Trava

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
1.962
812
113
če na 10 let stari travi želim izvesti naslednje operacije:
- mahex (za škarpo v senci mam dober meter mahu)
- prezračevanje
- gnojenje
- dosejanje (vrgel bi novo seme kar čez vse - imam par praznih/slabših lis).. ne bi ravno "vkopaval" semena.
"Oranje" in dodajanje neke nove zemlje ni v planu (recimo, da je parcela še vedno dost ravna)

Kakšen bi bil najbolj optimalen vrstni red? in kolk časa vmes?

moja logika - za prvi dve sem skor siguren, da sta prav:
1. mahex (ostanke ročno odstranim)
2. prezračevanje
3. sejanje / 4 gnojenje (koliko časa vmes? mi bo gnoj "požgal" mlado travo?)
3. gnojenje (pred prvim resnim dežjem) / 4 sejanje (koliko časa vmes? v tem času mi bo plevel in vse sranje že pognalo in nova trava rasla slabše?)

tnx
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.192
1.809
113
Pognojiš lahko delno že pri prezračevanju, oz že zdaj (ne vem kako gnojilo imaš v mislih). Travo boš sadil ob koncu aprila ko bo zemljina dovolj topla, da ti pride kaj ven.

Glede mahu...sigurno se bo pojavljal nazaj..ga boš moraš bolj redno čupat ven. Bostevno je, da ko boš kosil travo, da je ne kosiš na prekratko..na tak n ačin trava duši nižje rastlinje (kr mah je), da se ne more tako razraščat (se pravi imaj kosilnico na sredinski nastavitvi višine košnje..oz. eno stopnjo više).
 
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
1.962
812
113
gnoj - "umetni".. moram pocakat dež, da ne požgem vsega

prezračil sem že - počez... naslednjič še "po dolgič" (pač vedno delam "karo")

sajenje trave - hvala.. topla zemlja.. ima smisel :)

mah - trave tam skoraj ni.. bom spucal aprila, posejal novo travo in upal, da bo trava prej zrasla kot mah

višino košnje imam pomoje na sredini.. že zaradi poletne vročine, da ne poberem prenizko. višek sezone kosim na 7-10 dni.. "ročno oz. na lastni pogon" - nimam robota
 

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
532
82
28
Umetni gnoj predlagam NPK, pred dežjem drugače ti bo šel N v zrak.

Travo lahko tudi pred dežjem poseješ lahko hrakti z NPK, nič ne bo semenu. Razen če boš pretiraval.

Mah, lahko probaš z apnenjem, to se dela jeseni pozimi ko ruša miruje. Če bi pa rad sedaj delal, pa predlagam apneni pesek. Dela bolj pošasi ampak ne požge. Medtem ko apno lahko Ph na hitro spremeni, kar ni OK. Pa ph prej preveri z listkom za ph, v kaki kmetiski štacuni jih dobiš, če je v tem težava da maš prenizek ph. Vprašej za apno v granulatih, lažje je dozirati kot zidarsko apno. Manj se praši.

Trava ti ne bo prerasla maha, tega moraš odstranjeavti zatirati, apniti. Pa ne bo šlo tko enostavno v 1 letu se mi zdi.

Prezračevanje in sejanje trave lahko izvedeš hkrati. Ker semem moraš plitvo vkopati v rušo. Pa ko novo seme trava pride ven moaš staro travo pokositi da stara trava mlade trave ne uniči, ker stara trava že ima korenine in hitreje raste in z amlado zmanjka sonca.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.325
953
113
Jaz sem tudi mah odstranjeval, sicer ni bilo še tako grozno, ampak je od vseh ukrepov še najbolj pomagal kremenov pesek. Tega sem potrosil kar nekaj deset žaklov. Seveda tudi kombinacija gnojil, odstranjevalca mahu, zračenje in košnja. Ampak dokler nisem začel redno sipati kremenove peske, saj imam precej ilovnato, so bili vsi ukrepi bogi. Se pa kar iztrosiš za vse "preparate", če želiš lepo travo...
 
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Car

POSTman
4. avg 2007
8.314
1.185
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Jaz sem obupal. Trava je na senčni strani hiše, kjer ni tudi sekunde sonca. Vsi ukrepi so bili zaman, zato sem se vdal v usodo. Sicer ne izgleda najlepše, ampak ne mislim se borit z mlini na veter. Sosed, več čas prekopava, gnoji, uporablaj sto nekih pripravkov, grabi, celo odstanil je vse skupaj nekajkrat in vse presejal, ter na novo posejal, pa ni uspeha, tako da razmišljam, da bi enostavno položil tlakovce.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.221
4.701
113
Mah je lepo zelen pozimi, poleti pa tako ali tako zrastejo druge rastline in mah prerastejo. Le prenizko ne smeš kositi. Nekatere od teh rastlin so celo podobne travi :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.325
953
113
Se strinjam, tudi jaz se ne mečem na zobe. Se ustavim na neki točki. Ampak, če ne bi vložil nič truda, bi imel samo še blato. Na eni strani imajo otroci poligon, na drugi pa kokoši... :zardelalter:

Pa na enem delu sem pustil zvončke, ki jih kosim zelo pozno, pa spominčice... In tam pozno prvič kosim in se potem tudi trava bolj pozno pobere...
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
1.962
812
113
ma je fajn imet lepo travo.. budget za vsako leto je nekih 50-100€ (tko da do 500 je se kar nekaj rezerve). letos kupil gnpj (50€ - bo za 2x), ter 3 skatle semena (30€). kremencev pesek sem v preteklosti res zmetal - nekega efekta (razn, da smo ga v hiso prnesli) niti nisem opazil.. ce prav razumem "golf logiko" - more bit itak zmesan z zemljo in ne potrešen na vrhu.. tist je tko..