sončna elektrarna

Clancy

Majstr
20. avg 2007
889
430
63
Imam 13 kWp elektrarno in 20,5 kWh hranilnik N-Gen.
Baterija se sedaj poleti, do jutra izprazni na nekje 60%. Ob sončnem jutru, se na 100% ponovno napolni do desete ure. Sicer ne vem, kako se elektrarna obnaša pozimi, ker je bila priklopljena konec februarja. Ampak v marcu , ko je nočna temperatura padla pod nulo in se je TČ vklapljala pogosteje, se je baterija spraznila že okrog polnoči.
Imam pa nastavljeno, da se baterija izprazni le do 20%, ostalo ostane za rezanje konic, kar je nad 4,5 kW moči, cukne štrom iz baterije.

Dejansko pa od sredine aprila nismo iz omrežja potegnili nič elektrike in ko je na vasi za eno uro zmanjkalo štroma, smo ga mi imeli.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in Seba81

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.470
4.367
113
Imam 13 kWp elektrarno in 20,5 kWh hranilnik N-Gen.
Baterija se sedaj poleti, do jutra izprazni na nekje 60%. Ob sončnem jutru, se na 100% ponovno napolni do desete ure. Sicer ne vem, kako se elektrarna obnaša pozimi, ker je bila priklopljena konec februarja. Ampak v marcu , ko je nočna temperatura padla pod nulo in se je TČ vklapljala pogosteje, se je baterija spraznila že okrog polnoči.
Imam pa nastavljeno, da se baterija izprazni le do 20%, ostalo ostane za rezanje konic, kar je nad 4,5 kW moči, cukne štrom iz baterije.

Dejansko pa od sredine aprila nismo iz omrežja potegnili nič elektrike in ko je na vasi za eno uro zmanjkalo štroma, smo ga mi imeli.

To so čisto predimenzionirane elektrarne, poleti baterijo napolni v 3h in potem viške daješ v omrežje kar je BZ. Za pozimi pa 2 zaporedna malo oblačna dneva še vedno rabiš večino iz omrežja.

BTW to z baterijami še vedno spada pod shemo samo na ET (nimaš opcije visoke in nizke tarife?)?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.151
7.592
113
pri taščici
Njemu si nekaj denarja pustila pa nisi bila ravno zadovoljna z robo.
Zdaj pa pravi da je najvecji EU proizvajalec panelov in da je ROI dobre 4 leta.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.061
7.476
113
A... Za imena sem slaba. Za obraze se bolj...

Sicer pa, veliko enih objav na račun sončnic zadnje case:

3 ali pa 4 leta ni nikdar bilo in ne bo. Cena soncnic oziroma zdaj z baterijo je vedno taka, da se ROI giba med 10 in 12 let. Edino kar ae je zgodilo je, da ga je tezje zracunat in lazje takle glupit.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.151
7.592
113
pri taščici
Midva sva premalo izobrazena.
Vceraj na PV konferenci na FE so podajali take izracune.
Doktorji, profesorji....
Sicer pa so omenili tudi energy sharing.
In ocitno so ga sprejeli.
Me zanima kako bodo sedaj dobaviteljem ki imajo netmeteringase pokrivali izgubo ki jo imajo z njimi.
So le ugotovil da ima palica dva konca.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.061
7.476
113
Najbolj na simpl je da gre elektrika za cent ali pa 2 gor. Kolikor vem, cene niso vec regulirane.

Trenutno je ze:
- cena elektrike za samooskrbne je drazja (resda moras delati manjko, ampka kdor dela blazne viske, je marsikdaj kdo izmed tistih, ki je pri njih vzel SE - ta je ze vnaprej placal)
- nehali so/bodo placevati za viske. Petrol je ze skenslal pavsal, drugi, kdor placuje ga se bo

Se bo:
- na splosno dvignes ce o stroma za pol centa, pa je dost najbrz za tole pokrivat

To so vse mehki prijemi, ki gredo mimo neopazno in se pokrijes. Koliko jih bo pa ciljalo direktno na netmetease po starem je pa povsem odvisno, koliko takih sedi za odlocevalno mizo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.061
7.476
113
Isto... Na posamezni postavki se ne splaca kaj dosti zatikati, kot da je važno. Vazno je koliko pod crto ostane in spremenis ceno stroma accordingly.

Navid

Majstr
3. dec 2007
315
300
63
Kako v praksi izgleda delovanje z baterijo? Koliko časa vam zadostuje 15kwh? Vem da imamo različne potrebe po elektriki, samo ne znam si predstavljati za koliko bi bilo to? Hvala
Čisto odvisno kdaj (letni čas) in kakšne porabnike imaš. Zdaj, poleti je več kot dovolj za vse "operativne zadeve", gretje vode, klimo in polnjenje EV. V zimskem času, ko je sonca malo in je hišo potrebno še ogrevati, malo manj. Se pa seveda poraba da izračunati. Računaj tudi, da večinoma vsaka baterija prazni največ do 80%, torej v mojem primeru je efektivna kapaciteta 12kWh.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.183
960
113
in kako naj bi tale "sharing" v praksi zgledal?
nisem bral - je to na dnevnem/mesečnem/letnem nivoju? Moras biti lastnik na obeh odjemnih mestih - al lahko tud "mal počez"?

v teoriji se Suncotract sistem vrača - uzakonjen... svasta :p