Servis

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.616
195
63
Mal gledam za novimi avti pa me zanima koliko priblizno stane servisiranje. Npr prvi redni (ponavadi pri 30000km), da dobim obcutek.
Trenutno bi kaj vecjega druzinskega npr skoda kodiaq bencin,toyota rav4 hibrid,peugeot5008 hibrid

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.417
4.850
113
Odvisno od znamke, eni imajo na 3k-5k kar je tudi pravilno. Najbrž je tudi olje za ulaufavanje motorja pri takih motorjih drugačno na začetku. Eni poenostavijo in gre na redni servisni interval. Sicer za naše pogoje vožnje vskekakor prvi servis na 30k ni ravno dobra ideja ....

Sam sem na novem avtu menjal olje po pol leta oz. na cca. 6k km, predvidena menjava je pa na 15k km oz. 1x letno. Olje je bilo črno pa smrdelo je po bencinu, tako da bi rekel da je bilo zrelo za menjavo. Ker uradni servis seveda "noče" menjat olja prej kot je planiran interval, vsi vijaki od spodnje motorne zaščite dalje do čepa in pa oljnega filtra so pa "označeni" sem prvič v življenju menjal olje preko "šipke" (filtra nisem menjal, ker kot rečeno je "označen" z barvo in se vidi da si ga menjal = kompliciranje pri garanciji).

Tud filter kabine sem menjal po pol leta, noter je bil itak navadni papirnast najcenejši možni filter, konkretno zapacan ... predvidena menjava je na 2. servisni interval (2 leti oz. 30k km).

Uradni servis za menjavo olja v sklopu osnovnega "celostnega pregleda" računa cca. 300 eur.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.616
195
63
No takrat, ko je praviloma treba prvi redni servis, verjetno res bolj 15k kot 30k, ze pozabu. A potem imajo navedeni modeli kar priblizno isto ceno servisa nekje ?
K vcasih slisim za dolocene znamke, ko folk pravi ne kupvat, ker je vzdrzevanje drago

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.417
4.850
113
To mi je pa malo čudno, da uradni servis noče menjati olja, za katero znamko se gre:sprasujemse:

Ne gre da nočejo menjat, zato sem dal v narekovaje. Hočejo vpisat to v servisno kot redni servis in se ti potem:
a. redni servisni interval podaljša za +1 leto oz + 15k km (+ računajo ti redni servis po "zlatarski" ceni kjer ti pregledajo vse živo, v praksi pa samo namažejo pante od vrat pa še to kdaj pozabijo)
b. lahko greš na servisni režim "vožnje v ektremnih pogojih" (6 mesecev, 7.5k km), ki pa ko ga enkrat vključijo ostane aktiven do konca veljavnosti garancije

Tako da sem pač po liniji najmanjšega odpora kupil 5l olja za 65EUR in preko vakumskega ekstraktorja (ki ga itak imam za "servise" določenih delovnih strojev) posesal olje ven in nalil novo noter. Ko pride čas za redno menjavo jim bom pač dal tiste 300 eur da mi zamenjajo olje kot je predvideno po servisni knjižici in kar je pogoj za garancijo.

Znamka konkretno je Hyundai, pa zanimivo da v isti avtohiši/servisu so pooblaščenec tudi za Suzuki, ki pa ima prvo menjavo olja na 5k km predpisano.

Aja to da je bilo olja oz. župe (0W20) že tovarniško preveč nalitega ne bom niti omenjal. Tko od oka bi rekel da je bilo olja že tovarniško par deci preveč in to na motorju ki je z direktnim vbrizgom v hibridu in je klasičen primer motorja ki olja ne požira ampak ga "nabira" (bencin v olju).

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.984
54
48
Poglej Tourana (proizvodnja gre h koncu), nam kot družinski avto je super. 1.5 TSI, interval je na 30k. Sam sem olje menjal po enem letu oz. 15kkm, saj delamo krajše relacije. Drugi servis je prišel 400€ (ne vem ali je zdaj to praksa na vseh VW servisih, ampak ponujajo neoriginalne nadomestne dele, tako da če bi se odločil bi bil račun manjši za cca 100€)., vmes pa sem pri enem letu zamenjal olje, saj delamo krajše relacije... je pa 1.5 TSI.

• Všeč mi je
Reactions: tomi

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.273
156
63
ali se menjava olja prvi novem avtu npr. na 15kkm čeprav je interval na 30kkm (in ga narediš pri serviserju pod "kozolcem") kje v avtu vidi ali ne?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.417
4.850
113
No takrat, ko je praviloma treba prvi redni servis, verjetno res bolj 15k kot 30k, ze pozabu. A potem imajo navedeni modeli kar priblizno isto ceno servisa nekje ?
K vcasih slisim za dolocene znamke, ko folk pravi ne kupvat, ker je vzdrzevanje drago
Cena osnovnega servisa je ponavad tam-tam, če govorimo o istem rangu vozil. Kot sem rekel je to ranga 300 eur za to kar gledaš. Na vsaki 2 leti imaš po novem pri skoraj vseh znamkah menjavo zavorne tekočine pa še vseh filtrov in te pride potem servis 500EUR.

Glede na to da omenjaš hibrida poglej kaj dodatno se tam servisira. Recimo hladilne je ponavadi 2x toliko ker jo del hladil elektromotor/inverter. Za hibridne toyote ali pa hibridne hyundaje je prva menjava predvidena po 10 letih, tako da ni tak problem ... so pa znamke ki zahtevajo menjavo na 2 leti kar pa je problem (ker ti za menjavo 10+l hladilne tekočine računajo kot bi bila zlata).

Skratka preden greš v nakup poglej kaj predvideva servisna knjižica.

• Všeč mi je
Reactions: ahmed

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.417
4.850
113
ali se menjava olja prvi novem avtu npr. na 15kkm čeprav je interval na 30kkm (in ga narediš pri serviserju pod "kozolcem") kje v avtu vidi ali ne?
Se vidi ker so vijaki, čepi in filter označeni. Včasih celo z UV barvo tako da na prvi pogled ne vidiš. Skratka stvari so "pod pečatom" in na rednem servisu načeloma bodo videli da si vmes menjal. Kolikor sem seznanjen se potem tudi označuje te dele na rednih servisih ponovno in imajo neke svoje barvne kode ki so interna skrivnost. Če s tem nisi seznanjen oni pa opazijo te BP vržejo ven iz "garancije" oz. tehnično so to "jamstva".

Izzi

Pripravnik
7. jan 2021
54
31
18
Moja izkušnja: Škoda prvi servis lani okrog 450. Lahko pa plačaš tud 600 za isto storitev na enem od servisov.

Olje ti zaračunajo 35 (12 po litru v prosti prodaji), filter 65 namesto 40, menjava olja stane 120 evrov, kabinski filter ti zamenjajo za 17 eur (minuta/dve dela). Dober biznis.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.417
4.850
113
Ja preverijo ti še 99 kontrolnih točk na vozilu, to tud nekaj stane. Ko sem imel VWa sem 1x zanalašč spraznil rezervno gumo, ker je spadala pod "kontrolno točko" (preveritev tlaka v rezervni pnevmatiki) in jasno dobil nazaj isto prazno pa kljukico na zapisniku preverbe. So bili toliko prijazni da so mi dal nekaj popusta na servisu pa gumo šli vseeno napumpat, vmes pa še avto čez pralnico zapeljal! ;)

Zlatarske cene olja so kar klasika, in cena olja se zaradi naftne krize sedaj tudi že kar konkretno dviguje na drobnoprodajnem trgu. Tisti filtri so po novem itak samo vložki, ceno imajo pa 3x klasičnemu kovinskemu filtru. Čep za olje ki je bil včasih jeklen vijak s podložko (ki so ti jo računal) je sedaj plastičen in za enkratno uporabo (10-20 eur te oberejo). Precej motorjev ima danes tudi že sistem servisa z ekstrakcijo preko šipke (za MB vem da se to izvaja na nekaterih motorjih kot standardno menjavo olja), filter pa dosegljiv z vrha in obrnjen na glavo -> serviser ima natanko 5 min dela da vse to zamenja, računajo ti pa 1 delovno uro.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.519
6.796
113
Pri Hyundai mora biti avto preko računalnika povezan na Hyundai strežnik, da lahko zamenjaš zavorne ploščice.

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
493
71
28
Cene od danes. Torej Kia Sportage 2023, 1.6 TGDI HEV AWD, tretji servis na 45.000km je bil danes 250€, lanski servis na 30.000km je bil 280€ s tem, da so lani menjali filter zraka in kot kaže pol litra zavorne tekočine. KMAG Ljubljana.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.459
2.062
113
Kot rečeno...300 do 500 EUR. Konec koncev jih pride material 40 EUR (če maš na 15 jurjev ti menja samo olje in oljni filter), dela je za pol ure, pa nasmešek.

Ni kaj dosti razlike med znamkami. Povsod zaračunajo še nasmešek.

Ens prašuje če sam menjaš olje ali se vidi...da sputiš ven olje,d aš novega noter in vmes zamenjaš še filter se nima kje videt... (če ne gledaš v denarnico).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.417
4.850
113
Pri Hyundai mora biti avto preko računalnika povezan na Hyundai strežnik, da lahko zamenjaš zavorne ploščice.

To je tista famozna električna ročna, ki zategne da ne moreš čeljusti odstanit oz. če že jih se ne skalibrira sama nazaj. Rabiš "požegnan" program da to naredi. To so ukinil po novem (ker so letele tožbe) in ni nekih posebnosti napram drugim znamkam. Tudi po montaži novih zavor avto sam izvede rekalibracijo. Skratka pri novih modelih lahko menjaš zavore pri kozolčaju kot na golf 2.