sončna elektrarna

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.855
857
113
S temle se strinjam.. sicer izven konteksta SE - imel skodni primer z zavarovalnico.. nismo prisli skup.. imel sem cas (in denar za odvetnika).. pa sem po karnekaj letih prisel na vrsto in zmagal.. obresti so nanesle toliko kot glavnica.
Ce bi bil pa takrat brez denarja - bi pa najbrz pobral od zavarovalnice ponujeno.. pa simfal v gostilni kako je sistem grd in ne fer..
Navadt se je treba mal borit za svoje pravice.. ce ne te povozi glih kdorkol ma 5 min cajta

Če upoštevaš tvoj čas in živce, odšteješ stroške odvetnika (sodišča praviloma ne priznajo vseh, zgolj po tarifi) se je bilo še vedno splačalo?

Pustimo ob strani moralno zadoščenje.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.259
1.026
113
Ok iz cistega hipoteticnega firbca - zakaj bi se enemu ki ima SE z veljavnim netmeteringom splacal nakup hranilnika (recmo 20kWh)?

Ce stekam:
- ostane mi letni netmetering
- “rezem spice” (ki me zaenkrat ne bolijo - mam pac tiste 8.5 kW blok 1, ne bom spreminjal - torej nimam penalov)
- “imam elektriko” v casu izpada (redki in kratkotrajni - zaenkrat nemoteci)
- poberem zdej 40% subvencijo in sm “pripravljen” za naprej (ajd mrbit?)

sem kak falil? Kej me vem?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
8.022
743
113
Ok iz cistega hipoteticnega firbca - zakaj bi se enemu ki ima SE z veljavnim netmeteringom splacal nakup hranilnika (recmo 20kWh)?

Ce stekam:
- ostane mi letni netmetering
- “rezem spice” (ki me zaenkrat ne bolijo - mam pac tiste 8.5 kW blok 1, ne bom spreminjal - torej nimam penalov)
- “imam elektriko” v casu izpada (redki in kratkotrajni - zaenkrat nemoteci)
- poberem zdej 40% subvencijo in sm “pripravljen” za naprej (ajd mrbit?)

sem kak falil? Kej me vem?
Jaz si nebi upal že zaradi ELESa:

"Skladno z veljavnim Zakonom o oskrbi z električno energijo (Ur.l.RS 172/21 - ZOEE) in veljavnimi Sistemskimi obratovalnimi navodili za distribucijski sistem električne energije (Ur.l.RS 77/24 - SONDSEE) mora biti za vsako spremembo na obstoječi sončni elektrarni izdano novo SZP. V konkretnem primeru se spremeni inštalirana moč sončnih celic kot tehnična karakteristika (parameter) obstoječe sončne elektrarne, zato je za takšno spremembo treba skladno z 75. členom SONDSEE pridobiti novo SZP," pravijo na Elesu. Če se izda novo soglasje za priklop, pa se izda pod trenutnimi pogoji, to je mesečni in ne več letni metering. Povedano drugače, kdor bi karkoli spreminjal, izgubi pravico do letnega net meteringa.

Več na: https://www.zurnal24.si/pod-streho/...to-storil-bo-letel-iz-ugodnega-sistema-442484 - www.zurnal24.si

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.627
8.031
113
Pa si prebral clanek do konca? Lepo pise, da hranilniki ne zahtevajo novega soglasja. Kar je logicno, ker to ni poseganje v SE, smpak zgolj vecanje porabnikov. Kot je EV. Oziroma, ce ostanemo pri hranilnikih, tudi nakup novega ali vecjega powerbanka te ne vrze ven iz letnega netmeteringa

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

mcn

Majstr
3. sep 2007
2.019
303
83
Slovenija
Kaj pa če je potrebno pri nakupu baterijskega hranilnika tudi menjati inverter, po mojem to ne vpliva na obstoječo pogodbo, ne?

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.627
8.031
113
Ne...
Prvic je point tole:
zato je ključni namen omenjenega principa njegovega omejevanja ta, da se ne bi smeli spreminjati tehnični parametri naprav, za katere je odobrena vključitev v net-metering (zato je določba vezana na SZP), pri čemer je mišljeno predvsem to, da se ne sme večati njihova moč," je zapisal v dopisu.

Drugic, vedno lahko reces, da je hin in ga je bilo potrebno menjati... Vzdrževanje SE te tudi ne vrze ven

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.322
7.446
113
Poznam jih nekaj, ki so v lastni režiji razširili elektrarno, hkrati pa z EV povišali porabo, in jih še noben ni prejel za kohones.

Kar seveda ne zatrjujem, da je tako prav.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
8.022
743
113
Poznam jih nekaj, ki so v lastni režiji razširili elektrarno, hkrati pa z EV povišali porabo, in jih še noben ni prejel za kohones.

Kar seveda ne zatrjujem, da je tako prav.
Sej logično bi bilo, dokler ne povečaš oddaje čez dovoljeno moč elektrane kot jo maš v soglasju, potem ti nimajo kaj težit...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.322
7.446
113
Vbistvu je tako, da še vedno oddaja v omrežje enako moč. Le včasih se reže konica. Recimo če imaš elektrarno 10kW ti realno v omrežje pošilja 8.5 do 9kw. Če jo dvigneš na 12kW, in le ta slučajno pošlje več v mrežje kot 10kw se za tisto uro ali dve poreže konica. Če se v tem času polni avto je dodaten plus. Če ne pač hebat ga. Hočem reči, da naj se nebi omrežje bolj obremenjevalo zavoljo tega, čeprav se to ne sme delat.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.259
1.026
113
Ce sm prov stekal - 20kW baterija cca 4.5k€(po subvenciji) - fertik cena..
Se zmer pa nekak me vidm smisla v tem?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
8.022
743
113
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej