Kako deluje taxi v lj in še kje na balkanu vem vsaj enako kot ti verjemi, že 20 let nazaj sem delal na aplikaciji za dodeljavanje pozivov, pa na telematiki GPSja preko radijskih postaj (ne boš verjel, včasih ko ni bilo telefonov je osnova za dispatch bila radijska postaja). Že takrat je večina taksimetrov omogočala povezavo z GPS oz. z napravo za zajem telemetrije, v bolj razvit trgih so to s pridom uporabljali.
Glede obračunavanja po pavšalu ni tako preprosto kot ti praviš. Pavšal je eno, plačilo na poziv pa drugo. Včasih je to bilo pomembno, ker so ti za pavšali dali radijsko postajo in si imel dekoder, ki je omogočal poslušanje kanala na dispatchu. Skratka ko si imel dostop do kanala si dejansko lahko pobiral karkoli je centrala objavila, zato se je dajalo nek pavšal samo za "novice", saj se ni dalo enoznačno ugotovit kdo je poziv dejansko prevzel. Odkar smo malo bolj sodobni na ITju se pa plačuje po dodeljenem pozivu, pozive pa se razvršča delno samodejno glede na lokacijo naročnika in lokacijo taksijev. Glede na to da smo 15 let nazaj imeli v produkciji centralo v lj ki je tako delovala, nekako dvomim da se danes takega koncepta ne uporablja. Res pa da nisem več v tem poslu tako da če se je toliko nazadovalo v teh letih je edino prav da uber pospravi s konkurenco.
Prvi taksi sem imel 18 let nazaj. Ne vem na kaki aplikaciji si ti delal ampak v LJ smo vozili preko radio veze. In ker si zopet napisal nekaj trditev, ki z realnostjo nimajo nic skupnega (in to cisto slucajno o temi ki jo poznam kot lasten zep) bova sla kar po delih iz tvojega bloba (to menda ves kaj je glede na to da si delal na aplikacijah):
Kako deluje taxi v lj in še kje na balkanu vem vsaj enako kot ti verjemi, že 20 let nazaj sem delal na aplikaciji za dodeljavanje pozivov, pa na telematiki GPSja preko radijskih postaj (ne boš verjel, včasih ko ni bilo telefonov je osnova za dispatch bila radijska postaja). Že takrat je večina taksimetrov omogočala povezavo z GPS oz. z napravo za zajem telemetrije, v bolj razvit trgih so to s pridom uporabljali.
Ti si lahko razvijal tudi sistem za krmiljenje nuklearke, samo ocitno nikoli v produkcijo ni prislo. 18 let nazaj ko sem kupil karavana in zacel s prvim taxijem so vsi v LJ delali na radio vezo. Nobenih aplikacij. Sam sem imel GPSe v avtomobilih, da sem videl ce so vozniki na crno vozili med sihtom. Kar je bilo taximetrov v uporabi, niso imeli vgrajenih GPS sistemov.
Glede obračunavanja po pavšalu ni tako preprosto kot ti praviš. Pavšal je eno, plačilo na poziv pa drugo. Včasih je to bilo pomembno, ker so ti za pavšali dali radijsko postajo in si imel dekoder, ki je omogočal poslušanje kanala na dispatchu.
Povsem tako je kot sem napisal. Zdej ocitno kljub vsej modrosti, ki jo skusas deliti z nami, ne dojames, da si ti 20 let nazaj nekaj programiral, jaz pa danes za interne stevilke v LJ taxijih placujem pavsale in ne placam niti centa po pozivu. Pa voznike na vsak poziv poslje aplikacija in "centrala" ve tocno koliko pozivov si odpeljal. Ve tudi za vsak poziv, ki je bil odpeljan pa ni bil izdan racun preko davcne blagajne. Edino taxi drustvo ki je imelo kodirano vezo so bili zmajcki. Ostali so imeli nekodirane in da si lahko oddajal si moral poznati pravi subton, ki so ti ga povedali, ko si zacel vozit. Imet si moral svojo postajo in ni bilo nobenih dekoderjev razen pri zmajckih (govoriva o cca 25 avtomobilih, preden razvijes naslednjo izmisljotino da so bili takrat najvecji).
Skratka ko si imel dostop do kanala si dejansko lahko pobiral karkoli je centrala objavila, zato se je dajalo nek pavšal samo za "novice", saj se ni dalo enoznačno ugotovit kdo je poziv dejansko prevzel.
To je popolna izmisljotina. Centrala ni bila nek radio, ki je objavljala pozive in bi potem pobral kdor bi pac pobral. Ce nic drugega na tak nacin ne bi bilo kontrole kdo je kaj odpeljal (ne gre za zaracunavanje ampak tudi za morebitne pritozbe itd). Oddaja poziva je potekala takole:
Centrala: Mam Fužine, Moste, Bežigrad
33: Grad fužine, 33.
110: Preglov trg AP, 110.
24: Brodarjev trg, AP, 24.
Centrala: 110, Preglov trg 2
110: Preglov trg 2, 110.
in potem je naprej sprejemala une ki so se javljali za moste in potem za bezigrad. In ce so te dobili da si se zlagal glede lokacije si bil za 24 ur izkljucen. In ce si vseeno uletaval v zvezo si slej ali prej dobil batine. In je bil red. Taxisti nikoli po vezi niso vedeli točnega naslova kje se pobira, dokler centrala ni določila najbližjega. To je bil tudi običajen vzrok sporov, ko je kak taxist trdil, da je centrala napačno določila kdo je najbližji. In točno se je vedelo kdo je poziv sprejel. Ne pametovat o stvareh o katerih očitno pojma nimaš. Jaz tud tebi ne o varjenju piva.
Odkar smo malo bolj sodobni na ITju se pa plačuje po dodeljenem pozivu, pozive pa se razvršča delno samodejno glede na lokacijo naročnika in lokacijo taksijev.
Še ena laž. Nič se ne plačuje po pozivih, razen pri propadlem cammeotu in morda njegovem nasledniku wiziju.
Glede na to da smo 15 let nazaj imeli v produkciji centralo v lj ki je tako delovala, nekako dvomim da se danes takega koncepta ne uporablja. Res pa da nisem več v tem poslu tako da če se je toliko nazadovalo v teh letih je edino prav da uber pospravi s konkurenco.
Od taxijev, ki so 15 let nazaj delovali v LJ (očitno ste 5 let razvijali izdelek ki ga ne uporablja več nihče) so živi le še zmajčki (ne uporabljajo tako stare aplikacije), Metro (uporablja net informatiko) in City (združena Rondo in Laguna - uporabljajo net informatiko). wizija takrat še ni bilo in uporablja IT podporo ki izvira iz hrvaške.
Net informatika ima čez tudi vse večje centrale v beogradu (pa verjetno še kje) in zato je njen direktor Dejan Jefim logično aktivno delal proti prihodu ubra - ker se bo poznalo njegovemu podjetju.