Shranjevanje kvasa v zamrzovalniku

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ima kdo izkušnje z hrambo kvasa z zamrzovalniku? MI lahko podate svoje izkušnje.
Rad bi si naredil "banko" kvasa za tiste vrste, ki so dražje ( White labs, Wyeast).

Kolikor sem do sedaj prebral rabim plastične epruvete z navojnim pokrovom 50ml, glicerin ( ne vem ali mora biti rastlinskega izvora ali je dovolj da je "food grade"), čisto okolje, zdrave kvasovke, skrinjo z -20°C, velik cajta:).
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
@Retro: Sušenje odpade. Iz več razlogov. Že na sami ponudbi suhega in tekočega kvasa je velika razlika v številu različnih vrst kvasa, ki so na voljo. Glavni razlog je, da večina sevov ne prenese dobro sušenja in ga preveč pocrka. Drugič, se pa sušenje mora izvajati v sterilnem okolju. Dejansko morajo vse aktivnosti pri laboratorijskem ravnanju s kvasom (razmnoževanje) biti opravljene v sterilnem okolju. Kakšnega liofilizatorja pa verjetno nimaš doma?
wink-1.gif


Da se vrnem na zamrzovanje kvasa. Praktičnih izkušenj še nimam, sem pa naredil že nekaj raziskav s spleta na to temo in nameravam v kratkem zamrzniti prvo rundo. Večino opreme že imam.
grin1.gif
Ko bom izvedel bom poročal rezultate tukaj.

Na hitro pa kot si napisal potrebuješ:
Glicerin: mora biti food grade, lahko je tudi rastlinski. Dejansko je večina food grade glicerina rastlinskega, saj je stranski produkt proizvodnje (palminega) olja. Bistvo je, da glicerin prepreči, da bi kristali ledu uničili celične stene kvasa.
Steklene/plastične eprouvetke: s pokrovčki ki so primerne za sterilizacijo (zdržijo vsaj 121 C). Glede velikosti ljudje uporabljajo različne velikosti. Od 15 ml do 50 ali 100 ml. Odvisno koliko celic kvasa bi rad zamrznil in kako ga nameravaš uporabiti ko se odtaja.
Ekonom lonec: Vso opremo , ki pride v stik z kvasom je potrebno sterilizirati. Zato se da epruvete (skupaj z glicerinom) za vsaj 20 minut v lonec, kjer so dodali malo vode, da dobimo paro pod tlakom, kar nam da 121C. Oxi ali StarSan nista dovolj, saj "samo" sanitizirata.
Zamrzovalnik vsaj -20. Če imaš možnost kakšne laboratorijske na -70 še toliko bolje. Je pa zelo priporočljivo, da NIMA defrost funkcije. Defrost namreč občasno dvigne temperaturo v skrinji, da se led ne nabira. Nihanje temperature pa ima zelo negativen vpliv na preživetje kvasovk.

Paziti je treba na razmerje glicerina. Priporočena je okrog 20%, s tem da se običajno doda tudi nekaj vode. Lahko isto kot glicerina. Prenizka koncentracija in ni ustreznega efekta. Previsoka, pa tudi zmanjša stopnjo preživetja.

Pomembno je tudi, da zamrzovanje poteka počasi. Ne hitreje kot za eno stopinjo na uro. Zato dajo kvas v skrinjo potopljen v Isopropyl alcohol s čimer se upočasni zamrzovanje.

Taljenje pa naj poteka čim hitreje in potem obvezno napravljen štarter. Glede stopnje preživetja (če vse naredimo ok) pa tudi še nisem povsem našturiral. Po enih virih je okrog 25%. Nadaljnje raziskave spleta potrebne.
 
Nazadnje urejeno:

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Določeni stili piva (recimo belgijski) dobijo veliko okusa iz kvasa. Ali pa kvasov za določene (pod)stile enostavno ni v suhi obliki. Za to pa potrebuješ specialne sorte kvasa, ki ga dobiš samo v tekoči obliki. Ker pa ena flaška takega kvasa stane okrog 10€ (s tem, da ga trenutno ne prodajajo v nobeni slovenski trgovini), je to kar velik strošek. Dodatno pa tekoč kvas tudi relativno hitro propada (realno ga moraš porabiti v treh mesecih). Zato si najprej narediš štarter tega pa potem razdeliš na 5 delov in zmrzneš. Tako lahko isti kvas uporabiš 5x (ali večkrat, če še recikriraš kvas iz batchov), pa še časovni nisi tako omejen. Pa še par evrov prišparaš.
grin1.gif
 

zino

Guru
3. sep 2007
6.681
2.475
113
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Določeni stili piva (recimo belgijski) dobijo veliko okusa iz kvasa. Ali pa kvasov za določene (pod)stile enostavno ni v suhi obliki. Za to pa potrebuješ specialne sorte kvasa, ki ga dobiš samo v tekoči obliki. Ker pa ena flaška takega kvasa stane okrog 10€ (s tem, da ga trenutno ne prodajajo v nobeni slovenski trgovini), je to kar velik strošek. Dodatno pa tekoč kvas tudi relativno hitro propada (realno ga moraš porabiti v treh mesecih). Zato si najprej narediš štarter tega pa potem razdeliš na 5 delov in zmrzneš. Tako lahko isti kvas uporabiš 5x (ali večkrat, če še recikriraš kvas iz batchov), pa še časovni nisi tako omejen. Pa še par evrov prišparaš.
grin1.gif

Svaka vam čast
nahrung002.gif
 

Podobne teme