Stari posnetki v HD

  • Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Izvedi več...

kwa1

Pripravnik
12. jul 2013
246
0
16
#2
Živijo,

imam par VHS kaset z kar dobrim posnetkom. Razmišljam, da bi to dal na DVD, oziroma pretvoril v MP4 ali MKV....to je vse OK, mi je jasno...

....kar nekaj starih filmskih uspešnic obstaja v 16:9 formatu in v FULL HD resoluciji ali celo BluRay kvalitet...boljša slika kot takrat ko smo gledali v kinu a da ne govorim o domačih videorekorderjih...čistejša slika, barve močnejše in bolj ostre....

Zdaj pa vprašanje za poznavalce....a se to da doma z kakim programom delat al gre to vse studijsko oziroma niti ne vem kako? A bi lahko jaz doma teoretično dal VHS v nek digitalen format in ga nato nekak v HD kvaliteto pretvarjal...?

Hvala!
 

Steve

Fizikalc
13. avg 2007
7.817
3
38
#4
Nevem kak tocno imas v mislih, ampak na vhs niti v teoroji ne mores imet hd kvaliteto ali vsaj blizu tega
 
17. jan 2014
1.116
2
38
#6
Upoštevaj, da ima VHS pal ločljivost 576x335, ti bi pa rad iz tega naredil 1920x1080. Tako da bo vse skupaj bolj ena žalost.

Filmske uspešnice v HD pretvarjajo direktno s filmskega traku. Pa ne s kopij, si so jih pošiljali v kinodvorane, ampak z masterja. Tukaj je ločljivost lahko celo višja kot pri Full HD. Potem pa še digitalno sprocesirajo sliko, da je bolj všečna.

Za digitalizacijo VHS kaset rabiš video capture device. Lahko takšno, kot jo je linkal predhodnik, ali pa če se ti kje valja kakšen analogen TV tuner, ki ga povežeš na RF izhod videorekorderja. Zajemaš pa potem lahko tudi z VLC-jem.
 
5. avg 2011
615
1
18
Okolica Ormoža
#10
Iz VHS kvalitete v HD ne bo šlo ne doma, ne nikjer drugje. Enostavno ni dovolj podatkov oziroma pikslov na razpolago in ni programa, ki bi te piksle "ustvaril" iz nič (mogoče obstaja kakšen profesionalni program, ki ustvari kakšen približek, to je pa tudi vse). Možno je le spraviti posnetke v digitalno obliko in potem posnetek shraniti na DVD ali ključek oziroma disk. Te pa takšen izviren posnetek nekako bolj realno "popelje" v preteklost, kot če bi poskušal nekaj umetno dodajati.