Trgovine in nedeljsko delo

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.699
6.902
113
Resno me zanima zakaj so prodajalci taka priviligirana kasta. Kaj so drugačni od malega milijona neesencijalnih poklicev, ki še vedno delajo ob nedeljah in praznikih. Zdravstvo, policijo, elektro, ipd. naj bo. Zakaj ne zapremo vseh turističnih objektov, gostiln, hotelov, črpalk,... ob nedeljah in praznikih.

Te zanima še kaj?
Delal si vse nedelje in še vedno ne razumeš problema? WTF je s teboj????

Trgovci niso priviligirana kasta, ampak trgovici potegnejo za seboj še celo verigo ljudi, ki se morajo odpovedat nedelji. In sled temu bo postala norma, da so tudi nedelje delovni dnevi. In tudi, če ne ločiš operativne panoge, ki državo in družbo držijo v funkciji od faking trgovskih centrov, potem tudi ne vem kdo ti igra violino v glavi. Mogoče je samo posledica tvoje travme, da si toliko nedelj svojega življenja zapravil za službo, in se moraš maščevat ostalim iz čiste hudobije.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.525
1.926
113
na temni strani lune
Delal si vse nedelje in še vedno ne razumeš problema? WTF je s teboj????

Trgovci niso priviligirana kasta, ampak trgovici potegnejo za seboj še celo verigo ljudi, ki se morajo odpovedat nedelji. In sled temu bo postala norma, da so tudi nedelje delovni dnevi. In tudi, če ne ločiš operativne panoge, ki državo in družbo držijo v funkciji od faking trgovskih centrov, potem tudi ne vem kdo ti igra violino v glavi. Mogoče je samo posledica tvoje travme, da si toliko nedelj svojega življenja zapravil za službo, in se moraš maščevat ostalim iz čiste hudobije.

Si šel kdaj v nedeljo na črpalko? Kdaj prespal v hotelu? Si ogledal kak muzej/nastop/znamenitost v nedeljo ali praznik? Si si morda pogledal kakšno oddajo/prenos v živo na TV? Si šel kdaj v nedeljo na kosilo/večerjo, morda naročil dostavo na dom? Pa še mali milijon podobnih ne nujnih stvari se dogaja v nedeljo katere aktivmo koristimo. Zakaj tam ne moraliziramo? Aja, čustva so samo za trgovce.....ali ugasnemo in ne koristimo nobenih ne nujnih storitev ob nedeljah in praznikih ali pa ne moraliziramo. Ker ta dvojna merila vas dežurnih moralistov so smešna.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.974
1.841
113
Iskajoč brata
zakonsko je določeno, ni svobodna odločitev.... samo to vpijete...
Zakaj se bi pa ustavljali pri nedeljah in trgovcih...
Dvignimo dealvnik iz 8 na 10 ur dnevno, seveda za isto plačo, ali pa za 5% višjo.... tukaj se nobeden ne pritožuje, da je zakonsko omejeno...
Lahko bi rekli, da je zakonsko omejeno 10h, vendar pa država priporoča 8h.... kaj mislete kaj bi naredili delodajalci?

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.525
1.926
113
na temni strani lune
Dvignimo dealvnik iz 8 na 10 ur dnevno, seveda za isto plačo, ali pa za 5% višjo.... tukaj se nobeden ne pritožuje, da je zakonsko omejeno...
Lahko bi rekli, da je zakonsko omejeno 10h, vendar pa država priporoča 8h.... kaj mislete kaj bi naredili delodajalci?

Zakonska podlaga za nedelo v nedeljo pri gostincih, turističnih delavcih ipd. v ne nujnih sektorjih pa ni pomembna?

Zakaj smo se ustavili samo pri trgovcih? Drugi nimajo družin ali čustev? Vključno z kupom nujnih dežurnih služb ki so kljub nedelji ali prazniku plačane za en kur*c.

Rabiš dohtarja, policaja, elektriko, telefon, internet,.... v nedeljo ali praznik. Po vaši analogiji bi moral za vse doplačati 20 ali več %. Da ne bodo moralne sinapse vzdražene... Ker tudi to mora nekdo skrbeti da funkcionira in teče brez prekinitev. Po večini brez potrebe ali pa si je "uporabnik" sam kriv za koriščenje teh storitev...

• Objave ne odobravam
  • Všeč mi je
Reactions: jendomen in cvetka2

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.537
3.260
113
Lublana
Obišči stran

Očitno je glavni problem tu, ker nekateri mislite, da so trgovci nekoč zaradi nedelj delali po 8 ur dnevno vsak dan 7 dni v tednu. Kaj potem mislite, da so na Petrolu, ki je odprt 24/7 tam zaposleni, vsi cele dneve v službi 24/7? :valjamse:

Jaz osebno sem itak za krajši delavnik 6ur na dan in pet dni v tednu je čez glavo, še to je preveč. Raje štiri dni po 6 ur. Ampak kljub temu bi lahko bil BS odprt 24/7 ali pa trgovine...

• Všeč mi je
Reactions: BuDi in Trigger

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.699
6.902
113
Zakonska podlaga za nedelo v nedeljo pri gostincih, turističnih delavcih ipd. v ne nujnih sektorjih pa ni pomembna?

Zakaj smo se ustavili samo pri trgovcih? Drugi nimajo družin ali čustev? Vključno z kupom nujnih dežurnih služb ki so kljub nedelji ali prazniku plačane za en kur*c.

Rabiš dohtarja, policaja, elektriko, telefon, internet,.... v nedeljo ali praznik. Po vaši analogiji bi moral za vse doplačati 20 ali več %. Da ne bodo moralne sinapse vzdražene... Ker tudi to mora nekdo skrbeti da funkcionira in teče brez prekinitev. Po večini brez potrebe ali pa si je "uporabnik" sam kriv za koriščenje teh storitev...
Misliš da pri internetu, elektriki, policiji ne plačuješ več, kot če bi bile te storitve nedosegljive v nedeljo? Daj ne smeši se. Hoteli in lokali so storitve, ki jih ne moreš nadomestit med tednom. Da dahtarje in policije enačiš z trgvinami niti ne omenjam.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

kajn

Guru
5. okt 2007
2.974
1.841
113
Iskajoč brata
Po večini brez potrebe ali pa si je "uporabnik" sam kriv za koriščenje teh storitev...
seveda, ker bolezen zbira delovnik, ko udari....v nedeljo počiva...
Malo moraš ločiti med turizmom in trgovino....
Turizem je lokacijsko povezan, torej za vikende hodimo na izlete, si kaj privoščimo.... torej če bo imel zaprto v nedeljo, ne bom prišel še enkrat v ponedeljek na kosilo... kar velik izpad dohodkov za gostinstva
Kar pa v nedeljo ne kupim, lahko pa vseeno še vedno v ponedeljek ali sem pa v soboto...

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in MrDaco

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.525
1.926
113
na temni strani lune
Misliš da pri internetu, elektriki, policiji ne plačuješ več, kot če bi bile te storitve nedosegljive v nedeljo? Daj ne smeši se. Hoteli in lokali so storitve, ki jih ne moreš nadomestit med tednom. Da dahtarje in policije enačiš z trgvinami niti ne omenjam.

A to si uspel razbrati iz mojega prispevka? Ufff, poizkusi še 1x prebrati.
seveda, ker bolezen zbira delovnik, ko udari....v nedeljo počiva...
Malo moraš ločiti med turizmom in trgovino....
Turizem je lokacijsko povezan, torej za vikende hodimo na izlete, si kaj privoščimo.... torej če bo imel zaprto v nedeljo, ne bom prišel še enkrat v ponedeljek na kosilo... kar velik izpad dohodkov za gostinstva
Kar pa v nedeljo ne kupim, lahko pa vseeno še vedno v ponedeljek ali sem pa v soboto...
Bolezen OK, pa še tam je ogromno stvari katere bi lahko uredil prej ali kasneje. Kaj pa poškodbe? Zakaj si smučal, kolesaril, planinaril pa se poškodoval? Eh ja...biti doma, v temi, brez telefona, elektrike in interneta... Tam je minimalna možnost za to, da se ti kaj zgodi. Če pa se, si ponavadi sam kriv za to.
Pa vklopi sarkazem detektor ko boš to bral.

Glede turizma pa, a misliš da bo nek gost kateri je v nedeljo/praznik nekje na obisku prišel v ponedeljek oz med tednom nazaj, pa kaj kupil? In glede na obiskanost črpalk in izjemoma odprtih trgovin, stojnic ipd v nedeljo, vseeno mislim, da nek izpad dohodka je.

Moje vprašanje pa ostaja. Zakaj smo omejili samo trgovine? Kup "nepotrebnih" storitev pa ostaja. Zakaj so samo trgovci "bogi" in jih je potrebno ščititi?

Sam osebno nimam nič proti zaprtim trgovinam. Hudičevo mi je vseeno. Če je na voljo bom pa izkoristil. Črpalko, gostilno, hotel ali koncert.... Bom zaradi tega imel slabo vest? Niti najmanj. In v obmejnih trgovinah v tujini tudi prisotnost Slovencev marsikaj pove.

Če bi trgovci ugotovili, da ni ekonomsko smiselno imeti trgovin odprtih v nedeljo, bi le te ne bile odprte. Vsaj ne v neki občutni večini. Med par 10.000 zaposlenimi v tej panogi, pa ne dvomim, da bi se našlo dovolj kandidatov kateri bi želeli delati tudi v nedeljo ali praznik.

• Objave ne odobravam

zakon

Guru
16. maj 2008
9.036
964
113
toti Maribor
to je vse kul, ampak je zaprto ker tak hočejo, ne ker so zakonsko prisiljeni.
Zakaj, pa so zakonsko prisiljeni? Ker pri nas drugače ne gre. Ker pri nas je vse kar ni prepovedano, nujno. In zaposleni v trgovini niso imeli proste izbire, ampak so morali delati. Seveda za piko na i, še za isti denar. So kao koristili ure 1 za 1. Tako je to pri nas.

• Všeč mi je

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.382
968
113
Uuu en moralist se je že javil.

Če kateremu delavcu ne paše nedeljski urnik lahko vedno da odpoved in odide drugam. Kaj so pa trgovci tako posebnega v primerjavi z črpalkarji, gostinci, delavci v turističnih sektorjih,... tega pa nisem nikoli razumel.

Bi bil pa vesel tvoje razlage zakaj sem egoist in zakaj bi se moral pogodbeno javljati v trgovino? Da se boste občutljive dušice počutile bolje? Bogi, bogi prodajalci v trgovinah...
Kje ti delaš? Zakaj velika večina podjetij in javnih ustanov ne dela ob nedeljah.
Mene bolj moti, da praktično nimam možnost urejati zadev na upravnih enotah in bankah... razen če dopust vzamem.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: brane_new in BuDi

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.868
4.298
113
In zaposleni v trgovini niso imeli proste izbire, ampak so morali delati
Seveda so imeli, samo so si to delo izbrali, ravno tako kot zaposleni v zdravstvu, policiji, pri gasilcih, npr. ali v kinu, muzejih, taksi službah...

Saj vedno pišejo kako se "učitelji in medicinske sestre zaposlujejo v Lidlu" ... to je vse prosta izbira.

• Haha
Reactions: zakon

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.612
4.087
113
Kje ti delaš? Zakaj velika večina podjetij in javnih ustanov ne dela ob nedeljah.
Mene bolj moti, da praktično nimam možnost urejati zadev na upravnih enotah in bankah... razen če dopust vzamem.
Evo, če bi dodelal nedeljo bi lahko vse to opravil, ko bi imel ponedeljek prosto.
V eni prejšnjih firm sem si pred delovnim vikendom izposloval prost petek, več ni šlo, ker sva za to delo bila le dva. V vseh drugih sem lahko imel nočne in popoldanske intervencije, delovne vikende in naslednje jutro spet na delovnem mestu.