupit, katera sta me stal 800€. Sem jih prosil, če so pripravljeni dati kakšen popust, pa se niso dali, tako da pri meni niso dobro zapisani. Res pa je tudi, da ne morem naprej karkoli spreminjati, ker sem jo vzel na subvencijo.
Zanima me, če je imel kdo take težave.
P.S. skurilo mi ni ničesar drugega pa imam na isti fazi zraven še škatlico za povezavo na telefon.
Lp,
Jože

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.220
989
113
Urejaj preko zavarovanja hise.
Ob menjavi pa nekako “privij” monterja, da se enkrat pogleda, konc koncev upraviceno dvomis v pravilnost izvedbe. Kaksno zascito so ti pa prodali? Montiral serviser peci?

Preveri glede faze? Meni je skurilo modem .. in tv (direktno povezan), obstal je pa ruter (tud povezan na modem, a na drugo vticnico).
Srecno

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.682
34
48
59
Horjul
Njihov električar mi je svetoval, jaz pa nabavil in zmontiral sledeče:
https://www.se.com/si/sl/product/A9L40500/modularna-prenapetostna-zaščita-iprd40-1p-+-n-350-v/
Omarico sem sam postavil v katero sem dal 4 varovalke za 3 faze in nulo, ter to zaščito, električar mi je potem samo priključke naredil, pa še tisto sem moral potem popravljat( nulo je vezal na zbiralke namesto na varovalko zaradi zaščite).
Kot rečeno drugo ni bilo nič skurjeno samo ti dve stvari.
Je imel še kdo tako izkušnjo?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.629
4.434
113
Sicer ne vem kaj pa kako si ti vezal, ampak zna bit problem pri tej tvoji vezavi. Tale "zaščita" mora imet par predpogojev da deluje oz. je samo končna zaščita (3ji nivo) celovitega sistema zaščite.

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.682
34
48
59
Horjul
Zaščito sem vezal po priloženem načrtu samo s to razliko, da nisem za samo zaščito dal 2 varovalki. Fazi in nuli, ki prideta na varovalko sem dal vzporedno še zaščito vezano proti zemlji. Razen, če sem ga tu usračkal, ker sem dal žico za zemljo samo 2,5#.

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.682
34
48
59
Horjul
Možno, da sem tukaj zgrešil, ker sem vzel fazo in nulo pred varovalkama in ne za. Ampak v načrtu je narisano pred.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.220
989
113
Jah sorry.. tole sedaj je pa čist nekaj drugega..
Dogradil si nekaj (kar so ti sicer oni svetovali) - ampak montiral je "nepooblaščenec".. kar razberem - tudi sam mal dvomiš v svojo pravilnost izvedbe..

V takem primeru ti tudi jaz ne bi priznal garancije.. poskusi z zavarovalnico.. pa ne razlagat, da si sam nekaj vezal.

Ti je sedaj njihov elektrikar preveril/popravil vezavo tvoje zaščite?

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.682
34
48
59
Horjul
Jaz nisem nič dogradil da se razumemo. Jaz sem jim rekel, da jim pripravim priključno omarico v katero bojo oni priključili. Oni so rekli, da potrebujejo samo priključek, jaz sem jim pa pripravil omarico z varovalkami. Potem sem začel študirati, kaj če bi vgradil kako zaščito, ker to niso majhnji denarji. Sem se obrnil na njih in električar mi je svetoval naj vgradim predlagano zaščito in sem jo. Na shemi, ki je bila zraven je razvidno, da gresta faza in nula najprej na varovalki potem pa na zaščito proti zemlji, faza in nula za porabnike pa gresta pred varovalkami od zaščite in naprej na porabnike. Jaz sem pa samo prvi dve varovalki iz načrta odstranil, ostalo je bilo vezano po načrtu. Po tem načrtu je prišel "kao" napetostni udar.
Sedaj sem pa dobil drug načrt in sem vezal zaščito vzporedno z porabniki, torej za varovalkama in vzporedno z porabniki. Bom pripel še drugi načrt.

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.682
34
48
59
Horjul
Po tej shemi sem sedaj zvezal.

Priponke

• Screenshot_20250806_120338_Electricians' handbook.jpg
    Screenshot_20250806_120338_Electricians' handbook.jpg
    454,9 KB · Ogledi: 3

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.682
34
48
59
Horjul
Jah sorry.. tole sedaj je pa čist nekaj drugega..
Dogradil si nekaj (kar so ti sicer oni svetovali) - ampak montiral je "nepooblaščenec".. kar razberem - tudi sam mal dvomiš v svojo pravilnost izvedbe..

V takem primeru ti tudi jaz ne bi priznal garancije.. poskusi z zavarovalnico.. pa ne razlagat, da si sam nekaj vezal.

Ti je sedaj njihov elektrikar preveril/popravil vezavo tvoje zaščite?
Aja električar ni nič popravljal, samo krmilnike je zamenal in sprogramiral, ker ostalo ga ne zanima. Za njihovo priključitev bi rabili samo dozo, jaz sem jim hotel iti na roko in sem pripravil elektro omarico.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.629
4.434
113
Ta zaščita je t.i. prenapetostni odvoddnik in ti prevelik potencial na L-N (faza, nula) odvede v zemljo. Kar je ok če imaš zemljo dejansko zemljo, če je pa nekje prevezana na nulo, nisi pa naredil nič oz. je to bolj blažev žegen. Odvodnik, naj bi bil čimbližje porabniku, je pa vseeno kako je vezan oz. se lahko nule da tudi v zbiralko pa od tam dalje povezuje po želji.