Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
- piksna -> osvojiš v glavnem procese na delu z osnovno opreme (meritve, sterlizacija), fermentacije (kvas, temperaturo, čas) in stekleničenja
- pivo iz ekstrakta -> osvojiš proces kuhanja in hmeljenja
- all-grain -> osvojiš proces drozganja
zmaga.gif

Jaz sem malo več kot leto delal samo piksne + DME. Nato 2 piksni s suhim hmeljenjem. Dalje pol leta pir iz DME, nato pol leta DME in delno drozganje, sedaj pa že malo več kot leto all grain.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
nobenega časa več za ostale stvari!
evil.gif
Če ne drugače, pa prisilno
evil.gif

Moje izkušnje z piksnam so precej slabe. Kako je bilo pri tebi?
Je bila zadnja piksna primerljiva s prvim all-grain pivom?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.163
-8.273
113
Tiste, ki sem jih delal so bile ok(copersov real ale in pšenično, razni stouti, par zadev od brewferma) Direktne primerjave ne morem dati, ker v času all grain nisem imel več nobene flaše s časa piksn. Sigurno pa je pri all grain več okusa in na splošno boljši izdelek.
Je bil pa zadnji partial mash boljši od prvega all grain.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Meni tudi IPA piksna z dry hopanjem ni bla niti malo všeč. Bom zdaj probal samo z DME brez piksne, upam, da bo boljše
smile-1.gif
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
in pa še vprašanje za izkušene. Delam starter in sem šele v zadnjem trenutku dobil "hranila" za kvasovke. Ali bo bolje, da hranila dodam naknadno v starter ali pač počakam par dni da starter naredi svoje in dam hranila potem v sladico skupaj z starterjem. In pa še to ali se morajo hranila prekuhavati recimo tam okoli 10minut?

Hrano za kvasovke dodaš v štarter na začetku zato da ima kvas na voljo minerale in vitamine ko se množi. Če je to že opravil potem nima smisla dodajat.

V glavni batch all-grain piva tudi ni potrebno dodajat hranil ker naredi lahko več škode kot korisit. Ječmenov slad je poln vsega tistega kar rabi kvas med normalno fermentacijo tako da dodajanje ekstra ni potrebno.

Ker je hrana za kvas večinoma osnovana na dušiku oz. vsebuje take in drugačne dušikove spojine je pri prekomernem doziranju možno da se prenesejo v pivo in tvorijo eno od neželenih dušikovih spojin ki se jih da tudi občutit/vonjat.

Sem v dvomih. Iskal sem po forumu in mi ni uspelo poiskati odgovora. Ali lahko starter z 2l ki ima OG 1.040 zlijem v pivino z OG 1.060.
Vem da je bolje, da se počaka, da kvas hibernira in naredi zaloge za "spanje", ki potem pomagajo pri adaptacije na novo okolje. Vprašanje pa je ali je razlika med starterjem in pivino vseeno prevelika, da bi starter - ni še popolnoma končana faza fermentacije - zmešal z pivino. Ali bo bolje da počakam še kak dan in naredim v miru še mini cold crash ali kar vlit notri. Kakšna bi bila maksimalna razlika med OG starterjem in OG pivine, da se še lahko zmešata skupaj predno se konča fermentacije v starterju. Uf, upam da, kdo razume to moje nebulozenje;).
hvala za odgovor.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Starter je primarno namenjen MNOŽENJU kvasa tako da tehnično razlika v OGju nima pomena. Ker se kvas celo bolje množi v okoljih z manj sladkorja (gostota cca. 1.03) se starterje ponavadi dela s takim OGjem.

Prilagajanje na višji OG je blagodejen ampak tule imaš tradeoff (več celic od katerih jih več umre, manj celic od katerih jih več preživi) ampak do zelo visokih gostot nima smisla komplicirat in se pitcha kvas iz optimalnega starterja. Če delaš večstopenjski starter potem se lahko postopoma dviga OG štarterja, s tem imaš win-win situacijo, ampak to ima smisel za zelo močna piva (OG 1.08+) ali pa če množiš malo kvasa za zelo velik batch.

Sicer če delaš starter iz DMEja ti ni potrebno nič čakat in lahko štarter pitchaš bilokdaj. Prednost cold crasha v hladilniku je da pač odstraniš "pivo" ki lahko kvari okus glavnega batcha. Če te tisto ne moti ni potrebno nič dajat v hladilnik in štarter lahko pitchaš tudi ko še fermentira.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.163
-8.273
113
Pa naj bo ena "prilepljena tema" s splošnimi navodili in uporabnimi linki, da se ne bo stalno iskalo po tej dolgi temi.
Jasno tja spadajo samo navodila in uporabne stvari, brez komentiranja in debat, da bo vse čimbolj strnjeno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Sem malo poforsiral
zmaga.gif

Bom tole zmedo poskušal malo uredit tekom naslednji dni... pa da malo ločujemo splošne debate in nova vprašanja
467716-post_slo.gif

nahrung002.gif


Predlagam lock glavne teme s končnim postom kot opisom da je tale 300+ stranska kača neberljiva in da se nove topice odpira v podforumu oz. se uporabi odprte namenske teme.

Kako teh 6531 postov spravit v neko pregledno obliko oz. povlect ven kaj uporabnega pa ne vem. Vseeno se lahko da primarno temo med sticky, komur se pač da prebijat preko vsega tega umotvora je notri veliko uporabnega.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.349
8.716
113
Zbranih del ni, ker se v to kislo jabolko nobenemu ne da ugriznit
smile-1.gif
Predlog Utisevalca je super.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.163
-8.273
113
Saj jih ni potrebo delati na horuk. Če ne drugače, se recimo v tako temo sproti prekopira dobre nasvete/linke/navodila/... iz ostalih tem, da je vse dobro na kupu.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Skratka... Lepo je bilo debatirati vse povprek, ampak glede na to, da imamo svoj namenski forum, bo tale tema ostala na vrhu, kot neka baza znanja, ostalo pa prosim razvrščajte v namenske teme.
467716-post_slo.gif


Naj nam kvasovke dobro služijo
nahrung002.gif


p.s.: verjetno ne bo druge teme, ki bi zdržala tako dolgo brez spama
aplauz.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.