sončna elektrarna

piagolo

Guru
22. nov 2009
8.221
4.528
113
+ nekateri so že sneli sončnice iz stavb in prodali rabljeno na jug...
Če sam demontiraš nekaj prihraniš pri demontaži in hkrati nekaj zaslužiš s prodajo, sicer bi še moral plačati odvoz na uničenje.
V tej gonji me skrbi kako zakamuflirati panel, ki ga imam za električnega pastirja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.112
8.266
113
pri taščici
Ne rabiš se delati butla, ker vem, da veš odgovor. Zaradi hranilnikov so te SE celo blagodejne za elektroenergetski sistem.
Koliko je to dejansko ekološko bomo pa videli, kdaj bodo baterije menjevali.

Sicer pa namerava Talum pri gradnji sončnih elektrarn in hranilnikov baterij sodelovati v vlogi najemodajalca zemljišč in infrastrukture.
Kot vem NGEN, razen ce je se kdo drug tako mocan na baterijah v Sloveniji.
Sončnice na bajtah niso motece za omrezje. Motece so za biznis, ker oddajajo takrat ko je elektrike prevec in je zastonj in jemljejo takrat ko je ni in je draga.
Samo v tem je fora

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sad

Guru
24. avg 2007
22.706
11.498
113
Sončnice na bajtah niso motece za omrezje. Motece so za biznis, ker oddajajo takrat ko je elektrike prevec in je zastonj in jemljejo takrat ko je ni in je draga.
Samo v tem je fora
Nima veze kdo, baterije bodo zraven. In zato take SE pozitivno vplivajo na omrežje, ker ga razbremenjujejo. Ne samo to, sem prepričan, da bodo zaradi dobička, delali maržo tudi s polnjenjem/praznenjem tudi ko SE ne bo nič kaj proizvajala.
Se pa to seveda običajno korigira v skladu s spot ceno elektrike in posledično se bodo na ta način presežki/primanjkljaji zmanjšali.

sad

Guru
24. avg 2007
22.706
11.498
113
Niti ne. Počakaj, da en kupi, pa bo celo naselje ;).
Excela pa itak noben ne obvlada, tudi 10% tako ne kot jabe :).

PS: Jaz samo upam, da ne bodo nabili cene elektrike v take višave, da bo potem to celo smiselno. Ker potem bo še tisto gospodarstva, kar vztraja, pocrkalo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.046
5.673
113
Meni se zdi, da bi bil najbolj primerno mesto za baterijski zalogovnik, ki bi gladil konice, kar pri samem nizkonapetostnem transformatorju. Del omrežja torej, ne pa da to vsak tlači v svojo hišo.
Drugo so seveda veliki porabniki in proizvajalci. V moji bližini je eno podjetje nabavilo baterijski zalogovnik, da ima manjšo konico zjutraj ob začetku izmene. Naj bi se jim hitro povrnilo.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

piagolo

Guru
22. nov 2009
8.221
4.528
113
Meni se zdi, da bi bil najbolj primerno mesto za baterijski zalogovnik, ki bi gladil konice, kar pri samem nizkonapetostnem transformatorju. Del omrežja torej, ne pa da to vsak tlači v svojo hišo.
Drugo so seveda veliki porabniki in proizvajalci. V moji bližini je eno podjetje nabavilo baterijski zalogovnik, da ima manjšo konico zjutraj ob začetku izmene. Naj bi se jim hitro povrnilo.
Komu naj potem zaračunajo špice, če bodo te poglajene že pri trafotu?

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.112
8.266
113
pri taščici
Zakaj bi sami investirali, ce lahko kasirajo.
In ja, ce bo treba omrezje pisodabljat bodo tako dolgo navijal ceno ekektrike in omrezbine da bo narod dodajal baterije (in SE).
Vsaj tisti ki imajo se denar v žepu

• Všeč mi je
Reactions: sad

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.752
1.380
113
Samo v tem je fora
Močnih na baterijah je v sLO kar nekaj. In pri Talumu je že nekaj veliih baterij, nekaj jih še bo, različnih investitorjev ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.752
1.380
113
Komu naj potem zaračunajo špice, če bodo te poglajene že pri trafotu?
Tisti, zaradi katerih so jih morali gladit pri trafotu (torej tistim, ki so priklopljeni na ta trafo in ki imajo špice). Drugače pa ja, najboljša rešitev so hranilniki + porabnikih + razporejeni po omrežju. Da se uravnava čim vel na čim bolj mikro nivoju in potem navzgor. Z upoštevanjem energetskih skupnosti seveda, pa VPP ... Avstrijci so ta zadnji del dobro uredili.