Trgovine in nedeljsko delo

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.699
6.897
113
Uuu en moralist se je že javil.

Če kateremu delavcu ne paše nedeljski urnik lahko vedno da odpoved in odide drugam. Kaj so pa trgovci tako posebnega v primerjavi z črpalkarji, gostinci, delavci v turističnih sektorjih,... tega pa nisem nikoli razumel.

Bi bil pa vesel tvoje razlage zakaj sem egoist in zakaj bi se moral pogodbeno javljati v trgovino? Da se boste občutljive dušice počutile bolje? Bogi, bogi prodajalci v trgovinah...
Koliko delovnih nedelj imaš pa ti? Resno bodi odkrit in povej!

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: jendomen in Feniks

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.976
2.535
113
... Vprašanje je zakaj bi MORALE bit odprte v nedeljo...
... zakaj bi MORALE biti zaprte v nedeljo ... (samo za to, ker je zakon.)
Najdi mi trgovca - večjega, ki hoče imeti trgovino v nedeljo zaprto!
Urnik obratovanja izbira! trgovec - v okviru zakonsko dovoljenega!
Trgovca omejuje zakon, ne delavec :)

zdaj pa kontra...
zakaj bi pa morale bit odprte trgovine ob nedeljah? bil bi vesel tvoje razlage.
edit: tehtne razloge prosim
Še enkrat: Nemec! Niamjo v cajt med tednom!

Eni nimajo privatnega življenja, ne prenesejo lastnih otrok, ne žene, stik z svetom iščejo po nakupovalnih centrih. In potem imamo to kar imamo.
In sedaj, za negativne stvari, je tu kriva v nedeljo odprta trgovina!
Ja lej, eni hodijo v nedeljo v trgovino pa so manj taki, kot jih tu omenjaš ti!

• Haha
Reactions: aljoman

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.537
3.259
113
Lublana
Obišči stran
zdj pa kontra...
zakaj bi pa morale bit odprte trgovine ob nedeljah? bil bi vesel tvoje razlage.

edit: tehtne razloge prosim
Zato, da grem v nedeljo lahko kaj kupit. Sicer meni bolj manjka 24/7 trgovina. To res pogrešam. Nekoč so obstajale. Mercator, Delikatesa, Citrus.. Super stvar, takrat sem vse nakupe opravil ponoči, v miru brez gužve...
Pa da samo to razjasnim, jaz podpiram odprtje živilskih trgovin. Ostale bedarije me ne zanimajo, tudi kar se tiče zgolj nedelje. Prav tako veliki trgovski centri zame ni potrebe, da so odprti ob nedeljah, še med tednom jih lahko zaradi mene zaprejo.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: jendomen in Gatto

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.646
5.302
113
Jaz bi delal in še veliko jih je, ki bi delali. V čem je problem? Tudi BS so nekateri 24/7 odprti pa noben ne joka. Kdor ne želi delati ponoči si najde drugo službo.
Ne razumem tega strahu pred odprtimi trgovinami ob nedeljah ali 24/7.
Običajno se najbolj razburjajo nad zaprtjem trgovin tisti, ki pa sami nikoli ne bi hoteli delati v nedeljah. So pa tudi nekateri

In seveda ste tudi taki ki bi radi delali v nedeljah, kot ti raje delaš ponoči, nekateri so tudi hoteli delati ob nedeljah zaradi nekaj večjega plačila,
kot sem pa razumel jih je pa večji del bil proti nedeljskemu delu, ali se motim?

Nič ne rečem in tudi jaz bi rad videl da bi vsaj nekatere trgovine delale tudi v nedeljah. lahko bi imeli dežurstva in bi se izmenjevale kdaj bo katera odprta vsekakor pa ni treba da je trgovina odprta do 15ih v nedeljo, čisto dovolj bi bilo 4 ure za tiste, ki jim je kaj zmanjkalo, da imajo še vedno čas skočit kupit...

Ampak naj bo tudi delo ustrezno bolje plačano in zaradi mene tudi pribitek 5% na računu za nedeljski nakup.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.699
6.897
113
... zakaj bi MORALE biti zaprte v nedeljo ... (samo za to, ker je zakon.)
Najdi mi trgovca - večjega, ki hoče imeti trgovino v nedeljo zaprto!
Urnik obratovanja izbira! trgovec - v okviru zakonsko dovoljenega!
Trgovca omejuje zakon, ne delavec :)

Še enkrat: Nemec! Niamjo v cajt med tednom!

In sedaj, za negativne stvari, je tu kriva v nedeljo odprta trgovina!
Ja lej, eni hodijo v nedeljo v trgovino pa so manj taki, kot jih tu omenjaš ti!
Normalno da morajo obstajati neke dežurne trgovine, kjer kupiš nujne stvari če ti zmanjkajo. Da pa si čez teden tako zaposlen, da ti edino nedelja ostane za nakup, to pa me ne boš prepričal. Ko že omenjaš trgovca, ki sam določa odpiralne čase, je situacija čisto jasna. Trgovec se prilagaja kupcu, in ker je kupec v povprečju idiot, pač odpira tudi v nedeljo. Ta isti kupec v 95% zahteva tudi da so odprti razni Emporiumi, Peek&Kloppenburg, Muller in podobne. Pa je res nujno potrebno, da v nedeljo plaziš tja? Ja je, če si idiot brez družine, življenja...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.699
6.897
113
Prepoved odprtja v nedeljo je neumnost.

Zakon bi moral biti obraten: za delo v nedeljo 100% dodatka k uri.
Lahko bi celo zakon določil, da v nedeljo dela le kdor hoče, v obliki nadur.
To samo pomeni, da bo trgovec teh 100% dodatka prevalil na cene, ki bo plačal potrošnik. In ne tisti ki hodi v nedeljo tja, ampak vsi. Kar ni Ok. Naj se nedeljski robi obračuna 50% pribitek in da vidimo tiste "ta jače" kako bodo še vedno cepetali med policami.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: jendomen in Feniks

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.804
3.400
113
To samo pomeni, da bo trgovec teh 100% dodatka prevalil na cene, ki bo plačal potrošnik. In ne tisti ki hodi v nedeljo tja, ampak vsi. Kar ni Ok. Naj se nedeljski robi obračuna 50% pribitek in da vidimo tiste "ta jače" kako bodo še vedno cepetali med policami.
Tisti irtak kupujejo na bencinskih. ;) Pa še tam očitno bolj bogo, glede na to, da so skozi neke akcije in so potem cene precej podobne trgovinskim.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen in MrDaco

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.525
1.926
113
na temni strani lune
Koliko delovnih nedelj imaš pa ti? Resno bodi odkrit in povej!

7 let kazinoja in skorajda 20 let operativnega dela v zaporu (ne uprava, operativa). Realno imam morda 1 nedeljo mesečno prosto. Še kaj?
Mi pašejo vikendi, prazniki ipd. v službi? Ne, ne pašejo mi. Imam pa opcijo spisati odpoved in oditi kadarkoli mi bo preveč.
Imam sicer še 2 podjetji. Sicer tam je narava dela malce drugačna in lahko sam prilagajam št. ur in časovnica ni točno določena, moja prisotnost pa ni nujno potrebna (projektno in svetovalno delo ter koordinacija).

Resno me zanima zakaj so prodajalci taka priviligirana kasta. Kaj so drugačni od malega milijona neesencijalnih poklicev, ki še vedno delajo ob nedeljah in praznikih. Zdravstvo, policijo, elektro, ipd. naj bo. Zakaj ne zapremo vseh turističnih objektov, gostiln, hotelov, črpalk,... ob nedeljah in praznikih.

Te zanima še kaj?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.804
3.400
113
Čisto tako za osvežitev spomina:
- leta 2003 smo volilci na predhodnem posvetovalnem referendumu s slabih 58% (256.461) ZA od vseh sodelujočih odločili, da se trgovine v nedeljo zaprejo; kar bi po današnjih pravilih pomenilo, da kvorum ni bil dosežen;
- leta 2020 - torej po 17 letih od izražene volje volilcev, ki se po mnenju pravnikov mora spoštovati v kolikot ne gre za kakšne nesprejemljive stvari, je bil sprejet zakon o zaprtju in velika večina je ploskala.

Koji k.rac sedaj to vlečemo iz naftalina. Predlagajte spremembo zakonodaje, ampak glede na to da je Mariča & co. lepo tiho, lahko upravičeno smatramo, da velikim tako stanje ustreza.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.983
10.118
113
MB
Jaz bi delal in še veliko jih je, ki bi delali. V čem je problem? Tudi BS so nekateri 24/7 odprti pa noben ne joka. Kdor ne želi delati ponoči si najde drugo službo.
Ne razumem tega strahu pred odprtimi trgovinami ob nedeljah ali 24/7.
ma saj pa veš, v komunizmu smo pač vsi enaki.

nimaš ti kaj delat, če na kloju tak rečejo.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.537
3.259
113
Lublana
Obišči stran
Običajno se najbolj razburjajo nad zaprtjem trgovin tisti, ki pa sami nikoli ne bi hoteli delati v nedeljah.
Kdo se najbolj razburja nad zaprtjem trgovin jaz res ne vem. Mene zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah ni neki razburilo, ker so se zame že itak prezgodaj zaprle in v nedeljo nikoli nisem šel v trgovino. Razen morda takrat, ko so nekatere še delale 24/7 in sem verjetno celo šel kakšno nedeljo ponoči v šoping, ne vem, se ne spomnim več.
In seveda ste tudi taki ki bi radi delali v nedeljah, kot ti raje delaš ponoči, nekateri so tudi hoteli delati ob nedeljah zaradi nekaj večjega plačila,
kot sem pa razumel jih je pa večji del bil proti nedeljskemu delu, ali se motim?
Nekateri nimamo problema z delom ob nedeljah, sem nekoč bil v gostinstvu nekaj let. Delal praktično vse vikende z nedeljam vred. Sem bil pač frej med tednom, kakšen torek, sreda..različno. Fajn, ker lahko marsikaj opraviš kar sicer z "normalno" službe med tednom ne moreš.
Nič ne rečem in tudi jaz bi rad videl da bi vsaj nekatere trgovine delale tudi v nedeljah. lahko bi imeli dežurstva in bi se izmenjevale kdaj bo katera odprta vsekakor pa ni treba da je trgovina odprta do 15ih v nedeljo, čisto dovolj bi bilo 4 ure za tiste, ki jim je kaj zmanjkalo, da imajo še vedno čas skočit kupit...

Ampak naj bo tudi delo ustrezno bolje plačano in zaradi mene tudi pribitek 5% na računu za nedeljski nakup.
Kot rečeno zame nedeljsko odprtje do 15h ali še manj, ne pride v poštev, to je brez veze. Morala bi pa biti kakšna samopostrežna 24/7, vsaj Ljubljana bi to morala imeti.
Za popoldansko, sobotno, NEDELJSKO in nočno delo se že po zakonu dobi dodatek.
Mimogrede si za, da se 5% pribitek na računu za nedeljsko delo doda tudi na bencinskih servisih, gostinskih lokalih, dostavi hrane (wolt), RTV, električni energiji, lekarnah...? In tudi, če bi dodali teh 5% pri računu, saj ti je menda jasno, da jih ne bi dobil delavec?