Tisti ki ste pljuvali stardecovo "kislico"...

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
čestitke ata za medalje! da si fajn vinogradnik ni blo nikol sporno
wink-1.gif
 

drmr

Pripravnik
27. feb 2009
379
0
16
dolenska
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Današnji cviček je pač povzel ime po tistem starem cvičku, ki ga omenjaš. Včasih so ljudje na dolenjskem temu vinu pač tako rekli, ker so skupaj zmešali vse grozdje kar so ga imeli pa še kakšno jabolko so zraven zmešali. Ta pijača je bila zvarek vsega sadja kar ga je kmet imel. Nekaj so morali pit. Včasih ni bilo kokakole, oranđade in podobnega sranja. Ljudje so pač naredili pijačo iz sadja in po večini je bila ta pijača kisla ker ni bila dobro in prav skladiščena. Ta pijača je ciknila. Cik je napačno vretje. Ampak stari ljudje se niso s tem kaj dost ukvarjali, važno da so se odžejali in potem imel lepo.
Dnašnji cviček nima s tem nobene zveze, razen tega, da mu je enako ime pa da je narejen iz več sort grozdja, današnji vinarji pa danes to pridelujejo/mo strokovno.
Res je nekoliko kislejši, ker je to suho vino in ker ima ta sorta grozdja pač več kislin. Ampak to ne pomeni da je zato zanič.
Enako kot bi trdu, da je eno pivo zanič, ker je bolj grenko, drugo pa je dobro ker ni tako grenko. Stvar okusa.
In več kot očitno veliko ljudem okus cvička odgovarja, sicer ne bi bil tako popularen.

Mene zanima kdaj bo dan "odprtih vrat"pa če ga kej prodajaš?Sm slišau de je cvičik taku zdrav da ga bojo začel na recept dajat.Ne to je blo mau za hec,res me zanima če se ga da kej kupit pa kašna je cena.LP
zmaga.gif
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
@all
cviček vino, pridobljeno iz mešanice grozdja (v pravem razmerju): modre frankinje, žametne črnine, kraljevine in rizlinga. Kar je ostalo notri namešano (šmarnica, kern...) ni cviček.
Žal pa sem pozabil pravo razmerje (je že dolgo kar sem se nehal ukvarjati z kletarjenjem). Prav tako je določena barva in stopnja alkohola (8,5~9% VOL).
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.378
2.026
113
Šmarnica v cvičku nima kaj iskat. Verjetno so tile alter poznavalci pili kakšno vino vaškega strica, ki jim je ponudu glaž vina in jim reku, da je to cviček. Ni vse cviček kar je rdeče barve. In tudi dober ter zdrav cviček ni vsako dolenjsko rdeče vino.
Sicer pa v grobem velja da naj bi blo razmerje grozdja za pripravo cvička nekako takole:
- Žametne črnine nekje 45%
- Modre frankinje 30%
- Kraljevine 15%
- Laški rizling 10%
Ni pa to razmerje strogo zabetonirano pravilo in tudi nekatere druge sorte kot so; zeleni silvanec, štajerska belina, bela žlahtnina itd... se lahko še mešajo zraven. Zato pa je cviček posebnež, ker z kombinacijo vseh teh sort grozdja lahko zvariš nek koktejl odličnega vina. Pri drugih sortah vina imaš eno vrsto grozdja in je to vino nekako vsako leto enako. Pri cvičku pa lahko eksperimentiraš in tako narediš vino, ki je vsako leto drugačno in po svoje zanimivo. Res pa je, da v cvičku ne sme prevladovati neka izrazita aroma.

@drmr
Z prodajo mojega vina je pa tako.
Prodajam ga, vendar imam že stalne kupce, ki redno kupujejo moje vino in je že v naprej prodano. Lanski letnik je sicer odličen letnik, vendar ni bil ravno obilen, zato se bojim, da mi ga bo prehitro zmanjkalo. Sicer je pa zmeraj tako. Kadar je količine manj, je pa kvaliteta boljša. Razen seveda, če ni količine manj zaradi toče ali bolezni trte.

Aja še to
Cviček mora imet od 8,5 pa do 10% alkohola.
 
Nazadnje urejeno:

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
je ša to si pozabu povedat, da eni mal pošmuglajo, da je alkohol v predpisanih okvirih. sicer pa ko je dan odprtih vrat so razlike take da tut verjamem, da je komu cvili zanič. spiješ glaž al pa liter slabga pa se ga ogibaš pol ko hudič križa. en je bil tolk žveplan da sem ga pol skrivaj vn plunu da neb užalu vinogradnika, kaj čš
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.378
2.026
113
Veš kako je s temi cvičkarijami.
Kdor pripelje svoj cviček na take prireditve mora vino bolj žveplat, da to vino sploh prenese transport, temperaturne razlike itd...Vino je živa stvar in zelo delikatna za vzdrževanje kondicije. Na take prireditve, kot je cvičkarija, bi se moralo prinest vino vnamprej že kak mesec al pa še več, da se vino ustali in umiri. Vsi pa vemo, da se na te prireditve vino v nekih posodah prinese, tik pred žurko, pol pa za silo ohladi in servira. Takšno vino je "ubito" in ni to kar bi moralo bit. Zares dobro vino je tisto, ki ga v kleti natočiš direktno iz cisterne v kozarec.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.378
2.026
113
Ne. Uporabljamo možgane.
Veš, to je nekaj kar bi ti moral imet v glavi namesto vakuma.
 

drmr

Pripravnik
27. feb 2009
379
0
16
dolenska
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Mene pa zanima če bi se vseeno dalo dobit kake 10 litrov tvojega cvičaka. Sej ga nebi pili, mi bi ga doma meli za solato mešat.
Tako solato bi še jast jedu.
rolleyes-1.gif
 

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
ne mislu sem tist,k greš od zidance do zidance, pol transport odpade. kukr da bi pršu do tvoje, bi dal ti kuj eno majolko, mal bi spil pa šli pol do soseda in pol naprej. u gadovi peč poznajo to,vsak let ma en del dan odprtih vrat in pol čez dan obredeš vse lokalne zidance
smile-1.gif
 

drmr

Pripravnik
27. feb 2009
379
0
16
dolenska
Citat:
Uporabnik Shipman pravi:
ne mislu sem tist,k greš od zidance do zidance, pol transport odpade. kukr da bi pršu do tvoje, bi dal ti kuj eno majolko, mal bi spil pa šli pol do soseda in pol naprej. u gadovi peč poznajo to,vsak let ma en del dan odprtih vrat in pol čez dan obredeš vse lokalne zidance
smile-1.gif
To bi bla pa kar lepa ekskurzija
zmaga.gif