sončna elektrarna

Andrej.Enej

Zelenc'
14. jul 2026
7
10
3
Vsaj toliko moraš spremljat, da se ti ne ugasne in to ugotoviš, čez mesec dni pri računu.
To pa spremljam 1 x tedensko, ampak samo, če "še dela" (preko appa MySolarEdge).
Drugače so me pa iz podjetja, ki mi je montiralo SE, enkrat že klicali, da nekaj ni OK. Ja, sem se spomnil, da smo menjali router, smo menjali geslo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.212
9.396
113
Potem pogledas večkrat kot jaz, npr... Iz izkusenj, poglej se layout za par mesecev skupaj, da vidis ce vsi paneli delajo. Meni je enega toca zbila, bogve, koliko casa ni delal, pa nisem porajtala.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.212
9.396
113
Mojega se ni videlo. Videl je sele vzdrzevalec, ko je gor splezal. Pa enkrat je enega nekaj skurilo in ga je SE odklopila. Tu ni bilo mehanskih poskodb na zgornji strani, v layoutu se je pa videlo.

Pac, ne vzami narobe, en nasvet. Zdaj res 1x/mesec ali pa 2 grem v app in to pogledam. Tudi danes sem usput, ko sem sla pogledat tele podatke za Utisevalca. Kljukica...

Res pa je, da imam zeljo, da mi vse masine belezijo in shranjujejo vse sort podatkov. To ne pomeni, da jih gledam vsak dan. To je menda jasno... Jih pa lahko... Razhajanje med dejanskimi merjenimi podatki in filingom, kako nekaj je, je ponavadi galakticno, ne arbitrarno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.659
4.913
113
Ne... Solaredge ne posilja nikakrsnih obvestil za nic.
Pošilja vzdrževalcem oz., tistem ki imajo za vzdrževalski način pravice (načeloma tisti ki so montirali, ker rabijo te pravice da vse nastavijo ko postavljajo SE) ... sedaj kaj oni naredijo s temi maili je pa stvar teh ki so ti montirali SE. Če jih preusmerijo v spam, potem je logično da te ne bo noben poklical da imaš težavo.

Meni kitajski inverter za balkonsko SE pošilja opozorila (preko oblaka), pa še tolk tečni so da se jih ne da ukinit. Vsak dan dobim recimo AC undervoltage, pa DC too low (10x na dan) ... ja logično če sem fizično preko pametne vtičnice/stikala zaprl/prekinil AC zato da se ti (inverter) sredi noči ne spomneš mi praznit baterije (kar se je zgodilo/dogajalo). Da je DC too low je pa tudi logično če mi baterija upravlja zero export in če ni porabe ali pa je stanje baterij prenizko se kdaj tudi izkjuči oz. gre po enačbi za moč tok toliko nizko da očitno na inverterju sproži opozorilo za nizko napetost.

Sam imam vse itak pod HA nadzorom, in tudi avtomatiko za opozorila če se zgodi kaj čudnega. Nekaj je pa tudi avtomatika tipa "nekaj ni ok, restartaj napravo" ki vedno deluje oz. če nebi, potem bi vedel da je nekaj narobe fizično.

Andrej.Enej

Zelenc'
14. jul 2026
7
10
3
Pošilja vzdrževalcem oz., tistem ki imajo za vzdrževalski način pravice (načeloma tisti ki so montirali, ker rabijo te pravice da vse nastavijo ko postavljajo SE) ... sedaj kaj oni naredijo s temi maili je pa stvar teh ki so ti montirali SE. Če jih preusmerijo v spam, potem je logično da te ne bo noben poklical da imaš težavo.
Točno tako, zato so me iz podjetja, ki mi je montiralo SE, opozorili, da nekaj "ne štima", da ne dobijo podatkov (v mojem primeru je sicer šlo za zamenjavo gesla na routerju, inverter ni več komuniciral z omrežjem)