Sajenje hmelja

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Pri Pivopisu so pripravili "pakete" štirih rastlin klik in mislim da bom posadil, imam ok lego, zemlje je dobre poletra, naprej se zacne mesana prodnata podlaga, da bi voda zastajala torej ni straha.

Me pa zanima, tisti ki ga gojite, kak je pricakovan donos na sadiko? Domaci hmelj verjetno primarno uporabljas za dryhop, ker ne ves koliko ima vsebnoati aa, je res?

Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Če je vse ok cca. 200g suhega hmelja oz. cca. 1kg svežega hmelja na sadiko. Računaj da prva tri leta rastlina še precej energije porabi za koreninski sistem tako da je donos ustrezno manjši (prvo leto lahko tudi ne cveti).

Glede uporabe, načeloma je res najbolj varna uporaba za aromo. Torej late boil in pa dry hopping. Sicer pa po "trial and error" metodi lahko uporabiš hmelj tudi za vse ostalo. Prvič vzameš neko povprečno vrednost AAja v letini (za slovenske pogledaš v publikacije hmeljarskega inštituta kjer redno objavljajo take podatke) in potem naslednjič korigiraš glede na "potrebe".
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Pri Pivopisu so pripravili "pakete" štirih rastlin klik in mislim da bom posadil, imam ok lego, zemlje je dobre poletra, naprej se zacne mesana prodnata podlaga, da bi voda zastajala torej ni straha.

Me pa zanima, tisti ki ga gojite, kak je pricakovan donos na sadiko? Domaci hmelj verjetno primarno uporabljas za dryhop, ker ne ves koliko ima vsebnoati aa, je res?

Lp

link ne dela (več).
kakšne sadike pa so ponujali, katere sorte?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Vidim da link ne dela ja... hm, aurora in golding, ne spomnim se koliko katerih. Javim ko dobim
smile-1.gif
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Dobiš jih tudi na inštitutu za hmeljarstvo Žalec - Auroro ali Savinjski Golding. Jaz sem jih tam dobil, čeprav je zdaj že skoraj malo pozno.
 

stanly

Zelenc'
23. feb 2016
26
0
1
Kmetje hmelj sedaj redčijo in režejo tako, da se zapeleš v tisti konec in sigurno dobiš vse naše sorte.
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Žalec - za IHPSjem imajo v rastlinjaku kar čte.
smile-1.gif
Tudi Amarillo?
Je tu že kdo razmnoževal sadike hmela tako, da je razsekal korenino na več koncev? Kdaj bi to sploh moral narediti?
Verjetno bi bilo najbolje zgodaj spomladi (sredi marca) korenino odkopat in jo rezdeliti na npr. tri dele, in takoj zakopati na novo lokacijo, tako da ima korenina čas obnoviti najmanjše koreninice.
Vsak nasvet bo dobrodošel, ker ne bi rad zajebal dobro dišeč unikaten hmelj vzgojen iz semena.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Amarilo (in ostale ZDA sorte) so najverjetneje patentirano zaščitene, da jih ne more ravno vsak na svetu kopirati (beri "KITAJCI") ...

Imajo pa vse SLO variante, ki se dajo na trgu dobiti (torej pri njih) ...
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Imajo pa vse SLO variante, ki se dajo na trgu dobiti (torej pri njih) ...
Imajo, samo za hobi uporabo (prodaja na drobno) prodajajo le auroro in golding. Ostale novejše sorte so namenjene pridelovalcem. Pri kmetih, pa verjamem, da bi dobil tudi kakšno korenino novejših sort.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Žalec - za IHPSjem imajo v rastlinjaku kar čte.
smile-1.gif
Tudi Amarillo?
Je tu že kdo razmnoževal sadike hmela tako, da je razsekal korenino na več koncev? Kdaj bi to sploh moral narediti?
Verjetno bi bilo najbolje zgodaj spomladi (sredi marca) korenino odkopat in jo rezdeliti na npr. tri dele, in takoj zakopati na novo lokacijo, tako da ima korenina čas obnoviti najmanjše koreninice.
Vsak nasvet bo dobrodošel, ker ne bi rad zajebal dobro dišeč unikaten hmelj vzgojen iz semena.

Tu se najde natančen odgovor o pridelavi hmelja.
https://www.google.si/url?sa=t...wA0QRWYBGMRt5bw
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Kako je pa s trgatvijo. Moji enoletniki Sav. Golding so obrodili velike storžke, ali so za prvo leto tudi primerni termini za obiranje med 10. in 20.8., torej nekako zdaj? Storžki že lepo dišijo, sicer nimam izkušenj kako naj bi izgledali, ko so zreli, takole na pamet se mi pa ne zdijo ravno še zreli. Ali je prvo leto kaj drugače glede tega? Aurora so še manjši, se pa tudi lepo povečujejo. :)
Kaj pa sušenje, je v redu manjšo količino posušiti kar na časopisnem papirju?
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Mojim tudi kar vredu kaže zaenkrat, samo nimam še čisto točnega plana, kaj bom z njimi. Verjetno dryhop
nahrung002.gif

2601496-20814307_10212145200778189_1769739955_n.jpg
 

Priponke

  • 2601496-20814307_10212145200778189_1769739955_n.jpg
    2601496-20814307_10212145200778189_1769739955_n.jpg
    131,9 KB · Ogledi: 1.036

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Najbolj zanesljiva metoda za ugotavljanje zrelosti je da prerežeš storžek na pol in pogledaš kako zgledajo lupulinske žleze. Morajo bit polne rumenega prahu. Če so in če prvi (najstarejši) strožki na konicah že postajajo rjavi je čas za trgatev.

Druga metoda je da storžek stisneš in mora imeti suh, papirnat občutek. Mora zašumet, ne sme se čutit vlage.

Vsekakor se ne zanašat na tehnične podatke ker celo hmeljarji vsako leto pobirajo različno ... za domače sorte lahko okvirno pogledaš kdaj pobirajo na straneh hmeljarskega inštituta. Ni pa nujno da je tvoj hmelj enako zrel, ker ima lahko (oz. najbrž ima) drugačne pogoje rasti.

Glede sušenja je najboljše hitro sušenje (najboljše je v sušilcu sadja/začimb). Sicer pa velja enako kot za razne začimbe in zelišča ... ne sušit direktno na soncu, imej dobro prezračeno (sušenje na mreži) in ko je suho ne suši več ampak pospravi da se ne izgublja aroma.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Pa ne preveč drmat storžkov, ker če ti lupulin (rumeni prah) ven pade, boš s prazno slamo hmeljil pivo. Tisti rumeni prah je zelo bistven ...
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Pa ne preveč drmat storžkov, ker če ti lupulin (rumeni prah) ven pade, boš s prazno slamo hmeljil pivo. Tisti rumeni prah je zelo bistven ...

zaenkrat niti nisem opazil, da bi se rumen prah sipal ven. najbrž zato, ker je moj hmelj še precej daleč od zrelosti, storžki so sicer precej veliki ampak nekam puhli, imajo že prijetno aromo ampak najbrž morajo še pridobiti.