Varovalni komplet poenostavljeno

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.517
4.899
113
Da se navežem na to temo. Nimam pojma sicer o plezanju :).
Za delo okrog doma na višini rabim en varovalni pas in potem še tisti varovalni komplet (ko gre iz ene ''špage'' v dve ''špagi'').
Je ta pas v Iglu športu ok?
Kje dobiti potem še tisti varovalni komplet kolikor toliko ugodno?

Do sedaj sem imel sposojeno eno usnjeno zadevo staro verjetno 40 let in z dvema verigama, ki je odlično opravila delo, razen tega, da je bila težka verjetno vse skupaj vsaj 10 kg :). Ampak bi si vseeno nekaj svojega nabavil, pa morda bo še kdaj prav prišlo v kakšnih vzponih na gore.
Za delo na višini rabiš pas ki ima določene DIN/EA oznake in če mo čisto po pravilih, ti pasovi za plezanje nimajo nič od tega. Za določene dela je dovolj polpas (samo od pasu navzdol) za določena dela se zahteva polni zaščitni sestav (z naramnicami) in sredinskim vpetjem.

Za hoby delo bo vsak dober za varovanje, uporabi vseeeno kvaliteten in nov plezalni pas, ne uporabljat raznih gurten, ampak namenske vrvi kot glavne vrvi. Za "popkovino" in sekundarne varovovalne sisteme kupiš poceni navadne sintetične polzanke recimo dolžine od 1-2m (ne rabiš samovarovalnih trakov, ti so dragi ker so namenjeni temu da blažijo udarec padca, tega ne rabiš). Rabiš še par močnih karabinov za držanje sebe, pa nekaj polznak z manjšimi karabini za orodje (če kaj leti pri delu na višini leto orodje, tako da pripenjaj to na pas).

Aja pa sistem samovarovanja imaš 100 in 1 način, priporočam ročko s samozategom ob padcu + mogoče še sekudnardno popolnoma avtomatski zategovalni sistem.

Od vsega kar se ti navedel te bodo že (daljše) vrvi prišle dražje kot ta pas ki si ga linkal, tako da varnost ni poceni! :fredi:

• Všeč mi je
Reactions: mtl

Silos

Pripravnik
6. jun 2024
52
97
18
Imel sem arborista nekajkrat na parceli, ki mi je urejal drevesa. Imel je plezalni pas z naramnicami. Mi je razložil, da pri alpinističnem (samo spodnji del) gre lahko hrbtenica na pol, če užge z višine, ker pri plezanju po drevesih uporablja statične vrvi brez absorberjev.

Sam sicer uporabim alpinističnega, če moram kaj narediti višje in pazim, da je vrv med pasom in mestom vpetja na drevesu čim krajša, tako da bi bil padec max. 1 meter ali raje še manj.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.428
1.047
113
Kras
www.mtl.si
To glede padca se zavedam. Pri meni ga je max pol metra, zato hrbtenica ni problem in ni potrebe po celotnem varovalnem kompletu.
Bom nabavil ta trak in potem iz špage in karabinov sestavil še ustrezno vrv.

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
294
41
28
Še da tole dodam: sicer za delo doma bi bila dovolj tudi vrv z dvema karabinoma, da se pripnem, poleg plezalnega pasu seveda. Namesto dodatnega varovalnega kompleta.

Glede na to, da delaš zase in doma ne rabiš komplicirati, ker tako ali tako delaš po načelu, da je bolje, če si nekako varovan, kot pa brez tega. Za tiste, ki se v času službe ukvarjamo s tem, je to čisto druga zgodba, saj so dela na višini kar kompleksna zadeva, predvsem pa vsa vrvna tehnika in vse kar pritiče temu. Mimogrede, vse kar je od četrtega klina lestve naprej se smatra kot delo na višini in bi potreboval varovanje od tam naprej, v tujini je ta meja celo nižje. Resna oprema kar nekaj stane, pa še uporabljamo jo lahko samo do poteka certifikata, tako da moramo redno menjevati vse skupaj. Trenutno ravno nimamo kake opreme, ki je potekla ... bi ti z veseljem odstopil kako pozicijsko vrv.

Zate vrsta opreme ni tako važna, glede na to da ne misliš izvajati padcev, bolj je važno, da jo znaš uporabljati in "predvsem", da te ne bo ovirala pri delu.

Kar se opreme tiče je zate plezalni pas čisto dovolj, še posebaj če ga boš uporabljal tudi za v gore. Sklepam da se ne misliš igrati alpinista z tem pasom. Ne razmišljaj o samovarovnih kompletih za delo, ker so raztegljivi in primarno namenjeni za ferate. Raje si omisli nastavljivo pozicijsko vrv in eno zanko, da z njo narediš sidrišče. Ne uporabljat zank namesto vrvi, ker se boš prej ko slej zapletel vanje. Oboje si lahko narediš sam iz vrvi. Pač nekaj v tem stilu. Bodo pozoren na izbiro karabinov, da ne bo kak iz Bauhasove železnine, ki ima ostre robove na zapiralu in ni namenjen tovrstni uporabi. Karabin mora obvezno imeti varovalo.

Pa ni odveč omeniti, da je priporočljivo pri delu na višini uporabljati čelado. Vem da je nerodna in da je v njej vroče, ampak tam gori se mimogrede butneš v kaj tako da njene prednosti odtehtajo slabosti.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.119
14.162
113
To glede padca se zavedam. Pri meni ga je max pol metra, zato hrbtenica ni problem in ni potrebe po celotnem varovalnem kompletu.
Bom nabavil ta trak in potem iz špage in karabinov sestavil še ustrezno vrv.
s traki to reši, pa rešeno. pa gledaš da ni preveč ohlapno vse.