Uveljavljanje skrite napake

cat

Fizikalc
3. sep 2007
923
99
28
Pozdravljeni,

Hčerka je kupila rabljen avto (žal mimo mene) pred cca 4 meseci. Hitro po nakupu je motor pričel proizvajat čudne zvoke, katerih vzroka mehanik nikakor ni uspel odkriti. Se je pač vozila naprej, dokler se dobesedno ni pokadilo. Počena glava in tako naprej, motorja se ne splača popravljati. Nadomestni motor stane več kot je avto sploh vreden.

Zdaj pa vprašanje : kakšne so možnosti za uveljavljanje skrite napake ?

sad

Guru
24. avg 2007
21.958
10.654
113
Predvidevam, da je vrednost vozila nizka. Torej pozabi in naj si hčerka odkljuka zadevo kot poceni šola za naslednjič.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.608
11.686
113
kod Džej-Zija
Zelo res. Ampak za dokazovanje krivde boš rabil odvetnike in sodne izvedence, tu bojo pa hitro cifre preskočile vrednost avta in novega motorja skupaj. Prejšnji lastnik pa tudi ne bo sam od sebe priznaval krivde in prevzel stroškov.

• Všeč mi je
Reactions: sad in BornSkeptic
5. apr 2015
1.489
777
113
Pa. Lahko namignete, kje je bil avto kupljen in za kateri avto pravzaprav gre.

Drugače pa kot omenjeno, težka bo, sploh 4 mesece kasneje. Pa a je mehanik iz okolice, kjer je bil avto kupljen?

oby

Fizikalc
20. jul 2008
409
142
43
Največ kar v tej situaciji narediš, da greš do pravnika, ki sestavi dopis, potem pa upaj na ugoden razplet. Vse ostalo, te bo stalo krepko več, kot je vrednost vozila, ki pa trenutno ni vozen.
Dej no, dopis komu? Kupila je rabljen avto, se vozila, to je začel srat bi se morala ustavit in takrat uveljavljat napak (kar je sicer pri fizični osebi in pri avtu za 2,5k mal težko); ne pa da ga je vozila k mehaniku, se vozila naprej in pol ko je ribnil začela gledat kake so pravne možnosti.

Največ kar se lahko naredi je nek engine swap, ker dvomim, da menjava motorja pri avtu za 2500 stane več k 2500 :) No ja, razen če se kupi nov motor na pooblaščencu, drugače pa odpad pa gremo.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
923
99
28
C3, 1.6 VTi 120. Slavni BMW motor torej, ki crkne takoj ko se odometer dotakne 200k. In tudi tu žal ni bilo drugače.
Glede mehanika : istega imam že 15+ let in ne nameravam ga še hitro zamenjati. Vse ostale dosedanje pozitivne izkušnje več kot pretehtajo v njegovo korist.

Nadomestni motor stane 1500 - 1800€ + montaža, zdaj pa računaj če se splača. In preden pljuvate po nekom, ki ga ne poznate : skrite napake se po zakomu lahko uveljavlja do 6 mesecev po nakupu avta. Tako da ne moralizirajte.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

oby

Fizikalc
20. jul 2008
409
142
43
Pa noben ne pljuva in ne moralizira, samo ti govorimo žal o realnosti kaj se lahko v tem primeru naredi. Prodajalec je fizična oseba, ti boš mogu dokazat da je on za stvarno napako vedel, on ti bo rekel da niti slučajno, da avto je, odkar je šel od njega delal b.p., da ga je imela 4 mesece predno je shodil ipd, tako da good luck.

pač ali ostalo v avtu toliko ok, da če najdeš nek motor in montažo da se potem še vedno splača ga imet, drugače pač prodaš nekretnino in kupiš neki drugega.

pač avte za take male pare - sori tolk stane kolo dandanes - se kupuje ali take ki niso problematični ali neke familiarno poznane avte.

Da pa mehanik, če je vedel da je to vti, kjer je ponavadi ketna problem, in tega ni rešil prej za jurja ampak je čakal do loma, je pa problem o zamenjavi mehankarja o čem ti gor govorijo.
Pač ropotanje pri teh motorjih je znak problema s ketno in napenjalcem... ko pa enkrat preskoči, se pa pokadi, itak.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.688
-1.171
48
Valparaiso
Pozdravljeni,

Hčerka je kupila rabljen avto (žal mimo mene) pred cca 4 meseci. Hitro po nakupu je motor pričel proizvajat čudne zvoke, katerih vzroka mehanik nikakor ni uspel odkriti. Se je pač vozila naprej, dokler se dobesedno ni pokadilo. Počena glava in tako naprej, motorja se ne splača popravljati. Nadomestni motor stane več kot je avto sploh vreden.

Zdaj pa vprašanje : kakšne so možnosti za uveljavljanje skrite napake ?
dokazat bo potrebno, da je napaka obstojala že v času nakup

pravočasno obvestit prodajalca

itd...

možnosti, po tem, kar sem prebral, so skromne

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

aljoman

Majstr
16. dec 2013
3.256
-1.412
63
Dej no, dopis komu? Kupila je rabljen avto, se vozila, to je začel srat bi se morala ustavit in takrat uveljavljat napak (kar je sicer pri fizični osebi in pri avtu za 2,5k mal težko); ne pa da ga je vozila k mehaniku, se vozila naprej in pol ko je ribnil začela gledat kake so pravne možnosti.

Največ kar se lahko naredi je nek engine swap, ker dvomim, da menjava motorja pri avtu za 2500 stane več k 2500 :) No ja, razen če se kupi nov motor na pooblaščencu, drugače pa odpad pa gremo.
Sem napisal, največ kar lahko naredi je dopis. Če se bo zaradi tega prodajalec ustrašil in najdeta neko skupno rešitev, super.
Se pa povsem strinjam s tabo, avto je vozila 4 mesece, bila z njim pri mehaniku, ki ni odkril ničesar?

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.215
3.071
113
Saj so že vse napisali, ampak po 4 mesecih je to res težko. Po drugi strani je to star avto z 200k prevoženimi kilometri. Madona saj potem si noben več ne bo upal starega avta prodajati, če te bo po 4 mesecih vsak haklal kaj se je v tem času zgodilo z avtom. Pa se strinjam, če je prodajalec vedel za napako in jo zamolčal je to svinjarija samo sigurni pa ne moremo biti, a ne?

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

luka51

Guru
16. avg 2007
15.028
6.327
113
In preden pljuvate po nekom, ki ga ne poznate : skrite napake se po zakomu lahko uveljavlja do 6 mesecev po nakupu avta. Tako da ne moralizirajte.
Ja samo skrita napaka je napaka, ki je obstajala ob nakupu in je s pregledom avta nisi odkril, prodajalec je pa vedel za njo. Čudni zvoki pa niso skrita napaka, ker jih z skrbnim pregledom slišiš. Če so se pa pojavili po nakupu avta pa... rabljen avto, ki lahko crkne 5 minut po nakupu.

• Všeč mi je
Reactions: sad

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.608
11.686
113
kod Džej-Zija
Kot rečeno, ona bo morala dokazati prodajalcu, da je vedel za skrito napako pred prodajo. Kako bo nekdo to dokazal, mi ni jasno. Ker se prodajalec lahko izgovarja, da je to nastalo v 4 mesecih novega lastništva. Ona pa mora dokazati, da to ne drži.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej