sončna elektrarna

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.582
8.726
113
Danes sem se pogovarjal s sosedom, ki se je pri suncontractu pustil napizdit, o prodaji stare elektrarne, ter montažo nove močnejše z baterijskim hranilnikom ter doplačilom 8k in seveda izgubi netmeteringa. Staro je sicer imel malo premajhno zato so ga zvabili z novo ponudbo. Konec leta dobil poračun 500 eur. Letos položnice januar 300 eur, februar 200 eur itd...Hiša na novo izolirana novembra lani. Zato bi v grobem morala stara začet zadostovat. Lepo so ga.....
Prepričan sem, da narobe obračunavajo, oziroma mu izklapljajo elektrarno ko je cena v minusu, namesto, da bi baterijo takrat polnili. Nekaj je generalno fucked up.

• Haha
Reactions: sajkek

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.317
1.055
113
Danes sem se pogovarjal s sosedom, ki se je pri suncontractu pustil napizdit, o prodaji stare elektrarne, ter montažo nove močnejše z baterijskim hranilnikom ter doplačilom 8k in seveda izgubi netmeteringa. Staro je sicer imel malo premajhno zato so ga zvabili z novo ponudbo. Konec leta dobil poračun 500 eur. Letos položnice januar 300 eur, februar 200 eur itd...Hiša na novo izolirana novembra lani. Zato bi v grobem morala stara začet zadostovat. Lepo so ga.....
Prepričan sem, da narobe obračunavajo, oziroma mu izklapljajo elektrarno ko je cena v minusu, namesto, da bi baterijo takrat polnili. Nekaj je generalno fucked up.
Pa sej edn (mogoce celo tvoj sosed) je na FB dajal slike poloznce in tud jamral da mu ne gre skup in je dobil od SC odgovor naj se obrne na njihovo podporo.. ki pa je hmmm..
Kdor je po dveh letih “inovativnega mutenja” se vedno ostal tam - si je sam kriv.. da gres pa pri njih se eno SE nardit si pa res ze velik (slepi) zagovornik..
Sam sem odsel (ob prvi “inovativnosti”), ko so hoteli mi prodat skatlico za upravljanje..

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.317
1.055
113
Potem jih ima več take probleme, ker on nima FB profila.
Tole je objavljeno bilo.. ce pogledas cist spodaj ima 973kWh narejenega, 659 porabljenega, potem ima 57€ nekih bonus viskov, ampak istocasno ma pa racun za elektriko 133€ (brez ddv)..
Kar sem mal bral debato - nej bi manjkala sprednja stran racuna.. a vseen je tole mal tko - “najmanj cudno”.
Kako so resili ne vem.. komentarjev je bilo 100+

Priponke

• IMG_9726.jpeg
    IMG_9726.jpeg
    261,9 KB · Ogledi: 19

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.743
8.621
113
pri taščici
Tole je objavljeno bilo.. ce pogledas cist spodaj ima 973kWh narejenega, 659 porabljenega, potem ima 57€ nekih bonus viskov, ampak istocasno ma pa racun za elektriko 133€ (brez ddv)..
Kar sem mal bral debato - nej bi manjkala sprednja stran racuna.. a vseen je tole mal tko - “najmanj cudno”.
Kako so resili ne vem.. komentarjev je bilo 100+
Manjka podatek koliko je oddal v tem mesecu in po kaksni ceni so mu placali.
Kdor je netmetering opustil pa kupil baterijo katero upravlja dobavitelj, potem
...
Naj zamenja vsaj dobavitelja. Ker verjetno se sam ne bo spustil v upravljanje baterije..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
...
Naj zamenja vsaj dobavitelja. Ker verjetno se sam ne bo spustil v upravljanje baterije..
Seveda je prvi pogoj da je baterija na kakršnikoli način "odprta" oz. podprta s standardnimi protokoli. Kar pa kolikor vem ti naši loleki namensko ne omogočajo (ne velja samo za SC, tudi Geni-i ima isto logiko). So tudi toliko pametni da se baterija ne upravlja lokalno ampak s strani operaterja. Skratka ko zamenjaš dobavitelja ti je baterija samo še cegel oz. kup cegla v kotu ker ne dela nič.

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.808
13.966
113
spodaj je 57€ je vrednsot..po mojem je plačal tolk manj položnico, kar je itak nateg (zaradi omrežnin...te so ga poharale) ... še vedno.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
489
85
28
Sej je vse c00l.
Viske mu placujejo v SNCjih (obljuba nekega prihodnjega dobicka),
porabo elektrike pa on placuje v € (takoj, zdaj, pare na mizo).
Novodobni kripto kapitalizem ;)

V januarju in februarju (in novembru in decembru) pa itak pridela 0 SNCjev, tak da normalno da bo mel 300€ zimsko poloznico

• Wow
Reactions: sajkek

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.582
8.726
113
Meni se zdi prvi logični ukrep, da baterijo upravljam sam. Saj ne rečem, kdo ni vešč temu, da to potem dela operater. Ampak v tako investicijo gre menda nekdo, ki ve kaj dela. Da mi oni upravljajo, izklapljajo je nesprejemljiva opcija. Ker se sam poskušaš organizirat tako, da bo potem maksimalno izkoriščeno. Ker koliko sem na hitro gledal njegove dnevne grafe, imam občutek, da ko je cena negativna oni odklopijo vse, ti pa porabljaš elektriko iz baterije. Kar je nonsens. Ravno takrat se baterija mora polnit, da se potem v času drage elektrike lahko baterija koristi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
To bi imeli smisel če bi imel dinamičen paket. Če ima ET (kot je recimo na primeru računa zgoraj) je sploh brezveze (neekonomično oz. si na izgubi) kadarkoli filat baterijo iz omrežja, uporabljaš jo samo kot buffer za SE pa še tu je treba pazit da greš na zero export in daješ iz baterije na inverter toliko da je poraba hiše 0 (ne vlečeš nič iz omrežja in ne oddajaš nič v omrežje).

Skratka najprej razčistimo tole. Če si na ET pa ti ponudnik kadarkoli fila baterijo iz omrežja imaš avtomatično izgubo ... je pa možno da tukaj komercialni interes ponudnika in pač to dela (=te nateguje za lasten zaslužek z baterijo ki si jo itak že tako preplačal).

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.317
1.055
113
Ne vem.. nisem bral vseh 100 odgovorov na FB.. sej skupina je javna - tko da tisti ki se niste clani vabljeni..
SNC zetoni so pa sploh svoja pesem.. ko sem jih ob odhodu hotel v € pretvort - valjda najprej niso bili vredni tolk kot vstopu.. za piko na i so si pa obracunal se provizijo ob konverziji.. se dobr da se mi je slo bolj za princip in sem v SNC imel nekih 50€ vsegaskup

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.921
1.462
113
...
Zakaj ne. Doda krmilnik, namenjen temu, izbere dobavitelja s tarifoo, ki baziora na SPOTcenah in je to to. Ne rabi nič več sam delat, bo temu namenjen krmilnik optimiral tako, da se mu bo nabolj splačalo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.921
1.462
113
Seveda je prvi pogoj da je baterija na kakršnikoli način "odprta" oz. podprta s standardnimi protokoli. Kar pa kolikor vem ti naši loleki namensko ne omogočajo (ne velja samo za SC, tudi Geni-i ima isto logiko). So tudi toliko pametni da se baterija ne upravlja lokalno ampak s strani operaterja. Skratka ko zamenjaš dobavitelja ti je baterija samo še cegel oz. kup cegla v kotu ker ne dela nič.
Veliiika večina baterij to zlahka omogoča. Samo prenastavi se jo. Tudi GEN-Ijeve.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.921
1.462
113
pa še tu je treba pazit da greš na zero export in daješ iz baterije na inverter toliko da je poraba hiše 0 (ne vlečeš nič iz omrežja in ne oddajaš nič v omrežje).
To ni zero export. Zero export pomeni le, da nič ne izvažaš v omrežje.
Kar si opsal je klasičen self-consumption, ko se sistam poskuša držat čim bližje ničle.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.388
4.829
113
Veliiika večina baterij to zlahka omogoča. Samo prenastavi se jo. Tudi GEN-Ijeve.
Zero export + surplus feed je nekako ustaljen izraz za "bateriske sisteme", torej dokler baterija ni polna se jo polni preko SE, ko je polna se viške daje v omrežje (ali pa ne pa se dela na SE "clipping"). Zero export pomeni da baterija oz inverter spremlja porabo merilca na vhodu v hišo in dovaja natanko tolikšno moč da je poraba oz. oddaja 0. V praksi sicer vedno nekaj uhaja ali pa pride, ampak to je zanemarljivo. Sploh razni močni PWM porabniki ("poceni" indukcijske plošče) so lahko problem ker se sistem ne moore tako hitro obračat kot PWM dela. Opcij oz. terminologij je tu še veliko, ampak te so nekako ustaljene ..

Večina treh baterij je rebranmdanih iz kitajskih rack baterij, ki so prosto na voljo na trgu, in ja imajo ponavadi vsaj COM linijo in na kontrolerju je omogočena komunikacija preko drugih sistemov/protokolov. Se pa da vse to izkjučit z admin dostopom in je izkjučeno ravno zaradi menjave ponudnikov. Ko sem se sam zanimal za te sisteme* so rekli tako kot sem povedal, baterijo upravljajo oni glede na parametre ki jih določa omrežje.

* trenutno so sistemi z baterijskimi hranilniki državno močno subvencionirani, tako da mogoče je zakonska/klavzulska varovalka da mora ponudnik omogočit prenos oz. odklepanje protokolov. Ne bom pa trdil da je tako, pozanima naj se tisti ki bo menjal ponudnika. Ker kot rečeno če baterija deluje v "AI cloudu" ponudnika je logično da neha delovat takoj ko prekineš pogodbo ...