Terjatev za neplačan račun izpred slabih 3 let?

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Sploh ne vem od kdaj bi naj bil neki račun neplačan internetnemu ponudniku (ker nič ne piše na prejetem dopisu, samo položnica je zraven), zato sem klical podjetje, ki je zastopnik ponudnika za izterjavo dolgov pri strankah. Ta mi pove, da je račun iz sredine leta 2008??? In zakaj nisem dobil od takrat pa do sedaj nobenega opomina ali kako drugačno opozorilo glede tega? Zakaj mi sam ponudnik ni poslal računa oz. opomina? Račune plačujem redno, zato mi je prav sumljivo, od kod jim ta dodatni znesek?

Ali je kakšna pravna časovna omejitev glede terjatve izpred slabih 3 let, in zakaj niso prej poslali kakšnih opominov ali podobnega? Valjda ne bi čakal z opominom 3 leta in ga potem v najslabšem primeru skupaj z obrestmi plačal?

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Tovrstne terjatve zastarajo po 2 letih. Odpiši jim, da je terjatev zastarala ter da se jim zahvaljuješ za dopis, ker ti je ravno zmanjkalo WC papirja.
smile-1.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
na http://t-2.rula.net imaš kar nekaj takih zgodbic, a si mogoče menjal naslov prebivališča kaj v tistem obdobju?

Drugače pa če gre res za neupravičeno izterjavo, bi se jaz recimo pri APEKu in tržnem inšpektoratu pozanimal, če lahko kaj ukrepajo, ker izgleda kot da zaradi njihovega nespobnega računovodsta (tudi o tem si lahko precej prebereš na tistem forumu) ta kratko povlečejo uporabniki.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Alko_man pravi:
Sploh ne vem od kdaj bi naj bil neki račun neplačan internetnemu ponudniku (ker nič ne piše na prejetem dopisu, samo položnica je zraven), zato sem klical podjetje, ki je zastopnik ponudnika za izterjavo dolgov pri strankah. Ta mi pove, da je račun iz sredine leta 2008??? In zakaj nisem dobil od takrat pa do sedaj nobenega opomina ali kako drugačno opozorilo glede tega? Zakaj mi sam ponudnik ni poslal računa oz. opomina? Račune plačujem redno, zato mi je prav sumljivo, od kod jim ta dodatni znesek?

Ali je kakšna pravna časovna omejitev glede terjatve izpred slabih 3 let, in zakaj niso prej poslali kakšnih opominov ali podobnega? Valjda ne bi čakal z opominom 3 leta in ga potem v najslabšem primeru skupaj z obrestmi plačal?

No, če gre za račun iz leta 2008, je terjatev zastarala 31.12.2009 = do tega datuma bi moral ponudnik zoper tebe vložiti predlog za izvršbo, s katerim bi pretrgal enoletni zastaralni rok, ki začne teči po koncu naslednjega koledarskega leta v katerem je bil izdan račun.
5. točka 1. odstavka 335. člena OZ (storitev zagotavljanja dostop do medmrežja).

Nisi pa dovolj natančno povedal kaj si dobil? Če prav razumem, si dobil samo opomin ponudnika, da poravnaš.
Mirno lahko zavrneš račun, da je terjatev zastarala.

Malo več podatkov bo potrebnih.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Tovrstne terjatve zastarajo po 2 letih. Odpiši jim, da je terjatev zastarala ter da se jim zahvaljuješ za dopis, ker ti je ravno zmanjkalo WC papirja.
smile-1.gif

Netočno, zastaralni rok je 1 leto, vendar zastaranje prične teči z začetkom naslednjega koledarskega leta. Teoretično bi lahko bilo 2 leti za račun iz 01.01.2008, ki bi zastaral dne 31.12.2009.

Glede nasveta pa točen odgovor, odpisati "ne gnjavi". Ali pa sploh ne odpisati.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
na http://t-2.rula.net imaš kar nekaj takih zgodbic, a si mogoče menjal naslov prebivališča kaj v tistem obdobju?

Res je, da sem nekdaj v tistem času menjal naslov (se točno ne spomnim kdaj), ampak tisti naslov je naslov mojih domačih in so mi vso pošto, če je slučajno prišla na tisti naslov posredovali. Ampak ni bilo nič do danes... Baje ni bil plačan en mesečni obrok.

Nisem prebiral celotnega foruma na zgornjem linku, skratka sklepam iz vaših odgovorov, da imam pravico neplačati to terjatev?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ne rabiš prebrati zunanjega foruma, že panoramic ti je povedal.

Ne plačati.

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
523
18
18
Citat:
Uporabnik Alko_man pravi:

Sam tko eno vprašanje... A je slučajno ''zastopnik za izterjavo dolga'' zavarovalnica?

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ne, to je podjetje Studio Directa. Je že nekaj postov na spletu o tem...

Bi bila kakšna razlika, če bi bila zavarovalnica?

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
523
18
18
Če bi bil upnik zavarovalnica...

Danes bi se ti seveda fajno zdelo, ker si ugovarjal zastaranje in ne bi plačal dolga...Kul, zadeva je pač zastarana in ti jo po zakonu ni potrebno plačati...
cheer.gif
Nato pa se čez 5 ali 10 let zgodi, da bi nujno potreboval kredit... Krediti imajo banke zavarovane pri zavarovalnici (v primeru da nisi lastnik nepremičnine in bi lahko z njo jamčil za plačilo) kateri ti še vedno dolguješ neko staro zadevo (na katero do takrat vrjetno že pozabiš). Ker ti zavarovalnica zaradi dolga ne zavaruje kredita, se lahko zanj zato obrišeš pod nosom. Obstaja sicer možnost da dobiš kredit - seveda pa v tem primeru plačaš stari dolg skupaj z zakonskimi zamudnimi obresti (kar po 5-10 letih lahko kar nekaj nanese...).

Pa tudi v tvojem primeru se lahko zgodi da ''Studio Directa'' vloži izvršbo zoper tebe... Takrat se pazi, da v zakonskem roku podaš ugovor glede zastaranja, ker drugače zadeva postane pravnomočna pa boš moral poravnati dolg...Pa pri ugovoru ne pozabi na plačilo sodne takse, drugače ti ga sodišče lahko zavrne...

U glavnem upam da rešiš zadevo brez kakih komplikacij in dodatnih stroškov...
nahrung002.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
tut če je upnik zavarovalnica tut za njo velja zakon in stvar zastara kaj misliš da oni hranijo 10 let stare terjatve, ki zapadejo
bonk.gif
oni nimajo stvari za tekoče leto urejenih. Kar se tiče zavarovanja kredita pa pokasirajo 500+ ojrov na kredit in se niti ne ukvarjajo s kakimi propadlimi terjatvami

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
523
18
18
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
tut če je upnik zavarovalnica tut za njo velja zakon in stvar zastara kaj misliš da oni hranijo 10 let stare terjatve, ki zapadejo
bonk.gif
oni nimajo stvari za tekoče leto urejenih. Kar se tiče zavarovanja kredita pa pokasirajo 500+ ojrov na kredit in se niti ne ukvarjajo s kakimi propadlimi terjatvami

Tud deset let stare terjatve se vidijo ja...
uf-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ampak zakonsko so zapadle. In sedaj mi nekaj razloži. Se bo zavarovalnica odrekla cca 1000 evrom za zavarovan kredit?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Čisto odvisno kašen dan ima tisti, ki odobrava zavarovanja. Verjemi mi, če mu najprej v glavo skoči, da je našponal to zavarovalnico, da bo tip šel še malo okoli preverjati... Lahko tudi bonitete pregleda (bančne, če si porok, etc etc) in če oceni da je tveganje preveliko se raje odreče denarju...

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
523
18
18
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
ampak zakonsko so zapadle. In sedaj mi nekaj razloži. Se bo zavarovalnica odrekla cca 1000 evrom za zavarovan kredit?

Recimo, da si Janezu pred nekaj leti posodil 500 EUR ki ti jih še ni vrnil, pa pride jutri k tebi če mu posodiš še 500 EUR...Zagotovo mu jih boš posodil ane?

Zavarovanje kredita pa je odvisno od možnosti, da bo kreditojemalec vzeti kredit tudi vrnil...Če imaš nepremičnino seveda ni problem, ker z njo lahko zavaruješ kredit. Če pa nimaš nepremičnin, pa seveda zavarovanje zavisi od tvoje kreditne sposobnosti (višina in stalnost osebnega dohodka) ter seveda riskantnosti, če boš ta kredit vračal... Če se vidi, da imaš še odprte neporavnane obveznosti se seveda šteješ za mnogo bolj riskantnega kreditojemalca...

Za ostale sicer nevem, ampak sam stremim k temu, da nisem komu karkoli dolžan...Pa naj bo to zavarovalncia, kolega al pa mehanik... Dolg skušam poravnati takoj in ne računam na npr. zastaranje oz. kako drugo pravno omejitev...

Za konkreten primer avtorja teme ne vem kako je potekal ''postopek'', vendar je bil pred zastaranjem terjatve skoraj zagotovo že obveščen o neplačanem računu... Najprej s strani upnika ter nato še s strani agencije za ''izterjavo''.

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
seveda se ne da primerjati mojega denarja, ki ga posojam janezu in pa zavarovalnico, kjer zavarovanja kreditov spada med njeno poslovno dejavnost. Poleg tega je že zavarovala država kreditojemalca, kateremu mora ostati po plačilu pologa minimalna plača in pod to mejo ne morejo ne banke ne zavarovalnica.

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
523
18
18
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
seveda se ne da primerjati mojega denarja, ki ga posojam janezu in pa zavarovalnico, kjer zavarovanja kreditov spada med njeno poslovno dejavnost.

Točno sem vedel, da boš to napisal...Ampak kakorkoli gledaš, princip niti ni toliko različen...Če ti nekdo nekaj dolguje, ne posluješ več z njim!!!