Saj takih je danes veliko. Ne vem koliko izkušenj in narejenih šol, izkupiček pa je bolj ubogi. Saj najbrž poznaš pregovor: Lastna hvala - cena mala.Source: trust me bro (20+ let izkušenj v avtoelektriki, magisterij na FE) ... ker je zgoraj nekdo omenjal polpismenost, pa neke knjižice![]()
Saj se da vozit tudi brez glave, le da ne prideš... daleč.A hrošču loh odklopiš aku?
12voltnemu
Smeha polna kapa ... pametni pa isti kot običajno.
Akumulator je nujen za normalno delovanje alternatorja, ker deluje kot stabilizator napetosti. Noben se ne bo vozil brez akumulatorja, vsaj ne z nekim "sodobnim" vozilom (pustimo oldtimerje).
To, da je nenaden odklop kleme z akumulatorja (med delovanjem motorja; v tem primeru je šlo za traktor, kar pa ni bistveno) skuril porabnike, je pa povsem normalen pojav. Prišlo je namreč do nenadne, hipne razbremenitve alternatorja - zaradi induktivnosti rotorskega navitja regulator ne more v hipu zmanjšati vzbujanja, akumulatorja (spomnimo: je tudi stabilizator napetosti) pa v tokokrogu ni več - rezultat: napetost gre v "višave". To, da je ali je regulator ločen, ali del alternatorja, nima popolnoma nobene veze.
Source: trust me bro (20+ let izkušenj v avtoelektriki, magisterij na FE) ... ker je zgoraj nekdo omenjal polpismenost, pa neke knjižice![]()
Odlično opisano, hvala.Smeha polna kapa ... pametni pa isti kot običajno.
Akumulator je nujen za normalno delovanje alternatorja, ker deluje kot stabilizator napetosti. Noben se ne bo vozil brez akumulatorja, vsaj ne z nekim "sodobnim" vozilom (pustimo oldtimerje).
To, da je nenaden odklop kleme z akumulatorja (med delovanjem motorja; v tem primeru je šlo za traktor, kar pa ni bistveno) skuril porabnike, je pa povsem normalen pojav. Prišlo je namreč do nenadne, hipne razbremenitve alternatorja - zaradi induktivnosti rotorskega navitja regulator ne more v hipu zmanjšati vzbujanja, akumulatorja (spomnimo: je tudi stabilizator napetosti) pa v tokokrogu ni več - rezultat: napetost gre v "višave". To, da je ali je regulator ločen, ali del alternatorja, nima popolnoma nobene veze.
Source: trust me bro (20+ let izkušenj v avtoelektriki, magisterij na FE) ... ker je zgoraj nekdo omenjal polpismenost, pa neke knjižice![]()
Še enkrat, ker forum berejo tudi otroci, ki bi v avte, ki so jih naredili, ko je bil Kavčič še zvezda socializma, nalivali svinec, ker se jim zdi to kul
jezek, lepo sem napisal, da brez akumulatorja ne bo šlo, ker si me pa izzival, sem ti napisal da probaj sam na svojem avtu. Ne moreš , ali ne znaš odklopit akuja. V Googla napiši alternator, da boš vsaj sliko videl in vedel, o čem se pogovarjamo.Sploh ne gre za to. Zacelo se je, ko je en brihtol napisal, da ce odstranis aku ne dela NIČ ker tokokorog ni sklenjen...ker pač ne loči serijske in paralelne vezave....
Sploh ne gre za to. Zacelo se je, ko je en brihtol napisal, da ce odstranis aku ne dela NIČ ker tokokorog ni sklenjen...ker pač ne loči serijske in paralelne vezave....
A ja - a vsiFičo (zastava) 750 je imel alternator.
OSNOVNE RAZLIKE VERZIJA Z-750 LE i Z-750 SE U ODNOSU NA VERZIJE Z-750 LC i Z-750 SC
- Novi tip elektropokretaca sa oznakom AZD 3503 12V - 0,6 KW.- Umesto dinama ugraouje se alternator, tip AEC 0101·14V-28A, sa elektronskim regulatorom napona.
jezek, lepo sem napisal, da brez akumulatorja ne bo šlo, ker si me pa izzival, sem ti napisal da probaj sam na svojem avtu. Ne moreš , ali ne znaš odklopit akuja. V Googla napiši alternator, da boš vsaj sliko videl in vedel, o čem se pogovarjamo.