Soja

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Obožujem sojin čokoladni in vanilijev puding, pa sojino vaniljevo in čokoladno mleko. Obožujem sojine palčke.

Ma kdo izkušnje s pripravo soje in sojinih izdelkov?
Kako narediti recimo tofu, da bo čimbolj okusen. Sojino omako, to že... Ampak kej drugega, kakšno začimbo?

Kaj pa vi, jeste sojine zadeve ali ne? Če je koga strah poskusit, da mu ne bo všeč, mu lahko rečem, da sem bila sama enako skeptična nad tem. Potem sem pa poskusila in sem že nekaj let zasvojena s temi izdelki.
grin1.gif
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Ne, jaz sojinih izdelkov ne jem.
ne-ne-1.gif
Razen občasno tofuja in sojine omake.
Mi resnično niso dobri. Pa mogoče bi se na okus celo navadila, ampak to, da je uživanje večjih količin soje priporočljivo oz. celo zdravo, se pa ne strinjam.
Predvsem je zelo težko dobiti sojo, ki je gensko nespremenjena. Oznaka bio oz. eko žal tega še zdaleč ne garantira. So primeri, ko so gensko spremenjeno sojo dobili tudi med biološko oz. ekološko pridelano sojo.
Še večji problem pa je v fitoestrogenih, snovi, ki je močno podobna estrogenu in, katere prekomerno uživanje za biti še posebej za ženske hudo problematično. Zato se še odsvetuje uporabo soje vsem, ki imajo težave z zanositvijo. Je pa to področje še dokaj neraziskano, predvsem zaradi močnih lobijev.
Poleg tega sojo vsebuje praktično 3/4 predelanih živil, tako da jo že skozi ta živila dobimo več kot dovolj.
 

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Meni so tudi sojini izdelki všeč. Največkrat jem kakšne sojine polpete. Njami.
smile-1.gif
 

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
sojini polpeti tudi meni zelo odgovarjajo. Pudingi in čokoladno mleko so mi prav tako zakon, ker navadnega mleka moj želodec ne prenaša prav dobro. Mi je pa okus kravjega veliko bolj všeč od okusa sojinega, no, slednji mi je ogaben
smile-1.gif
česa drugega pa še nisem imela možnosti poskusiti, oz. možno da sem pa sploh ne vem za to.
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Meni tudi sojine zadeve niso preveč všeč, sploh pa zato, ker je je veliko gensko spremenjene - še na tofuju piše, da je narejen iz gensko spremenjene soje!
uf-1.gif


Občasno pa kupim pudinge iz riža. Ampak čez tiste iz navadnega mleka jih pač ni
grin1.gif
 

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Jst jem sojine polpete, tofu pa špagete, drugega pa ne. Sploh kakšno sojino mleko mi tko nardi, da se mi kr želodec dviguje pa neka kislina dela .... Fuj ...
crazy1.gif
 

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.103
2
38
41
papua nova gvineja :)
www.senzala.si
heh, men se pa to ravno od kravjega mleka-že od mladih let ne prenašam prav dobro kravjega mleka. Včasih, ko sem ga še s kakšnimi musliji pa to jedla (oz. pila), mi je blo še cel dan slabo zarad tega. Sojinga lah pa na litre
cheer.gif
 

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
ko se že zmrdujete nad gensko spremenjeno sojo. a pa sploh veste kaj to pomeni? kaj se je spremenil? zakaj se je spremenil? al kr neki nakladate, pa sploh ne veste kaj govorite
confused-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.323
-8.450
113
Sej dobro veš, kakšen je odgovor. 99% jih nima pojma, kaj sploh je gensko spremenjena rastlina. Vejo le to, da v Kozmotu/Jani/Direktu/... piše, da je to nekaj strašno slabega, nevarnega in pogubnega za človeštvo, zato se moramo teh zadev izogibati kot hudič križa
evil.gif
 

BuDi

Guru
6. sep 2007
6.972
3.264
113
Saj sploh ni težko:
Rastline se gensko spreminjajo največkrat zato, da so bolj odporne na manj primerne pogoje in lažje za gojenje - naprimer manj občutljive na sušo, škodljivce....
Raziskave so pokazale da je genska modefikacija rastlin največkrat popolnoma neškodljva - ne pa vedno. In ravno ta "ne pa vedno" je vprašljiv, čeprav ekstremno redek. Nekatere genske spremenjene rastline naj bi se v preteklosti izkazale za vprašljive predvsem z vplivom na hormonsko ravnovesje, najbolj pa je znan primer gensko spremenjene koruze, ki je povzročala menda "povsem neškodljivo" a nenormalno povečanje jeter.

Kaj točno so spremenili pri soji je težko reči, ker obstaja na stotine modifikacij in s tem različnih strokovnih označb vrste soje. Za laičnega kupca (in večino od ~10 vmesnih členov od proizvajalca) je pač vse soja, ena ima oznako GMO, ena pa GMO Free.

Na pamet ugibam da je statistično odstotek škodljive gensko modificirane hrane manjši kot odstotek škodljive nemodificirane hrane ampak tukaj ni nepomembno etično vprašanje. Danes se gensko modificiramo sojo, čez 20 let se bo pa otroke...
 

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
glede na vreme, je to že skoraj nuja, ker drugače nič ne bo več uspevalo. drevesa ti svetijo sredi zime... zjebal smo vreme, zdej mormo pa živet v takšnem sranju. ampak vseeno te gensko spremenjene zadeve niso tak bav bav kot večina misli.
ne-ne-1.gif
 

decva

Pripravnik
5. sep 2007
462
0
16
genska spremenjena hrana- zgolj denar je sveta vladar...
ja res so rastline "bolj prilagodljive vremenskim razmeram", dajejo vecji pridelek, so bolj odporne proti skodljivcem.... ampak ves kaj se zgodi? tud skodljivci se prilagodijo... in potem pa tiste multinacionalke ki prodajajo gensko spremenjena semena revnim kmetom, ceš da bodo imeli vecji pridelek... prodajajo se nove pesticide proti novim skodljivcem... eden od razlogov genskega spreminjanja rastlin, je bila vecja donostnost in posledicno zmanjsevanje lakote po svetu. je kaj ljudi manj lacnih? nada. vse se vraca, vse se placa... narava je ze poskrbela, da so stvari na svojem mestu, kaj pa mi delamo, je pa ze druga zgodba...

glede soje- jaz si jo pa skuham, pa primesam v omake, solate,.. ravno danes sem jedla popecen riz+tuna+konrencek+ohrovt+soja+paradiznik... mjam